Τα 45άρια της Δήμητρας Γαλάνη

(ΑΚΟΥΣΕ) Σπάνια τραγούδια, ετικέτες δίσκων, φωτογραφίες και αναλυτικός κατάλογος δισκογραφίας της ερμηνεύτριας στις 45 στροφές
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τα πρώτα βήματα


Η Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Η είσοδός της στο χώρο της μουσικής έγινε από πολύ νωρίς, όταν σε ηλικία 9-10 ετών έπιασε στα χέρια της ένα μικρό κιθαρόνι, που της χάρισε ο πατέρας της σαν δώρο γενεθλίων.

Η πρώτη παρουσία της στη δισκογραφία έγινε το 1969 με τέσσερα τραγούδια του Δήμου Μούτση σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Τα δυο πρώτα ήταν το «Κάποιο τρένο» και το «Βράδιασε», που συμπεριλήφθηκαν στο μεγάλο δίσκο «Ένα χαμόγελο», όπου εκτός από την Δήμητρα Γαλάνη συμμετείχαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Σταμάτης Κόκοτας. Το «Κάποιο τρένο», «σήμα κατατεθέν» για την ερμηνεύτρια, ηχογραφήθηκε άλλες δυο φορές για τη δισκογραφία με τη φωνή της, το 1983 στο δίσκο «Ατέλειωτος δρόμος» και το 1999 στη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Δήμου Μούτση στο Ηρώδειο… Τα άλλα δυο τραγούδια του Μούτση και του Γκάτσου που ηχογραφήθηκαν τότε, ήταν το «Ρήνα - Κατερίνα» με το «Μια Παρασκευή» που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών.

Η καριέρα της Δήμητρας Γαλάνη, όπως και των υπόλοιπων τραγουδιστών που ξεκίνησαν την ίδια περίπου εποχή (Νταλάρας, Μητροπάνος, Μητσιάς, Πάριος, Αλεξίου) δεν στηρίχθηκε στους δίσκους 45 στροφών. Δεν καθιερώθηκαν δηλαδή με αυτά τα τραγούδια, όπως οι παλαιότεροι Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Αγγελόπουλος, Περπινιάδης, Διονυσίου, Μοσχολιού, Κόκοτας κλπ. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ο μεγάλος δίσκος είχε αντικαταστήσει πλέον τον «45άρη» και τα ολοκληρωμένα έργα των δημιουργών ή οι προσωπικοί δίσκοι των τραγουδιστών ήταν πλέον σε πρώτη ζήτηση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά σημαντικά τραγούδια με την Δήμητρα Γαλάνη που πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών (κάποια από τα οποία δεν έχουν επανεκδοθεί) που παρέμειναν στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».

Από τότε μέχρι σήμερα η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάστηκε με τους περισσότερους σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς, ενώ και η ίδια έχει παρουσιάσει κατά καιρούς, συχνά με επιτυχία, τις δικές της δημιουργίες…

Συνθέτες και στιχουργοί…          


Συζητώντας στα τέλη του 2008, στα πλαίσια μιας συνέντευξης που δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακό περιοδικό, μου είχε πει για τις συνεργασίες της με τους συνθέτες και τους στιχουργούς:

Έχετε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς. Τι αποκομίσατε απ’ όλες αυτές τις συνεργασίες;
Αυτό το παρελθόν επιτρέπει σ’ έναν άνθρωπο που το έχει, να έχει ένα πολύ καλό παρόν κι ένα πολύ καλό μέλλον. Διότι όταν έχεις ένα τέτοιο παρελθόν ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις ένα δρόμο από ένα επίπεδο και πάνω. Και να θέλεις, δεν μπορείς να πας πίσω, πρέπει να είσαι εσύ ο ίδιος πολύ χαμηλού επιπέδου, για να το αγνοήσεις. Αλλά αν ήσουν πολύ χαμηλού επιπέδου, δεν θα σε είχαν επιλέξει αυτοί οι άνθρωποι.

Λεπτομέρειες και… «Λεπτομέρειες»…


Νομίζω πως αξίζει να σταθούμε ξεχωριστά σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν αρχικά ή παράλληλα με τα lp σε δίσκους 45 στροφών.

