Φόρος Τιμής στο Γιάννη Σταματίου

Την Κυριακή 17 Απριλίου στις 7.30μμ στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι, διοργανώνεται συναυλία αφιέρωμα στον σπουδαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου, τον περίφημο Σπόρο, που έφυγε πρόσφατα από το μάταιο ετούτο κόσμο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Σπόρος υπήρξε δεξιοτέχνης ολκής. Μεγαλούργησε στα χρόνια του '50 στο στούντιο και τις ζωντανές εμφανίσεις, αφήνοντας έντονα χνάρια, σε μια περίοδο που το λαϊκό τραγούδι και πολλοί σολίστες μπουζουξήδες βρισκόντουσαν στην άνθησή τους. Ακολουθώντας το μεταναστευτικό ρεύμα των ομότεχνών, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου παρέμεινε για δεκαετίες. Και εκεί έλαμψε ως βιρτουόζος συνοδεύοντας έλληνες καλλιτέχνες αλλά και συνεργαζόμενος με διεθνείς ορχήστρες. Είχε σύντομες επιστροφές στην Ελλάδα και εμφανίσεις με κορυφαίους μουσικούς και ερμηνευτές μέχρι και την οριστική εγκατάστασή του στα πάτρια εδάφη προς τα τέλη της δεκαετίας του '70. Έκτοτε συμπορεύτηκε με ονόματα πρώτης γραμμής, όπως οι Μπιθικώτσης, Βοσκόπουλος ενώ οι εμφανίσεις του σε μικρούς ατμοσφαιρικούς χώρους, αποτελούσαν δέλεαρ για τους μερακλήδες και λάτρεις του μπουζουκιού.

Την τιμητική εκδήλωση για τον Σπόρο διοργανώνει ο Σύλλογος για το Μπουρνάζι μαζί με άλλους φορείς της περιοχής. Συμμετέχουν εκλεκτοί μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές όπως οι: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Ζωζώ Σαπουντζάκη -η οποία τραγούδησε συνθέσεις στα μισά του '50-, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Σαρρής, Βαγγέλης Λιόλιος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Συγκρότημα Μπουζουκιών Δρόμος, Λάκης Ορφανίδης, Σοφία Παπάζογλου, Γρηγόρης Μπιθικώτης -ο νεότερος-, Ευδοκία, Βασίλης Κορακάκης. Η επιμέλεια είναι του Γιώργου Κοντογιάννη και του Πάρις Μήτσου ενώ η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Νίκου Τατασόπουλου. Ο τελευταίος, σύγχρονος δεξιοτέχνης μπουζουξής, είναι γιος του Γιάννη Τατασόπουλου, με τον οποίο ο Σπόρος έγραψε ιστορία ως ντουέτο στις ηχογραφήσεις.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!