Οι ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου

Η αξία του ύπνου στον άνθρωπο φαίνεται ότι ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα υπήρχε ο Θεός Ύπνος, ενώ ένα από τα παιδιά του, ο Μορφέας, είναι γνωστός μέχρι και τη σημερινή εποχή.Όσο καλή και εάν είναι η άσκηση, όσο καλή και εάν είναι η σωστή διατροφή τόσο και ακόμα περισσότερο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας ο σωστός ύπνος.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε περισσότερο είναι οι παρακάτω:

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Εκτός της άθλησης και της διατροφής ο ύπνος είναι μία «φυσική» ασπίδα εναντίον των ιώσεων και διάφορων άλλων παθήσεων. Ιδιαίτερα τον χειμώνα ο ύπνος μπορεί να μας προστατεύσει από τις ιώσεις που όλους μας ταλαιπωρούν.

Βάρος
Η έλλειψη του ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό που έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους, άρα η διατήρηση του βάρος μας συνδέεται άμεσα με τον ύπνο

Μνήμη - Αναμνήσεις
Κάθε μέρα ο εγκέφαλος μας προσλαμβάνει καινούργια δεδομένα. Το βράδυ, μέσω του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όχι μόνο τα νέα δεδομένα, αλλά τα τακτοποιεί σε μία λογική σειρά, σε μία αλυσίδα αναμνήσεων που κρατάει τα όσα γνωρίζουμε σε συνοχή και διαρκή ενημέρωση. Χωρίς τον ύπνο, απλώς παραλείπουμε αυτό το πολύτιμο κομμάτι και ίσως αυτό να δίνει και μια καλή εξήγηση, γιατί χάνουμε τα λόγια μας, ξεχνάμε συνεχώς πράγματα και ονόματα όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά

Ελκυστική εμφάνιση
Η εμφάνιση μας είναι έντονα συνδεδεμένη με το πόσο «καλά» κοιμόμαστε. Οι αρκετές ώρες ύπνου μας κάνουν να φαινόμαστε υγιείς και γοητευτικοί

Μακροζωία
Έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι που κοιμόντουσαν κάτω από 8 ώρες για πολλά χρόνια είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Επίσης η καρδιά δεν ξεκουράζεται τον απαιτούμενο χρόνο και δημιουργούνται διάφορες παθήσεις που την επηρεάζουν.

Δύναμη
Σε παλιότερη έρευνα αθλητές κοιμήθηκαν για 6 εβδομάδες 10 ώρες την ημέρα και παρουσίασαν αύξηση της σωματικής τους δύναμης στο άθλημα το οποίο έκαναν.

Καρκίνος του μαστού
Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να κάνει τις γυναίκες να κοιμηθούν περισσότερο είναι η έρευνα που έχει διεξαχθεί στην οποία οι γυναίκες, που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το εικοσιτετράωρο έχουν κατά 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Δεν είναι και λίγοι τελικά οι λόγοι για να κοιμόμαστε περισσότερο και σίγουρα δεν έχουν αναφερθεί και όλοι στο παραπάνω άρθρο. Σκεφτείτε το ξανά και όσο δύσκολη και εάν είναι η μέρα σας πάρτε την απόφαση για ξεκούραση και περισσότερο ύπνο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!