Οι «Αστικοί μύθοι» της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα

Το επετειακό album της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας με 16 ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια με τον Γιάννη Διονυσίου και την Ασπασία Στρατηγού
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με ένα ψηφιακό album έκπληξη που περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστά λαϊκά τραγούδια του παρελθόντος, που αποδίδονται με το δικό της χρώμα σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, αλλά πάντα με τον δέοντα σεβασμό, η φοβερή και τρομερή Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (ή Βόλου, αν προτιμάτε), γιορτάζει φέτος είκοσι πέντε χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι. (Πριν από λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην πρώτη συναυλία της ορχήστρας στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, στις 21 Ιουνίου 1999, με ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Μαριώ).

Τα δεκαέξι τραγούδια των «Αστικών μύθων», όπως είναι ο τίτλος του album, που καλύπτουν μια χρονική περίοδο δημιουργίας από τον περίφημο «Μάγκα στον Βοτανικό», μέχρι το 2017 και τα «Κατοστάρικα» του Ανδρέα Κατσιγιάννη και της Ελένης Φωτάκη, τραγουδούν δυο από τις σημαντικότερες φωνές της νεότερης γενιάς ερμηνευτών, η Ασπασία Στρατηγού και ο Γιάννης Διονυσίου.

Στο σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστουδιαντίνας Ανδρέας Κατσιγιάννης εξηγεί τα «πώς» και τα «γιατί» αυτής της έκδοσης:

«Το 21ο album στην ιστορία της Ορχήστρας, με το οποίο η ορχήστρα γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της. Το λαϊκό τραγούδι, αυτή η φλόγα που κρατάει ζωντανή πολλές δεκαετίες και ενώνει πολλές γενιές μαζί σε κάθε κοινωνική έκφραση του λαού μας, έχει την τιμητική της, σε μία συλλογή από τα σπουδαία “διαμάντια” αυτού του είδους τραγουδιού, που εξέφρασαν μεγάλοι δημιουργοί και σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Μητσάκης, Ζαμπέτας, Νικολόπουλος, Νίνου, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γαβαλάς, Μοσχολιού, Γκρέυ, Μαρινέλλα, Νταλάρας κ.α.).

Η ιδέα αυτή, είναι μια κοινή μας απόφαση, με την προτροπή μου, να δώσουμε ένα διαφορετικό ηχόχρωμα σε κάθε τραγούδι ξεχωριστά, με έμπνευση και σεβασμό στην πρώτη δημιουργία.
Φανταστείτε ότι ακούτε αυτά τα τραγούδια μέσα από ένα jukebox. Γιατί σε ένα jukebox, συναντήθηκαν παρέες, γλέντησαν, γέμισαν χαρά, ερωτεύτηκαν, έκλαψαν, πήραν ανάσα και δύναμη για τη ζωή. Γιατί σε ένα jukebox, για ένα τραγούδι, κάποιος-κάποια, ονειρεύτηκε, παρηγόρησε και παρηγορήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε.

Αυτή την αίσθηση έχουν τα τραγούδια που επιλέξαμε, αυτά τα τραγούδια, είναι τα τραγούδια μας, θυμίζουν, ενώνουν, είναι ελπίδα της στιγμής που χωράει το κάθε τι μικρό, όπου φαντάζει μεγάλο.


Ευχαριστώ από καρδιάς την Ασπασία Στρατηγού και τον Γιάννη Διονυσίου για την σημαντική τους συμβολή ως ερμηνευτές αλλά και ως συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι.

