Κάλλας και Λοΐζος - Ψηφιοποιημένα Αφιερώματα

16 Σεπτέμβρη έφυγε απ’ τη ζωή η Μαρία Κάλλας και 17 του ίδιου μήνα ο Μάνος Λοΐζος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Αρχείο της ΕΡΤ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων -καθένας στο είδος του- που άφησαν αδρά χνάρια στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr δύο χαρακτηριστικά αφιερώματα.

Το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας», με θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της λυρικής τραγουδίστριας και την εκπομπή «Μάνος Λοΐζος(1937-1982), 14 χρόνια μετά», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καλούδη, που αναφέρεται στο βίο και το έργο του συνθέτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της Μαρίας Κάλλας, τα παιδικά της χρόνια, τις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών και τις συνεργασίες της με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1937 έως το 1945, όταν έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και στη συνέχεια για την Ιταλία όπου και βίωσε μεγαλειώδεις στιγμές που «έντυσαν» το όνομά της με την πατίνα του θρύλου. Αναφέρεται επίσης στις παραστάσεις που έδωσε στην Ελλάδα από το 1957 και μετά: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1957), στην Επίδαυρο το 1960 («Νόρμα») και το 1961 («Μήδεια») και στη Λευκάδα το 1964 («Καβαλερία Ρουστικάνα»).

Προβάλλεται παράλληλα αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα από εφημερίδες με θέμα τις εμφανίσεις της Κάλλας, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της στο ραδιόφωνο, ηχητικά ντοκουμέντα ηχογραφήσεων από άριες, καθώς και συνεντεύξεις συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, που σχετίστηκαν με την Ελληνίδα υψίφωνο.

Στο αφιέρωμα για τον Μάνο Λοΐζο παρουσιάζονται περιστατικά της ζήσης και της τέχνης του σε συνδυασμό με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, την ίδρυση του «Συλλόγου των Φίλων της Ελληνικής Μουσικής», καθώς και ένα βίντεο με ίδιο το συνθέτη να μιλάει για το ερωτικό τραγούδι και για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον συνθέτη, όπως ο Λεύτερης Παπαδόπουλος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Άκος Δασκαλόπουλος κ.α., καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

Η κόρη του Μυρσίνη αναφέρεται στη μητέρα της Μάρω και διηγείται οικογενειακές «μνήμες». Στη διάρκεια του αφιερώματος παρεμβάλλονται πλάνα με κορυφαίους τραγουδιστές να ερμηνεύουν τα διαμάντια του Λοΐζου: «Αχ χελιδόνι μου», «Κουτσή κιθάρα», «Σε ψάχνω», «Δώδεκα παιδιά», «Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει», «Ο αρχηγός», «Πρώτη Μαΐου», «Αχ τα μάτια σου», «Νανούρισμα» κ.α.
 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!