«Της καρδιάς τα πάθη» του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Μπάμπη Τσέρτο

(ΑΚΟΥΣΤΕ - ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) O πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της συνεργασίας συνθέτη και ερμηνευτή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Της καρδιάς τα πάθη»


Μετά από δυο δεκαετίες σύμπραξης σε επίπεδο συναυλιών με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας, αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της συνεργασίας του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Μπάμπη Τσέρτο, με τίτλο «Της καρδιάς τα πάθη», με δώδεκα τραγούδια σε στίχους (σύμφωνα με τη σειρά των τραγουδιών) των Ηλία Κατσούλη, Λίνας Δημοπούλου, Χρήστου Παγώνη, Σπήλιου Ζαχαρόπουλου, Τάσου Χαλκιά, Νίκου Αναγνωστάκη, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Οδυσσέα Ιωάννου και Κώστα Καρτελιά. Στο δίσκο συμμετέχει ο Γιάννης Πάριος, σε ένα τραγούδι - ντουέτο με τον Μπάμπη Τσέρτο, που σας παρουσιάσαμε πριν από λίγες μέρες.

Τα τραγούδια του cd


1) Εισαγωγή / Γυναίκα μάγισσα (στίχοι: Ηλίας Κατσούλης)
2) Σε τόπους μακρινούς (Λίνα Δημοπούλου)
3) Μονοψήφιες ώρες (Χρήστος Παγώνης)
4) Δεν πάει άλλο πιο κάτω (Σπήλιος Ζαχαρόπουλος) συμμετέχει ο Γιάννης Πάριος
5) Της ψυχής μου τα λούσα (Χρήστος Παγώνης)
6) Πλάνος και εγώ (Τάσος Χαλκιάς)
7) Κύμα (Λίνα Δημοπούλου)
8) Τι τα θελες (Νίκος Αναγνωστάκης)
9) Φεγγάρι στο ξενύχτι μου (Λίνα Δημοπούλου)
10) Φευγαλέες αιχμαλωσίες (Δημήτρης Παπακωνσταντίνου)
11) Άμα δε χάσεις μια ζωή (Οδυσσέας Ιωάννου)
12) Της καρδιάς τα πάθη / Επίλογος (Κώστας Καρτελιάς)

Έπαιξαν οι μουσικοί


Η ενορχήστρωση έγινε από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη που έπαιξε πιάνο και σαντούρι. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί («Εστουδιαντίνοι» οι περισσότεροι): Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, λαούτο, λάφτα), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμά), Γιάννης Τσέρτος (πιάνο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα ακουστική, κλασική), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί, βιόλα), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο, καβάλ), Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο στο «Σε τόπους μακρινούς»), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρα κλασική, ηλεκτρική στο «Σε τόπους μακρινούς»), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα στα «Δεν πάει άλλο πιο κάτω», «Άμα δε χάσεις μια ζωή»), Μανώλης Τόμπρος (τύμπανα στα «Γυναίκα μάγισσα», «Μονοψήφιες ώρες», «Της ψυχής μου τα λούσα») και Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν στο «Σε τόπους μακρινούς»). Δεύτερες φωνές έκανε η Ασπασία Στρατηγού και φωνητικά οι Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιάννης Τσέρτος, Μάνος Γρυσμπολάκης και Νάντια Καραγιάννη. Η ηχογράφηση και το mastering έγιναν από τον Γιάννη Μπαξεβάνη στο studio Αntart. Στο τραγούδι με τον Γιάννη Πάριο, η ηχογράφηση της φωνής του και η μίξη του τραγουδιού έγιναν από τον Ηλία Λάκκα στο studio Odeon. Ηχογραφήσεις οργάνων έγιναν επίσης στο studio A440 στον Βόλο με ηχολήπτη τον Γιώργο Ζαγόρη και στο studio Ζεύξις με ηχολήπτη τον Γιάννη Τσέρτο. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Καλογερόπουλου, ενώ η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον Γιώργο Χατζάκη.
krdiaspathi

«Είκοσι χρόνια μετά…»


Στο ένθετο του cd ο Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει:

«Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από την πρώτη συνάντησή μας με τον Μπάμπη Τσέρτο. Εγώ, ένας μουσικός, που έψαχνε να βρει την αλήθεια του, μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών μιας άλλης εποχής, που σε δελέαζε και σε δελεάζει, κάθε στιγμή.