Με τα παιδιά, αυτή την ομάδα την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ, που πορευόμαστε μαζί εδώ και 25 χρόνια, τον Κυριάκο Γκουβέντα, τον Σταύρο Κουσκουρίδα, τον Δήμο Βουγιούκα, τον Απόστολο Βαλαρούτσο, τον Κώστα Μερετάκη, τον Φίλιππο Ρέτσιο, τον Παντελή Μπεκιαρόπουλο και τα νεότερα μέλη τον Κώστα Γεδίκη, τον Γιάννη Κουκουνίτσα και τον Κώστα Κωνσταντίνου ζήσαμε ένα μοναδικό τριήμερο στις 10,11 και 12 Απριλίου, αποτυπώνοντας ζωντανά αυτά τα τραγούδια με τον σωστό τρόπο ηχογράφησης που πλέον έχει εκλείψει στις μέρες μας, του όλοι μαζί, μουσικοί και τραγουδιστές στην ίδιο χώρο. Η συγκίνηση και το συναίσθημα της ομαδικής δημιουργίας που κάνει την κάθε στιγμή μοναδική.

Σας ευχαριστώ για αυτή τη μουσική εμπειρία.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή του τον Νίκο Τατασόπουλο που μας έδωσε μεγάλη δύναμη και έμπνευση σε ότι με μαεστρία “οδήγησε”, με το μπουζούκι του.

Ο Νίκος Μέρμηγκας ανέλαβε, τη μεγάλη ευθύνη. Σε ελάχιστο χρόνο να καταγράψει το υλικό, από το πόστο αυτή τη φορά του ηχολήπτη. Νίκο σε ευχαριστούμε που κατάφερες το ιδανικό, ένα καθαρό και ατόφιο ήχο, όπως αρμόζει σε αυτά τα τραγούδια και στην προσπάθεια μας.

Eυχαριστώ τη Μαργαρίτα Μάτσα που αγκάλιασε για μια ακόμη φορά τα όνειρα μας και την πρόταση μας στο Ελληνικό τραγούδι.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Οικογένεια Αποστολάκη, το οινοποιείο Αποστολάκη, που κάθε τι που κάνει έχει μεράκι και ψυχή. Έτσι λοιπόν ως χορηγός, μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε την ιδέα μας, με τις καλύτερές συνθήκες.

Δημήτρη Ματσούκα, καλώς ήρθες στην οικογένειά μας, η αρωγή σου και οι συμβουλές σου μας δίνουν δύναμη για τα επόμενα !

Ανδρέας Κατσιγιάννης, το έτος 2023».

Αν και σαν φανατικός του φυσικού προϊόντος (είτε πρόκειται για δίσκο βινυλίου είτε για cd), αποφεύγω «σαν τον διάολο το λιβάνι» την παρουσίαση μουσικών εργασιών που κυκλοφορούν αποκλειστικά σε άυλη, ψηφιακή μορφή, δεν μπορώ να μη σταθώ σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα, που στήθηκε για να συνοδεύσει την κυκλοφορία των «Αστικών μύθων». Σε αυτή την πλατφόρμα, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ματσούκας, φιλοξενούνται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη νέα κυκλοφορία και μπορείτε να περιηγηθείτε εδώ.)

Ότι θα υπήρχε δηλαδή μέσα στο ένθετο ενός cd ή ενός μεγάλου δίσκου, βρίσκεται μέσα σε αυτή την πλατφόρμα. Ανέκδοτο υλικό από φωτογραφίες στο στούντιο, τα τραγούδια με τους στίχους, οι ετικέτες των παλιών δίσκων 78 και 45 στροφών με τις πρώτες εκτελέσεις (από το αρχείο του γράφοντα), ενώ μέσα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει εισιτήρια για τις επικείμενες εμφανίσεις της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας με τον Γιάννη Διονυσίου και την Ασπασία Στρατηγού από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στο ΙΛΙΟΝ plus.

CREDITS

Τα εξώφυλλα από τους δίσκους των 45 στροφών είναι από το αρχείο του Θανάση Γιώγλου

Οι φωτογραφίες από το Studio είναι της Μάρως Χρυσανθοπούλου.

Το κορίτσι στη φωτογραφία του cover είναι η Ελένη Ζούλια

Η φωτογραφία της Ασπασίας με τον Γιάννη είναι του Γιώργου Σπανού

Η φωτογραφία του cover είναι του Δημήτρη Ματσούκα

© 2023 by PROWEB

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!