Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου «Σταύρος Κουγιουμτζής - Άσε με πάλι να σου πω…»

Το video με την εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου στην Καλαμαριά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω...»

Όπως σας πληροφορήσαμε πριν από λίγες μέρες, το βράδυ της Τρίτης 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» η πρώτη εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…», που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μετρονόμος» που εξέδωσε το βιβλίο.

02.PAROYSIASI GIOGLOU

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο τραγουδοποιός Στάθης Παχίδης.

03.PAROYSIASI GIOGLOU

Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του εκδότη του βιβλίου Θανάση Συλιβού και του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ενώ τη σκυτάλη πήραν ο τραγουδοποιός Στάθης Παχίδης, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, η Αιμιλία Κουγιουμτζή  και ο συγγραφέας. Δυστυχώς, μια ίωση των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψε στον Γιώργο Κούδα να παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
04.PAROYSIASI GIOGLOU

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με το Λαϊκό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς (ΚΕΔΚΑ), που με τη διεύθυνση του Χρήστου Βερνάρδου και με ερμηνευτές τον Μανώλη Χατζημανώλη και τη Δήμητρα Αντωνακούδη παρουσίασαν μια επιλογή από δέκα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, αλλά και τρία καινούργια που δεν είναι δικά του, αλλά αφιερώθηκαν σε εκείνον.

05.PAROYSIASI GIOGLOU

Λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους ο Θανάσης Γιώγλου κάλεσε στη σκηνή τη «μικρότερη μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς», την οκτάχρονη κόρη του Σωτηρία – Κατερίνα και τραγούδησαν μαζί το αγαπημένο τους «Να’τανε το ‘21», του Σταύρου Κουγιουμτζή και της Σώτιας Τσώτου.

06.PAROYSIASI GIOGLOU

Με την ορχήστρα του ωδείου έπαιξαν οι Θάνος Πραξιγάς, Δημήτρης Δέμπας και Στέφανος Σιούτας, Γιώργος Τσιμενίδης (μπουζούκι), Χρήστος Βερνάρδος και Δέσποινα Αρβανιτίδου (κλασική κιθάρα), Αγγελική Βράνη (φλάουτο), Θάλεια Κομόσογλου (βιολοντσέλο), Ελιόνα Σινιάρη (πιάνο), Αλέξανδρος Κατσικάρης (κρουστά) και ο Κώστας Ματσίγκος ο οποίος έπαιξε μπάσο τόσο με την πρώτη, όσο και με τη δεύτερη, λαϊκή ορχήστρα, που αποτέλεσαν οι μουσικοί Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Γιώργος Καραμφίλλης και Γιάννης Κλέοντας (μπουζούκι), Πέτρος Πετράκης (κιθάρα), Πάνος Κοσμίδης (πιάνο) και ο Θανάσης Κουστιάνης (μπαγλαμάς).

Με τη δεύτερη ορχήστρα τραγούδησαν ο Ανδρέας Καρακότας και η Σίσσυ Πολυδώρου. Λίγο πριν το τέλος, ανέβηκε στη σκηνή ο συνθέτης και συνεργάτης του Σταύρου Κουγιουμτζή Γιώργος Καζαντζής, για να συνοδεύσει μουσικούς και τραγουδιστές στο «Μη μου θυμώνεις μάτια μου».

07.PAROYSIASI GIOGLOU

Τo βιβλίο «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…» περιλαμβάνει μια μεγάλη, βιογραφική αφήγηση της συζύγου του Σταύρου Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κείμενα από τις κόρες του Δώρα και Μαρία και την αδελφή του Μαρία, μια αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, μια σπάνια συνέντευξη του Κουγιουμτζή στον Μίμη Πλέσσα, αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της δισκογραφίας του, συνεντεύξεις και κείμενα από συνεργάτες του στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και ανθρώπους της μουσικής δημοσιογραφίας, αναφορά στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, επιλογή από δηλώσεις του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καταλόγους με τα αγαπημένα του τραγούδια,  μια σειρά από «σκόρπια» κείμενά του, δημοσιεύματα και δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη μέρα που έφυγε από τη ζωή, αναλυτική δισκογραφία με όλες τις εκτελέσεις των τραγουδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης.

08.PAROYSIASI GIOGLOU

Οι πρώτες εντυπώσεις από την έκδοση του βιβλίου και την εκδήλωση της παρουσίασης αποτυπώθηκαν σε κείμενα του Κώστα Μπαλαχούτη, της Αφροδίτης Μιχαηλίδου
(που απαθανάτισε φωτογραφικά την εκδήλωση) και του μουσικού Πέτρου Πετράκη, που συμμετείχε παίζοντας κιθάρα στη δεύτερη ορχήστρα.

09.PAROYSIASI GIOGLOU

Μετά την απαραίτητη τεχνική επεξεργασία, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας το video με ολόκληρη την εκδήλωση, μέσα από τον φακό του φίλου και συνεργάτη Άγγελου Κανλή, στον οποίο οφείλουμε πολλές ευχαριστίες.



Το πρόγραμμα της συναυλίας

Μέρος 1ο

1) Ένας κόμπος η χαρά μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μανώλης Χατζημανώλης
2) Θα’ταν 12 του Μάρτη (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μιχάλης Μπουρμπούλης) Δήμητρα Αντωνακούδη
3) Φως στις καρδιές (Παύλος Τσακαλίδης) Μανώλης Χατζημανώλης & Παύλος Τσακαλίδης στο πιάνο (αφιερωμένο στον Σταύρο Κουγιουμτζή)
4) Ήσουν ωραία (Σταύρος Κουγιουμτζής – Άκος Δασκαλόπουλος) Μανώλης Χατζημανώλης
5) Σ’ αυτή την πόλη (Σταύρος Κουγιουμτζής) