Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νότια Ρόδος

Καίγονται σπίτια - Συγκλονιστικά βίντεο - Φυγαδεύτηκαν 19.000 άνθρωποι
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη μέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε τρία ενεργά μέτωπα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ενότητα της Νότιας Ρόδου. 

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας»


27466820.jpg


Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ελλάδα

Στο μεταξύ συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκανστις παραλίες του νησιού όπου κατέφυγαν χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά.

5935475.webp

Δραματικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν Έλληνες πυροσβέστες να καλούν τους τουρίστες να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να επιβιβαστούν στα οχήματα μαζί τους για να σώσουν τη ζωή τους. Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τέτοιου είδους κατοίκων και τουριστών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Επίσης, η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία έχει ολοκληρωθεί. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες, με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α

Συνεχώς πάντως βρίσκονται και νέοι χώροι για την φιλοξενία τους ενώ δίνεται μάχη και για την τροφοδοσία τους. Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.
Δεν βοηθούν οι άνεμοι

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στην ΕΡΤ για τα κύρια μέτωπα της φωτιάς τα οποία είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ακόμη ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω σήμερα, προσθέτοντας ότι αρνητικός παράγοντας είναι οι πολλοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία κινδύνου πέντε.

Στο μεταξύ, νύχτα αγωνίας πέρασαν χιλιάδες κάτοικοι αλλά και τουρίστες, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε κλειστά γυμναστήρια, πλοία, ειδικές δομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και στο αεροδρόμιο της Ρόδου- όπου αναμένουν αεροπλάνα τα οποία θα τους παραλάβουν. Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Εκκενώσεις από θαλάσσης

Με περισσότερους από 2.000 κατοίκους και τουρίστες διαφόρων περιοχών να έχουν παραληφθεί από παραλίες για να γλιτώσουν απο την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη, τη νύχτα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση σε έξι διαφορετικές περιοχές από το 112. Αρχικά το 112 εστάλη για εκκένωση σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο προς Αρχάγγελο και στη συνέχεια για εκκένωση στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς Ρόδο

w22-1925541thumbnail.jpg

.Με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας, προς τον Αρχάγγελο καλούνται να μετακινηθούν οι κάτοικοι και επισκέπτες σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο και προς την πόλη της Ρόδου καλούνται να εκκενώσουν από τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.



Η γιγαντιαία επιχείρηση εκκενώσεων που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομών, καταδεικνύει το πόσο απρόβλεπτη είναι η πυρκαγιά με την οποία δίνουν μάχη οι πυροσβέστες σχεδόν σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, έχουν απεγκλωβιστεί και μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο περίπου 8.000 άτομα ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε πολύ κόσμο ακόμα». Πληροφορίες αναφέρουν για απομάκρυνση από τις εστίες τους προς ασφαλές σημείο περισσότερων από 30.000 ατόμων.

Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο

Σε βίντεο που ανέβηκε στο Facebook από το Forecast Weather Greece φαίνεται σε πρώτο πλάνο η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο. «Δες πώς βοηθάει ο αέρας», λέει ένας πυροσβέστης για το φαινόμενο που συνεχίζει την καταστροφική του πορεία.

Σε άλλο βίντεο ακούγονται πυροσβέστες να φωνάζουν ο ένας στον άλλο «φύγε δεν κόβεται» μπροστά στις θεόρατες φλόγες.




Ένα από τα χωριά που δοκιμάζονται περισσότερο είναι τα Λάερμα με το βίντεο να δείχνει το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά .



Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαέρμων Α. Πατούνας η φωτιά κύκλωσε τα Λάερμα και έκαψε σπίτια.

Δείτε την εικόνα από τη φωτιά στα Λάερμα που ανάρτησε στο Facebook ο γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πόκκιας.


Tο Κιοτάρι είναι και αυτή μια από τις περιοχές που εκκενώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο.

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη το Σάββατο «εξερράγη», εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο/Meteo.gr.

Στο βίντεο που δημοσίευσε φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.



Καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!