Γιάννης Σπανός


Το 1969 ξεκίνησε η συνεργασία της τραγουδίστριας με τον Γιάννη Σπανό, αρχικά με δυο τραγούδια σε στίχους του Κώστα Κωτούλα, τα «Με πνίγει τούτη η σιωπή» και «Τι αγάπη». Το πρώτο ηχογραφήθηκε λίγο μετά και με τη φωνή της Μαρινέλλας, με την οποία έγινε μεγάλη επιτυχία τότε, ενώ οι δυο τελευταίες στροφές από το «Τι αγάπη» ακούστηκαν το 1972, σε τελείως διαφορετική εκτέλεση, στην ταινία του Μεμά Παπαδάτου «Οργισμένη γενιά». Εκεί η Γαλάνη τραγούδησε και το «Όσα ζήσαμε μαζί» σε στίχους του Κωτούλα. Αυτά τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν πολλά χρόνια αργότερα σε συλλογή της Fm records με τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. 

Το 1970 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η, γεμάτη από τραγούδια, ταινία «Όμορφες μέρες» σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Ασημακόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Λαδικού, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη και άλλους. Τη μουσική των τραγουδιών υπέγραψε ο Γιάννης Σπανός, τους στίχους ο Κώστας Ασημακόπουλος και εκτός από την Δήμητρα Γαλάνη τραγουδούσαν οι Πόπη Αστεριάδη, Δάκης, Γιώργος Δανέζης, Αλέκα Μαβίλη, Γιώργος Μαρίνος και ο Μανώλης Μητσιάς. Για άγνωστους λόγους η μουσική της ταινίας δεν κυκλοφόρησε τότε σε δίσκο, αλλά το 1990 από τη Lyra, σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα. Το γνωστότερο από τα τραγούδια ήταν το «Μη μου μιλάς για αγάπη» που ακουγόταν σε τρεις εκδοχές, με την Γαλάνη, τον Γιώργο Μαρίνο και μια οργανική. Το 1973, πάνω στην ίδια μελωδία του Σπανού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έβαλε νέους στίχους και στο δίσκο «Μέρες αγάπης», που μοιράστηκαν η Γαλάνη με τον Σταμάτη Κόκοτα, η ερμηνεύτρια τραγουδούσε «Βροχή και σήμερα, βροχή στη στέγη μας…», που κυκλοφόρησε παράλληλα και σε δίσκο 45 στροφών, μαζί με το «Εϊβαλά». Μια λεπτομέρεια για τις «Μέρες αγάπης» είναι πως κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις. Στη μία, που εκδόθηκε αργότερα και σε cd, υπάρχουν τα τραγούδια «Νάνι-νάνι» και «Ένα πουλί στην ποταμιά», με τη Δήμητρα Γαλάνη, ενώ στην άλλη έκδοση ακούγονται τα «Οκτώ μικρά παιδιά» και «Ένα παλικάρι». Αυτά τα δυο τραγούδια εντάχθηκαν το 1975 και στο δίσκο «Λεπτομέρειες».

Το 1970 η ερμηνεύτρια ηχογράφησε δυο τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Κώστα Κωτούλα από το θεατρικό έργο του Αρμπούζοφ «Τάνια», που ανέβηκε το 1969 στο θέατρο «Βεργή» με πρωταγωνιστές την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Βασίλη Μαυρομμάτη. Ήταν τα «Ένας χειμώνας» και «Κοιμήσου εσύ» που κυκλοφόρησαν τότε σε δίσκο 45 στροφών, ενώ το 1990 συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο «Τρίτο κουδούνι – Τραγούδια από το θέατρο», που εκδόθηκε από την ΕΜΙ σε επιμέλεια του Άγγελου Πυριόχου.

Ελένη Καραΐνδρου


Το 1969 η Δήμητρα Γαλάνη ηχογράφησε δυο τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου σε στίχους Νίκου Γκάτσου, τα «Ποια πόρτα να χτυπήσω» και «Μια νύχτα σ’ έχασα», που αν δεν απατώμαι είναι και οι πρώτες ηχογραφήσεις της συνθέτριας στη δισκογραφία. Εκεί η Ελένη Καραΐνδρου υπέγραφε ως Ελένη Καρά.

