Η συνταγή της Μαρίκας

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Από τα πλέον παραδοσιακά φαγητά, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο είναι τα ντολμαδάκια. Είτε με λάχανο, είτε με αμπελόφυλλο αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα όλων. Σήμερα η Μαρίκα μάς προτείνει ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. 

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (500γρ μοσχαρίσιο, 500γρ χοιρινό)
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλυντζάνι τσαγιού ρύζι
Αλάτι, πιπέρι
500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
50γρ. βούτυρο
1 φλυντζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (250ml)

Για τη σάλτσα αυγολέμονο

3 κρόκοι αυγών
¼ φλυντζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας corn flour
½ φλυντζάνι κρέμα γάλακτoς ή εβαπορέ

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για ένα λεπτό σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
Ρίχνουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.

Βάζουμε 1κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα τα ντολμαδάκια. Προσέχουμε η λεία πλευρά από τα αμπελόφυλλά να είναι προς τα έξω.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια πολύ προσεκτικά στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά ώστε να μη μετακινούνται και να μην ανοίξουν κατά το βρασμό. Ρίχνουμε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν, ρίχνουμε τα κομμάτια από το βούτυρο και από πάνω τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν. Θέλουν περίπου μία ώρα μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά.

Για το αυγολέμονο
Σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε 3 κροκάδια και ¼ φλυντζάνι χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε ελαφριά. Διαλύουμε το corn flour σε ¼ φλυντζανιού νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Παίρνουμε 1 φλυντζάνι από το ζωμό του φαγητού και το βάζουμε μέσα στο μείγμα. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ελαφριά κρέμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ και ανακατεύουμε συνεχώς

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!