Στέλιος Βαμβακάρης: «Τα πρώτα μου τραγούδια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα πρώτα τραγούδια, του Στέλιου Βαμβακάρη, ενός ξεχωριστού λαϊκού δημιουργού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα… 69 χρόνια πριν…


Στις 2 Μαρτίου 1947 γεννήθηκε στον Πειραιά ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης...

Τα πρώτα του τραγούδια


Όπως είναι γνωστό, από πολύ μικρή ηλικία ο Στέλιος Βαμβακάρης συνόδευε τον πατέρα του τον Μάρκο, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και πριν πραγματοποιηθούν οι επανεκτελέσεις των τραγουδιών του από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, με ταλαιπωρημένη υγεία, περιφερόταν στις ταβέρνες παίζοντας μπουζούκι, διασκεδάζοντας τον κόσμο και βγάζοντας «πιατάκι» για τα φιλοδωρήματα…

Το «βάπτισμα» του Στέλιου Βαμβακάρη στη δισκογραφία έγινε με δυο τραγούδια, που έμελλε να γίνουν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Δυο τραγούδια στα οποία ο Στέλιος έγραψε τη μουσική πάνω σε στίχους του Μάρκου, που τα τραγούδησε. Ήταν η «Άτακτη» και «Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια» που ηχογραφήθηκαν το 1963 στην RCA του Ορφανίδη (όπου κάλεσαν τον Μάρκο για να γράψει τα καινούργια του τραγούδια), αλλά κυκλοφόρησαν τελικά το 1966 σε δίσκο 45 στροφών RCA VICTOR (2592). Η διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Μάρκου ενώ μπουζούκια έπαιξαν ο Στέλιος με τον αδελφό του Δομένικο.

stelios vamvakaris ta prota mou tragoydia
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1969 τα δυο τραγούδια επανακυκλοφόρησαν σε μικρό δίσκο από την Olympic (ΟΕ 75051). Όπως θα διαπιστώσετε από τις ετικέτες των δίσκων που βρίσκονται στο photo gallery στο τέλος του κειμένου, σαν συνθέτης και στιχουργός φέρεται ο Στέλιος Βαμβακάρης. Το περίεργο είναι, πως τόσο στο μεγάλο δίσκο «Ο Μάρκος Βαμβακάρης τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη» που συμπεριλήφθηκαν αυτά τα δυο τραγούδια και κυκλοφόρησε το 1969 με το label της Melophone (SMEL 5), όσο και σε όλες τις μετέπειτα επανεκτελέσεις, φέρονται σαν δημιουργίες του Μάρκου Βαμβακάρη…

Λίγα λόγια για την «Άτακτη»


Είναι χαρακτηριστικά αυτά που γράφει για την «Άτακτη» ο Νέαρχος Γεωργιάδης στο βιβλίο του «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα»:

«Ο ερωτευμένος που αποκρούεται από την αγαπημένη του, ελπίζει πως, αν έχει την ευκαιρία να τη συναντήσει με τα επιχειρήματά του και με λόγια, που πιστοποιούν το πάθος και τη γνησιότητα των συναισθημάτων του, θα καταφέρει να την πείσει για επανασύνδεση των σχέσεών τους. Αυτή την αντίληψη τη βρίσκουμε σε ένα δίστιχο που καταγράφτηκε στην Ήπειρο, στη Σμύρνη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας:

Ήθελα να σ’ αντάμωνα, να σου ‘λεγα καμπόσα
κι αν δε σου γύριζα το νου, ας μου ‘κοβαν τη γλώσσα.
(Αραβαντινός, 1880, σελ. 329. Σύλβιος, 1940, σελ. 401)

Ο Φραγκοσυριανός συνθέτης υιοθετεί το παραδοσιακό δίστιχο και με αυτή την αφετηρία εκφράζει τα αμφιθυμικά του συναισθήματα στον έρωτα. Από τη μια θέλει «να γυρίσει στο νου» της κοπέλας και άρα να την ξαναφέρει κοντά του, από την άλλη όμως την διώχνει μακριά, με φράσεις όπως: Δεν σε θέλω, δεν σ’ αγαπώ, πάρε δρόμο, τράβα στο καλό, στρίψε για να γλιτώσω». (1)

Καίτη Γκρέυ και Βαγγέλης Περπινιάδης


Τα επόμενα τραγούδια που ηχογράφησε ο Στέλιος Βαμβακάρης, το 1973 πλέον, ήταν τέσσερα τραγούδια με την Καίτη Γκρέυ και δυο με τον Βαγγέλη Περπινιάδη που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών από τη Minos. Ο πρώτος δίσκος με την Καίτη Γκρέυ είχε τα «Ποιος είσαι εσύ» σε στίχους Δημήτρη Γκούτη μαζί με το «Δεν έχει ανταλλακτικό» με λόγια του Στ. Αγγελιδάκη και ο δεύτερος το «Αγάπη και φιλία» του Δημήτρη Γκούτη, με το «Έλα, έλα, έλα» με λόγια του Στέλιου Βαμβακάρη. Το τελευταίο έγινε γνωστότερο, όταν το 1977 ηχογραφήθηκε με διαφορετικά λόγια του Ερρίκου Θαλασσινού και τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Το 1973 κυκλοφόρησε κι ένας μικρός δίσκος με τα τραγούδια «Στου Χατζηκώστα» με στίχους του Δημήτρη Γκούτη και «Μια γυναίκα μου την έχει δώσει» με στίχους Σαράντου Τσιλιβερδή με ερμηνευτή τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Είναι χαρακτηριστικό πως - αν είναι σωστά τα στοιχεία μου - κανένα από αυτά τα έξι τραγούδια δεν έχει επανεκδοθεί σε μεγάλο δίσκο ή cd…

Πηγή: 1) Νέαρχος Γεωργιάδης «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα - Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω» («Σύγχρονη εποχή» 2007)
2) Ο Στέλιος Βαμβακάρης στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη «Τα τραγούδια της παρέας» στο Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΑ στις 27 Νοεμβρίου 2015.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test1966462134