Μάνος Χατζιδάκις


Η πρώτη επαφή της Δήμητρας Γαλάνη με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σε δισκογραφικό επίπεδο, έγινε το 1970 μέσα από το μεγάλο δίσκο «Επιστροφή» με στίχους Νίκου Γκάτσου (όπου συνυπήρξε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση), αλλά και με την επανεκτέλεση του «Μύθου» σε στίχους Θρασύβουλου Σταύρου και σε ενορχήστρωση του Δήμου Μούτση. Εκεί συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μανώλη Μητσιά, με τον οποίο επί σειρά ετών αποτέλεσαν ντουέτο, τόσο στη δισκογραφία όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις. Στον ίδιο μικρό δίσκο με τον «Μύθο» συμπεριλήφθηκε και μια επανεκτέλεση του τραγουδιού «Κάθε τρελό παιδί». Το 1971 Μητσιάς και Γαλάνη ηχογράφησαν το δίσκο «Της γης το χρυσάφι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και ενορχήστρωση Γιάννη Σπανού, ενώ κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως το 1975 η Δήμητρα Γαλάνη ηχογράφησε το «Ήσουν παιδί σαν τον Χριστό» και το «Ένας ευαίσθητος ληστής» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μεγάλο δίσκο «Λεπτομέρειες». Τελικά, λόγω της άρνησης του Χατζιδάκι να δώσει τότε την άδεια, τα δυο τραγούδια κυκλοφόρησαν οκτώ χρόνια αργότερα, το 1983, στη συλλογή «Μάνος Χατζιδάκις, 30 σπάνιες ερμηνείες, Νο 1». Το 1976 το ντουέτο Μητσιάς - Γαλάνη ηχογράφησε την «Αθανασία» σε στίχους και πάλι του Νίκου Γκάτσου, ενώ στα κατοπινά χρόνια η Δήμητρα Γαλάνη ήρθε πολλές φορές σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον Μάνο Χατζιδάκι, κυρίως, σε επίπεδο συναυλιών, κάποια αποσπάσματα από τις οποίες πέρασαν και στη δισκογραφία.

Λουκιανός Κηλαηδόνης


Το 1972 ο Μανώλης Μητσιάς με την Δήμητρα Γαλάνη ηχογράφησαν το μεγάλο δίσκο «Κόκκινη κλωστή» σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους Νίκου Γκάτσου. Η συνεργασία του Λουκιανού με την Γαλάνη απαριθμεί πέντε ακόμα τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών καθώς και στο lp «Λεπτομέρειες» το 1973 και το 1975. Σε 45άρια εκδόθηκαν τα «Κουδούνια» σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, το «Κορίτσι κυριακάτικο» με λόγια του Νίκου Γκάτσου, αλλά και η «Σταύρωση» (ή «Κάποιον σταυρώνουν σήμερα») και πάλι με λόγια του Γκάτσου, που γράφτηκε το 1974 για ένα ντοκιμαντέρ του BBC για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου και κυκλοφόρησε σε 45άρι το 1975, ενώ το 1987 συμπεριλήφθηκε στη συλλογή τραγουδιών του Κηλαηδόνη «Πρώτες εκτελέσεις», όπως και τα δυο προηγούμενα.  Αξίζει να σημειωθεί πως το ξεχωριστό αυτό τραγούδι υπήρξε ένα από τα ελάχιστα «μινόρε» του Λουκιανού Κηλαηδόνη…

Στο μεγάλο δίσκο «Λεπτομέρειες», που κυκλοφόρησε το 1975, η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε τα «Δώδεκα τρελά παιδιά» και «Τι να την κάνω τη ζωή» του Λουκιανού σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Οι «Λεπτομέρειες» ήταν ουσιαστικά και ο πρώτος δίσκος, που έγινε σαν νέα παραγωγή και καταγράφει την άποψη της τραγουδίστριας, αφού, οι δυο πρώτοι προσωπικοί της δίσκοι που κυκλοφόρησαν το 1971 και το 1973 ήταν συλλογές από ηχογραφήσεις στους δίσκους 45 στροφών ή από τις συμμετοχές της στις δουλειές των συνθετών. Στα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν από την αρχή τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Γιάννης Κιουρτσόγλου, ενώ κάποια άλλα ηχογραφήθηκαν με την παρουσία των συνθετών ή πάνω στα play-back που είχαν κάνει οι συνθέτες για τις πρώτες εκτελέσεις, αφού σ’ αυτό το δίσκο υπήρχαν τόσο νέα τραγούδια όσο και επανεκτελέσεις. (1)

Βασίλης Δημητρίου


Έξι τραγούδια σε μουσική ή σε διασκευή του Βασίλη Δημητρίου είναι η «συγκομιδή» της συνεργασίας του με την Δήμητρα Γαλάνη. Ανάμεσά τους βεβαίως η «Μαρία με τα κίτρινα» που μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει πάνω από 30 εκτελέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και δυο τραγούδια που δεν επανεκδόθηκαν αργότερα, όπως το «Μες στο Δεκέμβρη πασχαλιά» σε στίχους Γιώργου Χαρίση (για τον οποίο πληροφορίες λένε πως πρόκειται για ψευδώνυμο της Σώτιας Τσώτου) και το «Πέτρινο παλικάρι» σε στίχους Θανάση Αρώνη.

Γιώργος Χατζηνάσιος


Μεγάλη υπήρξε η συνεργασία της Δήμητρας Γαλάνη με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, που ξεκίνησε το 1972 με τα τραγούδια από τον κύκλο «4-5-3», ο οποίος ονομάστηκε έτσι από τον αριθμό των τραγουδιών που έλεγαν οι συμμετέχοντες τραγουδιστές. 4 ο Σταμάτης Κόκοτας, 5 ο Στράτος Διονυσίου και 3 η Γαλάνη. Η συνεργασία τους στη δισκογραφία ολοκληρώθηκε το 1986 με το δίσκο «Παιχνίδι για δύο» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ανάμεσα στα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και σε 45άρια ήταν και το «Ήλιε μην κοιτάς» ή «Ο βάλτος» σε στίχους Ντίνου Δημόπουλου που πρωτοακούστηκε στην ταινία «Ο βάλτος» του Δημόπουλου και συμπεριλήφθηκε το 1973 στο μεγάλο δίσκο του Χατζηνάσιου «Διαδρομή».

Υπάρχει όμως και η «Παπαρούνα» του Γιώργου Χατζηνάσιου, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε στα 1972 - 1973 με τη Δήμητρα Γαλάνη, αλλά, για άγνωστους λόγους, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. 

Ανέκδοτα σε lp ή cd


Εκτός από κάποια τραγούδια των 45 στροφών που μπήκαν στα δυο πρώτα «πορτρέτα» της Δήμητρας Γαλάνη, κάποια άλλα συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή «Δύο δύο» που κυκλοφόρησε το 1987 με ηχογραφήσεις με τον Μανώλη Μητσιά και την Γαλάνη ή μπήκαν στο διπλό δίσκο «Από τους θησαυρούς των 45 στροφών» που κυκλοφόρησε το 1994 και πάλι με την Γαλάνη και τον Μητσιά.

Παρόλα αυτά, δεκατέσσερα τραγούδια δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε μεγάλο δίσκο ή cd. Τα περισσότερα μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δυσεύρετα. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχει και μια σειρά τραγουδιών, που πρωτοεκδόθηκαν σε δίσκους 33 στροφών, όπως «Το χέρι του ήλιου» του Μιχάλη Αρχοντίδη και του Ηρακλή Παπασιδέρη, «Το ναυτικό μας» του Βαγγέλη Πιτσιλαδή ή «Τα παιδικά» του Χριστόδουλου Χάλαρη και του Γιάννη Λογοθέτη που έχουν καταργηθεί και βρίσκονται σήμερα εκτός κυκλοφορίας. (Ο δίσκος «Τα παιδικά» εκδόθηκε σε cd αλλά έχει καταργηθεί).

