Βρέχει…βινύλια στην RSD Black Friday

Τα χάι-λάιτς της ημέρας των ανεξάρτητων δισκοπωλείων
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η αλήθεια είναι ότι ενώ η Record Store Day ξεκίνησε σαν γιορτή των ανεξάρτητων (indie) δισκάδικων και δισκοπωλών στην πορεία μπήκαν σφήνα και οι πάντα ανταγωνιστικές αλυσίδες καταστημάτων που σε κάποιες χώρες παίρνουν τη πρωτιά σε πωλήσεις. Μία από αυτές ενδεχομένως είναι η Ελλάδα. Στα πρώτα χρόνια που εφευρέθηκε αυτή η ημέρα με σκοπό να τονωθούν οι πωλήσεις των δίσκων και βεβαίως τα δισκάδικα που πολλά από αυτά ψυχοραγούσαν στο κομμάτι φυσικών πελατών και είχαν ρίξει το βάρος στις οn line πωλήσεις που έφερναν και τα κύρια έσοδα, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην RSD.

Πολλοί λάτρεις των φυσικών φορμά (βινύλιο-cd) άκουγαν διάφορα για αυτή την ημέρα και την περίμεναν με ανυπομονησία για να βρουν νέο υλικό, αλλά και να πάρουν με έκπτωση κάποιους δίσκους. Ωστόσο η συμμετοχή των δισκάδικων ήταν μικρή κι έτσι συνήθως λάμβαναν την απάντηση «κάθε μέρα εμείς γιορτάζουμε δεν έχει νόημα η συμμετοχή σε αυτή την ημέρα». Αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά να κυκλοφορεί οδηγός – κατάλογος με ποια δισκάδικα συμμετείχαν στην RSD ώστε να μην υπάρχει δυσφορία από τους μουσικόφιλους οι οποίοι ενημερώνονταν που θα έβρισκαν κυκλοφορίες ειδικά για την ημέρα αυτή, όπως και που θα υπήρχαν προσφορές λόγω της ημέρας.

JONI_MITCHELL_Court_and_Spark.webp

Ωστόσο οι αλυσίδες καταστημάτων που πάντα καιροφυλακτούν ενημέρωναν και τόνωναν με το πέρασμα του χρόνου το μουσικό τμήμα τους με πολλές νέες κυκλοφορίες κι έτσι με τον καιρό απέκτησαν τον πρώτο λόγο αυτές τις ημέρες που συνήθως είναι δύο φορές το χρόνο (προστέθηκε στην πορεία μία ημέρα λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος) και στην συνέχεια η RSD απέκτησε ουσιαστικά και μια τρίτη ημέρα το χρόνο συμμετέχοντας στην Black Friday. Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη τα παραδοσιακά δισκάδικα, που αρκετά εξ αυτών είδαν με μισό μάτι αρχικά την RSD, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού προετοιμάζονται καλύτερα πια, ιδιαίτερα τα πιο οργανωμένα δισκάδικα της Αθήνας, για τις ημέρες αυτές, ανεβάζοντας έτσι τον τζίρο της καθημερινότητάς τους.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους μουσικόφιλους έχουν σαν ορόσημο τις ημέρες αυτές να αγοράσουν κάποιο άλμπουμ της επιθυμίας τους λόγω της οικονομικής κατάστασης που δεν επιτρέπει πια αγορές με την ίδια συχνότητα του παρελθόντος.

Τα Highlights

Όπως μας ενημερώνει το RSD Black Friday o Post Malone κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα σινγκλ με πιστοποίηση RIAA και μπορεί να έσπαγε κι άλλο ένα ρεκόρ όταν πέρασε σχεδόν επτά ώρες σε ένα δισκοπωλείο φέτος, υπογράφοντας δίσκους και συναντώντας θαυμαστές. Σύμφωνα με την RSD η φυσική κυκλοφορία βινυλίου The Diamond Collection, η οποία συγκεντρώνει αυτά τα κορυφαία σινγκλ για πρώτη φορά, βρίσκεται στη λίστα της Black Friday της RSD.