Ο Μπάμπης, από την πρώτη στιγμή, με κέρδισε, τον θαύμασα για τις γνώσεις του και την αγάπη του για κάθε τι ωραίο, ένα μεράκι, που δεν διστάζει να το μεταμορφώνει σε γνώση, με γνώμονα πάντα την επαφή με τους ακροατές. Η φιλία μας έγινε τραγούδι, τραγούδια που έγραψα για την φωνή του, γραμμένα σε διάφορες στιγμές, ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους μας, κυρίως στις παρέες μας στον Βόλο, όπου εκεί βρίσκουμε τον εαυτό μας. Μια μεγάλη παρέα, από αγαπημένους φίλους - συνεργάτες στιχουργούς έδωσε το στίγμα του ταξιδιού μας. Η Λίνα Δημοπούλου, ο Κώστας Καρτελιάς, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Χρήστος Παγώνης, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Νίκος Αγαγνωστάκης, ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, αλλά και αυτοί που λείπουν από τούτο τον κόσμο, αφήνοντάς μας ότι πολυτιμότερο, την Ψυχή τους… Ο Κωνσταντινουπολίτης ποιητής Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και ο Ηλίας Κατσούλης.


“Στης καρδιάς τα πάθη”, με οδηγό την φωνή του Μπαμπη Τσέρτου.

Σας περιμένουμε…

Ανδρέας Κατσιγιάννης


Ιδιαίτερες ευχαριστίες, στην εξαιρετική τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού, που συνόδευσε τον Μπάμπη στα περισσότερα τραγούδια».

«Τα λουλούδια θα ανθίσουν…»


Ο Μπάμπης Τσέρτος γράφει για τη συνεργασία:

«Διάβασα κάποτε το εξής: “Η ζωή είναι η ρίζα, η τέχνη, το λουλούδι και η μουσική το άρωμα του λουλουδιού”. Ευχαριστώ το φίλο και συνεργάτη χρόνων Ανδρέα Κατσιγιάννη και τους εξαίρετους ποιητές και στιχουργούς που μου εμπιστεύθηκαν τα καινούργια τους αρώματα.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι ο Ανδρέας εδώ και πολλά χρόνια με εκπλήσσει με τη δημιουργικότητα και την ανοδική του πορεία στο χώρο του τραγουδιού. Συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο την Ελληνική μουσική αιώνων με τη σημερινή εποχή, δείχνοντας ότι η ιστορία 5000 και πλέον χρόνων Ελληνικής μουσικής δεν χάνεται. Και τα “σκουπίδια” και η ευτέλεια που μας κατακλύζουν πολύ σύντομα θα μπουν στις χωματερές, τα λουλούδια θα ανθίσουν και θα ευωδιάσουν την ατμόσφαιρα.


Πρέπει να ευχαριστήσω τους μουσικούς, την παρέα μας, αλλά και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της δισκογραφικής δουλειάς».