Τα τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε η Δήμητρα Γαλάνη για δίσκο 45 στροφών, ήταν «Το προσκλητήριο» και το «Άννα Φρανκ» του Νάσου Νάκα (Νανόπουλου). Αυτό ήταν και το μοναδικό 45άρι της στη Minos και κυκλοφόρησε το 1980. Το δεύτερο τραγούδι μάλιστα κυκλοφόρησε σε δυο εκτελέσεις, μια με χορωδία και μια χωρίς.

Οι λόγοι της μη επανέκδοσης είναι άγνωστοι. Δεν ξέρω αν ευθύνεται η εταιρεία ή η ίδια η ερμηνεύτρια. Έχω την αίσθηση βέβαια, πως κάποιοι από τους τραγουδιστές της γενιάς αυτής, δείχνουν συχνά μια διάθεση αποστασιοποίησης από ένα μέρος του υλικού εκείνης της περιόδου. Υλικό που ηχογράφησαν στα πρώτα τους βήματα, ενδεχομένως και με πίεση ή στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας με τους προύχοντες των δισκογραφικών εταιρειών. Τον πρώτο καιρό άλλωστε, τόσο οι εταιρείες όσο και οι τραγουδιστές έψαχναν ακόμα να βρουν το ρεπερτόριο που τους ταιριάζει, οπότε στο πλαίσιο των «πειραματισμών», ενδεχομένως να οδηγήθηκαν και σε πράγματα για τα οποία σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα «υπερήφανοι». Νομίζω όμως ανεπιφύλακτα, πως, τουλάχιστον για συλλεκτικούς λόγους, αξίζει τον κόπο η συγκέντρωση και η κυκλοφορία αυτών των τραγουδιών σε μια συλλογή. 

Κατάλογος δισκογραφίας στις 45 στροφές


Με αστερίσκο σημειώνονται τα 14 τραγούδια που δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ σε δίσκο 33 στροφών ή cd. Η χρονολογία αφορά την ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου και όχι της ηχογράφησης. Αυτά που φέρουν τον κωδικό 7PG κυκλοφόρησαν με την ετικέτα της «His master’s voice» ενώ αυτά με τον κωδικό SCDG με την ετικέτα της «Columbia».

1) α) Μια Παρασκευή (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
β) Ρήνα - Κατερίνα μου (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
(ΗΜV- 7PG 3865 – 1969)

2) α) Ποια πόρτα να χτυπήσω (Ελένη Καρά (Καραΐνδρου) – Νίκος Γκάτσος)
β) Μια νύχτα σ’ έχασα * (Ελένη Καρά (Καραΐνδρου) – Νίκος Γκάτσος)
(ΗΜV- 7PG 3892 – 1969)

3) α) Με πνίγει τούτη η σιωπή (Γιάννης Σπανός – Κώστας Κωτούλας)
β) Τι αγάπη  (Γιάννης Σπανός - Κώστας Κωτούλας)
(Columbia-SCDG 3837 – 1969)

4) α) Ο μύθος (Μάνος Χατζιδάκις - Θρασύβουλος Σταύρου) Μανώλης Μητσιάς - Δήμητρα Γαλάνη
β) Κάθε τρελό παιδί (Μάνος Χατζιδάκις)
(Columbia-SCDG 3926 – 1970)

5) α) Ένας χειμώνας (Γιάννης Σπανός – Κώστας Κωτούλας)
β) Κοιμήσου εσύ (Γιάννης Σπανός – Κώστας Κωτούλας)
(Columbia-SCDG 3942 – 1970)

6) α) Οι κολασμένοι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
β) Η πίκρα σήμερα (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
(Columbia-SCDG 3972 – 1970)

7) α) Αργά μες στη νύχτα* (Γεράσιμος Λαβράνος – Ρέτη Ζαλοκώστα)
β) Αν θες να ’ρθεις* (Γεράσιμος Λαβράνος – Ελπίδα Περικλάκη)
(ΗΜV- 7PG 3918 – 1970)