POST_MALONE_-_THE_DIAMOND_COLLECTION.webp

Ο Yungblud πέρασε επίσης πολύ χρόνο στα δισκοπωλεία φέτος, καθώς η περιοδεία του στο American As F**ck Record Store, στην οποία διέσχισε τις ΗΠΑ για την προώθηση του τελευταίο του άλμπουμ που συνοδευόταν ακόμη από ένα αναμνηστικό t-shirt! Αυτή τη RSD Black Friday, κοιτάμε πέντε χρόνια πίσω στο ντεμπούτο του άλμπουμ, το 21st Century Liability, σε ένα ειδικό διάφανο βινυλίο με ένθετο αφίσας.

YUNGBLUD.webp


Στη λίστα της RSD υπάρχει το EP The Cape Elizabeth από τον Noah Kahan, στην ηχογράφηση του 2020 όταν ο Noah το είχε βγάλει σε βινύλιο ειδικά για το RSD Black Friday ως ένα «ευχαριστώ στους θαυμαστές που παρέμειναν, ήρθαν σε παραστάσεις, παρακολούθησαν τις ζωντανές εμφανίσεις μου και άκουσαν».

Noah_Kahan_1.webp

Το άλμπουμ Problématique της Kim Petras, που αρχικά προοριζόταν να είναι το ντεμπούτο της έως ότου μια διαρροή το ανάγκασε να επιστρέψει στο ράφι, θα αναδυθεί από το θησαυροφυλάκιο της Apple σε Κόκκινο βινυλίου, προσθέτοντας ένα νέο σινγκλ ("All She Wants" με την Paris Hilton) ένας δίσκος ευφορίας με ποπ κομμάτια εμπνευσμένα από τη γαλλική house μουσική και τον παριζιάνικο ήχο.

Kim_Petras.webp

Αυτό το άλμπουμ έχει γίνει ήδη κάτι σαν θρύλος μεταξύ των θαυμαστών και τα θρυλικά άλμπουμ είναι κάτι για το οποίο τα δισκοπωλεία γνωρίζουν πολύ καλά.

Πριν από σαράντα εννέα χρόνια, το Court and Spark πουλήθηκε στα τελάρα των δισκοπωλείων – στους δίσκους σειράς δηλαδή που μπαίνουν σε φτηνές τιμές συνήθως κάτω σε χαρτοκιβώτια στην άκρη μακριά από τα ράφια - και κατέληξε να είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας της Joni Mitchell. Μια νέα συλλογή από demos που δεν έχουν ξανακουστεί ρίχνουν νέο φως στο εμβληματικό άλμπουμ.

Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του κλασικού τους άλμπουμ Yoshimi Battles The Pink Robots, οι Flaming Lips έπαιξαν σε μια μικρή εκπομπή στη Βοστώνη για τον ραδιοφωνικό σταθμό WBOS. Στο μικρό πλήθος των νικητών του διαγωνισμού και των προσκεκλημένων θαυμαστών κέρασαν ένα σετ που περιελάμβανε το "Do You Realize??" και το «Fight Test», καθώς και τα διασκευές των Pink Floyd και του Beck. Οι εισαγωγές τραγουδιών του Wayne Coyne ήταν ένα αποκορύφωμα και όλα αυτά περιλαμβάνονται στη ροζ (φυσικά!) κυκλοφορία βινυλίου για το RSD Black Friday που φέρνει αυτό το σόου σε βινύλιο για πρώτη φορά.

Flaming_Lips.webp

Μια άλλη ιστορική ζωντανή εμφάνιση που έρχεται για πρώτη φορά στις συλλογές των θαυμαστών είναι μια πολυτάραχη συναυλία των The Doors του 1970 που πραγματοποιήθηκε στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Μετά από πέντε χρόνια μαζί, ήτα αρκετά δεμένοι και πριν στραφούν στο άγνωστο έπαιξαν αυτό το σετ με αυτοσχεδιασμούς και συνδυασμούς αγαπημένων επιτυχιών από όλο τον κατάλογό τους. Το Live in Bakersfield έρχεται στα δισκάδικα στις 24 Νοεμβρίου τόσο σε διπλό βινύλιο όσο και σε compact δίσκο.