Μπάμπης Τσέρτος

Λίγα λόγια για το δίσκο


Μετά από 26 χρόνια διαδρομής στη δισκογραφία και έξι χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου «Στου Παραδείσου το βυθό», με τραγούδια του Νικήτα Βοστάνη σε στίχους Μάρκου Σαριμανώλη, αυτός είναι ο δεύτερος δίσκος του Μπάμπη Τσέρτου, που περιέχει αποκλειστικά καινούργια τραγούδια. Μεσολάβησαν βέβαια πολλές αξιόλογες συμμετοχές του με νέο υλικό, σε δίσκους συνθετών ή στιχουργών. Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται συγχρόνως για μια από τις τέσσερις δισκογραφικές δουλειές του πολυγραφότατου Ανδρέα Κατσιγιάννη, που κυκλοφορούν αυτό τον καιρό, μαζί με το δίσκο «Πες το για μένα» με τον Γιώργο Νταλάρα, το cd «Euphoria» με ορχηστρικές συνθέσεις για τα 100 χρόνια του συνεταιρισμού της Ζαγοράς και το dvd με τη μουσική και τα τραγούδια για το ντοκιμαντέρ «1906 - Aγχίαλος - Ανατολική Ρωµυλία - Βόρεια Θράκη», με τις συμμετοχές των Νίκου Ξανθόπουλου, Μανώλη Μητσιά, Ελένης Βιτάλη, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Οφείλω να ομολογήσω πως, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και ανεξάρτητα της αποδοχής που λαμβάνουν τα τραγούδια από το κοινό - άλλωστε έχουν αλλάξει ριζικά οι εποχές - η συχνότητα γραφής του Ανδρέα Κατσιγιάννη, τα τελευταία 3-4 χρόνια, μου θυμίζει την περίπτωση του Χρήστου Νικολόπουλου, που μετά από 50 και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας, σήμερα, ίσως είναι ο συνθέτης με τα περισσότερα δισκογραφημένα τραγούδια (περίπου 1900), μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κλασικά λαϊκά τραγούδια, ζεϊμπέκικα, χασάπικα και χασαποσέρβικα, αλλά και βαλς, ένα μπολέρο, ένα τσιφτετέλι κι ένα καλαματιανό συνθέτουν το ρυθμικό «παζλ» του δίσκου. Ρυθμοί που τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση στα σημερινά τραγούδια και μελωδίες γραμμένες στα πρότυπα των παλιών μαστόρων του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού, που «κλείνουν το μάτι», διακριτικά, στο σήμερα. Οι στίχοι, ως επί το πλείστον, ερωτικοί, συχνά με ποιητική διάθεση και χωρίς ακρότητες και εντυπωσιασμούς. Εκτός από τα καινούργια τραγούδια, ο δίσκος περιέχει και μια επανεκτέλεση του «Τι τα θελες, τι τα θελα» που είχε τραγουδήσει ο Βασίλης Προδρόμου στο δίσκο «Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη», με δώδεκα τραγούδια του Κατσιγιάννη σε στίχους του «δικού» μας Νίκου Αναγνωστάκη.

Όταν το 2011 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Στου παραδείσου το βυθό» είχα γράψει για τον Μπάμπη Τσέρτο και εμμένω μέχρι σήμερα στην άποψή μου:

«Ο Μπάμπης Τσέρτος, ο οποίος είναι, κατά τη γνώμη μου, τραγουδιστής “παντός καιρού”, εμφανίζεται εδώ καταθέτοντας σημαντικές ερμηνείες, στον πρώτο ολόκληρο δίσκο του με νέα τραγούδια, από το 1991 που εμφανίστηκε δισκογραφικά. Και αναρωτιέμαι, γιατί τόσα χρόνια δεν το έκανε περισσότερες φορές… Θα μου πείτε, πως όταν ερμηνεύεις τόσο σημαντικά τραγούδια απ’ όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, ίσως να αισθάνεσαι τόσο καλυμμένος, ώστε να μην χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία αναζήτησης νέου υλικού ή να μη σε καλύπτει αυτό… Είμαι της γνώμης όμως πως ο Τσέρτος μπορεί και πρέπει να το κάνει συχνότερα…»

Kαι όχι μόνο πρέπει να το κάνει συχνότερα, αλλά να υποστηρίξει αυτά τα καινούργια τραγούδια, αρκετά από τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από παλιότερες «χιλιοφαγωμένες» επιτυχίες και στις ζωντανές εμφανίσεις του... Ακούγοντας στο video που ακολουθεί τη «Γυναίκα μάγισσα», με τα λόγια του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!