8) α) Πέτρινο παλικάρι* (Βασίλης Δημητρίου – Αθανάσιος Αρώνης)
β) Μες στο Δεκέμβρη πασχαλιά* (Βασίλης Δημητρίου – Γιώργος Χαρίσης)
(Columbia-SCDG 3989 – 1971)

9) α) Άστραψε η ανατολή (Παραδοσιακό – Διασκευή: Βασίλης Δημητρίου)
β) Χαλασιά μου (Παραδοσιακό Ηπείρου – Διασκευή: Βασίλης Δημητρίου)
(Columbia-SCDG 4003 – 1971)

10) α) Βήματα στο δρόμο* (Λάκης Καρνέζης – Άκος Δασκαλόπουλος)
β) Το παιδί της άνοιξης* (Λάκης Καρνέζης)
(ΗΜV- 7PG 8036 – 1971)

11) α) Πού να βρω το κουράγιο* (Νάσος Νάκας - Νανόπουλος)
β) Πέτρινο δάκρυ* (Νάσος Νάκας - Νανόπουλος)
(Columbia-SCDG 4033 – 1972)

12) α) Χασάπικο 40 (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
β) Αγαπώ μια καρδερίνα (Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος) Μανώλης Μητσιάς
(Columbia-SCDG 4039 – 1972)

13) α) Στου ήλιου τ’ αλώνι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
β) Κυκλαδίτικο (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Μανώλης Μητσιάς
(Columbia-SCDG 4042 – 1972)

14) α) Μαρία με τα κίτρινα (Βασίλης Δημητρίου - στίχοι παραδοσιακοί)
β) Πού τον πουλάν τον έρωτα (Βασίλης Δημητρίου)
(Columbia-SCDG 4044 – 1972)

15) α) Αγάπη μέσα στην καρδιά (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
β) Το παραμύθι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Μανώλης Μητσιάς – Δήμητρα Γαλάνη
(Columbia-SCDG 4069– 1972)

16) α) Έρημοι δρόμοι* (Νάσος Νάκας - Νανόπουλος)
β) Καμάρι μου (Νάσος Νάκας – Νανόπουλος)
(ΗΜV- 7PG 8112 – 1972)

17) α) Σ’ αγαπώ πολύ (Μιχάλης Αρχοντίδης – Ηρακλής Παπασιδέρης)
β) Δωσ’ μου Θεέ μου τρεις καρδιές (Μιχάλης Αρχοντίδης – Ηρακλής Παπασιδέρης)
(ΗΜV- 7PG 8140 – 1973)

18) α) Ήταν μια φορά κι έναν καιρό (Γιώργος Χατζηνάσιος – Χρήστος Στίππας)
β) Καραβοκύρη βάλε μπρος (Γιώργος Χατζηνάσιος – Σέβη Τηλιακού)
(Columbia-SCDG 4095– 1973)

19) α) Μια Κυριακή του Μάρτη (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος)
β) Ήρθατε σαν κύματα (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος) Μανώλης Μητσιάς
(Columbia-SCDG 4122– 1973)

20) α) Βροχή και σήμερα (Γιάννης Σπανός - Λευτέρης Παπαδόπουλος)
β) Εϊβαλά (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
(Columbia-SCDG 4135– 1973)

21) α) Η Πάναινα (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας)
β) Στόμα μου φαρμακωμένο (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας)
(Columbia-SCDG 4146– 1973)

22) α) Κουδούνια (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Ρίτσος)
β) Γαϊτανάκι (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Ζωρζ Σαρρή) Λουκιανός Κηλαηδόνης
(Columbia-SCDG 4149– 1973)

23) α) Ποιος τη χάρη σου* (Αχιλλέας Καμιναράς)
β) Πικρά τα λόγια* (Αχιλλέας Καμιναράς) 
(Columbia-SCDG 4167– 1974)

24) α) Θα υπάρχω θες δε θες (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας)
β) Ο Μενούσης (Διασκευή: Γιώργος Κατσαρός)
(Columbia-SCDG 4186– 1974)

25) α) Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ (Γιώργος Χατζηνάσιος – Γιώργος Κανελλόπουλος)
β) O βάλτος (Ήλιε μην κοιτάς) (Γιώργος Χατζηνάσιος – Nτίνος Δημόπουλος)
(Columbia-Emi- 70419 – 1974)