THE_DOORS_-_Bakersfield.webp

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Billy Strings (στεμμένος Διασκεδαστής της Χρονιάς την περασμένη εβδομάδα στα Μουσικά Βραβεία IBMA Bluegrass) ήταν ένας από τους μουσικούς που απέτισαν φόρο τιμής στον Willie Nelson στα 90α γενέθλιά του στο Hollywood Bowl και το αφιέρωμα του συνεχίζεται με ένα 7 " σινγκλ που περιλαμβάνει την ερμηνεία του από εκείνο το σόου (Willie's "Whisky River") και το "California Sober", ένα κομμάτι στο οποίο συμμετέχει ο Willie. Ένα EP τριών τραγουδιών που απλά ονομάζεται Tribute δείχνει τη δεξιοτεχνία και την ευελιξία του αείμνηστου ήρωα της κιθάρας Jeff Beck, συνδυασμένο με ένα ποίημα από την Imelda May, ένα ζωντανό «Elegy for Dunkirk» με την τραγουδίστρια της όπερας Olivia Safe και μια συναρπαστική full band έκδοση του «Going Down».


JEFF_BECK_TRIBUTE.webp

Το 2023 γιορτάζεται τα 50 χρόνια του Hip-Hop και αυτό συνεχίζεται στα δισκοπωλεία την RSD Black Friday. Εμβληματικά άλμπουμ του είδους παίρνουν νέα/παλιά μορφή ως Dre. Το Dre's The Chronic επανεμφανίζεται σε μορφή CD longbox και το De La Soul's 3 Feet High and Rising γίνεται ένα κουτί 7" με μπόνους κομμάτια που θα ενθουσιάσουν τους φαν της Daisy Age. Ο Lil Wayne συλλέγει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ο Nas λέει την ιστορία του με το I AM… Autobiography, οι Cypress Hill σε remixes Black Sunday και ονόματα όπως Goodie Mob, Digital Underground, Schoolly D, Spice 1, Polo G και άλλα είναι στη λίστα, μαζί με τέσσερα θεματικά άλμπουμ συλλογής που δίνουν μια επισκόπηση του είδους.

De_La_Soul_-_3_Feet_High_and_Rising.webp

Τα soundtrack ταινιών συνεχίζουν να είναι υπερπαραγωγές στα δισκοπωλεία και καμία λίστα δεν θα ήταν σωστή χωρίς αυτά. Φέτος, ξεχωρίζει το αποκλειστικό πορτοκαλί βινύλιο του Wes Anderson που θα δημιουργήθηκε ειδικά για δισκοπωλεία, με το soundtrack της τελευταίας του ταινίας, Asteroid City.

Asteroid_City.webp

Περιλαμβάνει μουσική από τον Jarvis Cocker, το καστ του The Asteroid City και αυθεντικά τραγούδια από τον βραβευμένο με Όσκαρ Alexandre Desplat. Μιλώντας για το Χόλιγουντ, το Anywhere I Lay My Head της Scarlett Johansson – ένα άλμπουμ του 2008 που τώρα βγαίνει σε βινύλιο - στέλνει την αγάπη της στον Tom Waits με έντεκα διασκευές (και λίγη βοήθεια από τον David Bowie) και ακόμη και η σειρά Jazz Dispensary γίνεται κινηματογραφική αυτή τη φορά στο Jazz Dispensary: At The Movies.

Jazz_Dispensary_At_The_Movies.webp

Φυσικά, η 24η Νοεμβρίου είναι η «έναρξη» της εορταστικής περιόδου του 2023 και η μουσική είναι βασικό στοιχείο στο κέφι των γιορτών. Έτσι στα δισκοπωλεία αυτή τη Black Friday RSD θα ηχούν γιορτινοί ήχοι από τη Sia, της οποίας το Everyday is Christmas (Snowman EP), θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε βινύλιο όπως και το My Morning Jacket, το οποίο προσθέτει τρία νέα τραγούδια για το ντεμπούτο του σε βινύλιο. Το A Joyful Sound της Kelly Finnigan εμφανίζεται σε stocking-stuffer-size σε μια έκδοση box set 7 ιντσών, κάτι καλό υπάρχει και από The Beach Boys. Επίσης ο κιθαρίστας του Patti Smith Group, Lenny Kaye, ο Gary (Ho-Ho-) Hoey και μια σειρά από πανκ μπάντες κυκλοφορούν με διάφορα κομμάτια (κυριολεκτικά, στην περίπτωση των πανκ συγκροτημάτων στην επετειακή συλλογή βινυλίου του Punk Goes Christmas.

Punk_Goes_Christmas.webp

Ραντεβού στα δισκοπωλεία !

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!