Γιάννης Ντουνιάς – Τα πρώτα μου τραγούδια

Οι πρώτες, άγνωστες ηχογραφήσεις του ξεχωριστού λαϊκού ερμηνευτή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Τα ογδόντα κλείνει σήμερα ο Γιάννης Ντουνιάς. Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1943 στη Νίκαια του Πειραιά, με καταγωγή από τη Σμύρνη…

«Τον δρόμο κοίτα τον καλό να πάρεις…»

Το τραγούδι τον κέρδισε από τα πολύ μικρά του χρόνια κι έτσι το 1963 ξεκίνησε να τραγουδά, επαγγελματικά πλέον, σε λαϊκά μαγαζιά στο Πέραμα. Δούλεψε με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τον Γιώργο Μανισαλή και αργότερα, σε δισκογραφικό επίπεδο, με τον Νάκη Πετρίδη και τον Γιάννη Καραμπεσίνη, οι οποίοι, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, του έγραψαν τις πρώτες επιτυχίες του, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών.

Σήμα κατατεθέν του Γιάννη Ντουνιά αποτελεί βεβαίως η περίφημη «Νύχτα ονειρομάνα» του Γιώργου Ζαμπέτα και του Φώντα Φιλέρη, που κυκλοφόρησε το 1970, ενώ το 1972 και το 1973 «σταμπάρισε» με τη φωνή του, σε δεύτερη εκτέλεση, τον «Ταρζάν», τον «Άντρα τον πολλά βαρύ» και τον «Σερίφη» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε στίχους του συνθέτη, του Ερρίκου Θαλασσινού και του Κώστα Γεωργουσόπουλου αντίστοιχα.

Όμως, πριν απ’όλα αυτά – κι ενώ οι περισσότερες καταγραφές λένε πως ο Γιάννης Ντουνιάς μπήκε στη δισκογραφία στη δύση της δεκαετίας του ’60 - ο ξεχωριστός λαϊκός ερμηνευτής ηχογράφησε δώδεκα λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησαν την τριετία 1963 – 1966, από διαφορετικές εταιρείες, σε δίσκους 45 στροφών. Σε όλα αυτά τα τραγούδια αναγράφεται στις ετικέτες των δίσκων ως «Γιάννης Δουνιάς», ενώ είναι εμφανέστατες οι επιρροές του από τον «δάσκαλό» του, τον Στέλιο Καζαντζίδη.

02.NTOYNIAS_GIANNHS.jpg

Τα δυο πρώτα τραγούδια, όπου η φωνή του – σε ηλικία είκοσι ετών - είναι κυριολεκτικά αγνώριστη, ήταν ένα ζεϊμπέκικο κι ένα λαϊκό βαλσάκι της ξενιτιάς σε μουσική του Θόδωρου Πολυκανδριώτη και στίχους Γ.Τσουκαντά, που κυκλοφόρησαν το 1963 από τη Music Box σε δίσκο 45 στροφών. (Το όνομα του στιχουργού δεν το συνάντησα σε κάποιο άλλο τραγούδι).

Δυο χρόνια μετά, ο Γιάννης Ντουνιάς ηχογράφησε τέσσερα τραγούδια, τρία του Στέλιου Καλαϊτζή κι ένα του Στέφανου Νεαμωνιτάκη, για λογαριασμό της θρυλικής Polyphone, για να ακολουθήσουν, το 1966, έξι τραγούδια, τρία του Νίκου Καρακώστα, δύο του Δημήτρη Καμπόλη κι ένα των Γιώργου Μανισαλή και Κώστα Ψυχογιού, που κυκλοφόρησαν από την, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εταιρεία NAKIKAR. Σε δυο από αυτά η διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Θόδωρο Πολυκανδριώτη και σε άλλα δυο από τον Γιώργο Μανισαλή.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ετικέτες των τεσσάρων από τους έξι μικρούς δίσκους αναγράφεται η ένδειξη «Made in Greece and Germany». Αυτό που δεν γνωρίζω και με δεδομένο το ότι τα τέσσερα από αυτά είναι γραμμένα για τους μετανάστες και στους τρεις από τους έξι τίτλους αναφέρεται η Γερμανία, είναι αν τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα ή στη Γερμανία κι αν κυκλοφόρησαν εκεί ή εδώ ή παράλληλα και στις δυο χώρες.

13.NTOYNIAS_GIANNHS.JPG

Τα πρώτα 45άρια του Γιάννη Ντουνιά

1) Τον δρόμο κοίτα τον καλό να πάρεις (Θόδωρος Πολυκανδριώτης – Γ.Τσουκαντάς) Γιάννης Ντουνιάς (Music Box, MB-415, 1963)



2) Πέτρα πέταξες (Θόδωρος Πολυκανδριώτης – Γ.Τσουκαντάς) Γιάννης Ντουνιάς (Music Box, MB-415, 1963)



3) Ο Μυτιληνιός (Στέλιος Καλαϊτζής) Γιάννης Ντουνιάς (Polyphone PS-113, 1965)



4) Κοριτσάκι μου γλυκό (Στέλιος Καλαϊτζής) Γιάννης Ντουνιάς (Polyphone PS-114, 1965)



5) Ο γεροντόμαγκας (Στέλιος Καλαϊτζής) Γιάννης Ντουνιάς (Polyphone PS-114, 1965)



6) Φεύγω αγαπούλα (Στέφανος Νεαμωνιτάκης) Γιάννης Ντουνιάς – Μαίρη Ζαχαράκη (Polyphone PS-117, 1965)



7) Μοίρα γραμμένη στη Γερμανία (Νίκος Καρακώστας) Γιάννης Ντουνιάς – Μιχάλης Χασαπάκης (NAKIKAR EF-334, 1966)



8) Δεν βαστιέται τέτοιος πόνος δεν πονούν οι Γερμανοί (Νίκος Καρακώστας) Γιάννης Ντουνιάς – Τζένη Σιώρη (NAKIKAR EF-335, 1966)



9) Καλή σου τύχη (Γιώργος Μανισαλής – Κώστας Ψυχογιός) Γιάννης Ντουνιάς – Μιχάλης Χασαπάκης (NAKIKAR EF-336, 1966)



10) Ένα τρένο δίχως μοίρα για τη Γερμανία πήρα (Νίκος Καρακώστας) Γιάννης Ντουνιάς (NAKIKAR EF-336, 1966)



11) Νύχτα θεά μου (Δημήτρης Καμπόλης) Γιάννης Ντουνιάς – Δέσποινα Νικολαΐδου (NAKIKAR EF-347, 1966)



12) Πικρό τραγούδι (Δημήτρης Καμπόλης) Γιάννης Ντουνιάς (NAKIKAR EF-347, 1966)



Σημειώσεις:

1)Βιογραφικά στοιχεία για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Γιάννη Ντουνιά αντλήθηκαν από συνέντευξη του ερμηνευτή στον Αντώνη Μποσκοΐτη, που δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015 στη LIFO.

2) Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον φίλο, συλλέκτη Νίκο Παπανικήτα για τη διαχρονική του βοήθεια.

3) Στη gallery μπορείτε να δείτε όλες τις ετικέτες των πρώτων δίσκων 45 στροφών του Γιάννη Ντουνιά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!