26) α) Σταύρωση (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος)
β) Κορίτσι κυριακάτικο (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος)
(Columbia-Emi- 70445 – 1975)

27) α) Γιαρέμ - γιαρέμ (Γιώργος Χατζηνάσιος – Νίκος Γκάτσος) συμμετέχει Χορωδία
β) Γιαρέμ - γιαρέμ (Γιώργος Χατζηνάσιος – Νίκος Γκάτσος) Χορωδία
(Columbia-Emi- 70453 – 1975)

28) α) Τα γαλάζια σου γράμματα (Γιώργος Χατζηνάσιος – Γιώργος Κανελλόπουλος)
β) Τι να σου χαρίσω (Γιώργος Χατζηνάσιος – Γιώργος Κανελλόπουλος)
(Columbia-Emi- 70542 – 1977)

29) α) Το προσκλητήριο* (Νάσος Νάκας - Νανόπουλος)
β) Άννα Φρανκ* (Νάσος Νάκας - Νανόπουλος) (Κυκλοφόρησε σε δυο εκτελέσεις)
(Μinos 5853 – 1980)

30) α) Μαρία με τα κίτρινα (Βασίλης Δημητρίου) Δήμητρα Γαλάνη
β) Ο Σταμούλης ο λοχίας (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας) Χρήστος Μαρσέλος
γ) Νικολή Νικολή (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας) Γιάννης Παρετζόγλου
δ) Κυρά Γιώργαινα (Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας) Χρήστος Εμμανουήλ
(Columbia-Emi SCDGM 12 – extended play – ηχογραφήσεις 1972)

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αφού οι δίσκοι 45 στροφών είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, οι εταιρείες εξέδωσαν κάποια δισκάκια, με λευκή ετικέτα και ένα αυτοκόλλητο με τα στοιχεία των τραγουδιών. Αυτά δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά, παρά μόνο εστάλησαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την προώθηση των μεγάλων δίσκων (τα γνωστά σε όλους «promo»). Όσον αφορά την Δήμητρα Γαλάνη επισημάναμε δυο μικρούς δίσκους. Ενδεχομένως να έχουν εκδοθεί κι άλλοι. (Εκείνη την εποχή άλλωστε ξεκίνησε και η έκδοση των maxi singles, των μεγάλων δίσκων δηλαδή που έπαιζαν, συνήθως, στις 45 στροφές, περιείχαν από ένα έως τρία τραγούδια και λειτουργούσαν ως «promo»). 

1) α) Μ’ αυτόν τον έρωτα (Γιώργος Χατζηνάσιος – Λίνα Νικολακοπούλου)
β) Σ’ όποιον αρέσουμε (Γιώργος Χατζηνάσιος – Λίνα Νικολακοπούλου)
(Μinos –  not for sale – 1986. Από το lp «Παιχνίδι για δύο» )

2 α) Εξ επαφής (Νίκος Ιγνατιάδης – Αντώνης Ανδρικάκης)
β) Θ’ αλλάξω τακτική (Νίκος Ιγνατιάδης – Αντώνης Ανδρικάκης)
(Μinos – not for sale – 1988. Απότο lp «Εξεπαφής» )

Υ.Γ: Eυχαριστώ τους φίλους Σιδερή Πρίντεζη, Νίκο Παπανικήτα, Νικόλαο Πολίτη και Βαγγέλη Γρίσπο για τη βοήθειά τους.

Φωτογραφίες:
1) Πορτρέτο του Γιώργου Σταθόπουλου (1983)
2) Πορτρέτο του Τάκη Πανανίδη
3) Δήμητρα Γαλάνη – Μανώλης Μητσιάς

Πηγές: 1) «Δήμητρα Γαλάνη 1969-1999,  Εφ’ Όλης Της Ύλης» (επιμέλεια Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Τσάμπρας, Πέτρος Παράσχης – Universal 2000)
2) «Δήμητρα Γαλάνη - Άνω Τελεία» (επιμέλεια: Παρασκευάς Καρασούλος – εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, 1992)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!