Τα ξεχωριστά μπουζούκια των «Ραστ» στην «Ελληνομανία» (2002)

(ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Τραγουδούν: Δήμητρα Γαλάνη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Κοσμάς Κοκόλης.
Το κουαρτέτο μπουζουκιών Ραστ δημιουργήθηκε στα τέλη του 1999 από τέσσερις δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Γιώργο Αλτή, τον Θανάση Βασιλά, τον Νίκο Κατσίκη και τον Παντελή Κωνσταντινίδη. Το σχήμα πήρε βεβαίως το όνομα του από το μουσικό δρόμο «Ραστ».

Το 2004 οι Ραστ κατέθεσαν την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιώργου Ζαμπέτα, Γιάννη Σταματίου (Σπόρου), Γιώργου Τσιμπίδη, παραδοσιακά Θράκης και Πόντου, αλλά και δικές τους συνθέσεις. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την «Δίκτυο ΠΜ». Οι ηχογραφήσεις έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο, παίζοντας δηλαδή όλοι οι μουσικοί μαζί. Μαζί τους έπαιξαν ο Νίκος Ρούλος (κοντραμπάσο) και ο Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα).

Το 2009, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή τους, κυκλοφόρησε από το «Δίκτυο» ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, με ζωντανές ηχογραφήσεις, από το προσωπικό τους αρχείο, από την πρώτη εμφάνιση των Ραστ, στη μουσική σκηνή «Τσάι στη Σαχάρα», στις 28 Νοεμβρίου 2000, μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2006, όταν εμφανίσθηκαν στη μουσική σκηνή «Χαμάμ». Συμμετείχαν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Κοσμάς Κοκκόλης.

Πριν από την έκδοση του πρώτου τους δίσκου, το 2002, οι Ραστ εμφανίσθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Ελληνομανία» που παρουσίαζε ο Χρήστος Μυλωνάς. Μαζί τους συνέπραξαν τραγουδώντας η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Λένα Αλκαίου και ο Κοσμάς Κοκκόλης. Έπαιξαν ο Νίκος Ρούλος (κοντραμπάσο) και ο Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα). Παράλληλα, οι Ραστ, παρουσίασαν μια σειρά από οργανικά κομμάτια, τα οποία διασκεύασαν με ξεχωριστό τρόπο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο «Χαμάμ», ενώ στο μέσο της εκπομπής προβλήθηκε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με τα λουτρά. Μίλησε η επιμελήτρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Μαρία Αυγούλη. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Μιχάλη Νταή και η ηχοληψία από τον Γιάννη Μποζίκη. Η εκπομπή επαναπροβλήθηκε από το κανάλι της Βουλής το Δεκέμβρη του 2008

- Η φωτογραφία προέρχεται από το πρώτο cd των Ραστ (Φωτο: Γιώργος Χρυσοχοΐδης)

Video: Το συγκρότημα μπουζουκιών "Ραστ" στην εκπομπή της ΕΤ1 «Ελληνομανία» με τον Χρήστο Μυλωνά, το 2002. Τραγουδούν (με σειρά εμφανίσεως) οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Κοσμάς Κοκκόλης και η Δήμητρα Γαλάνη. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates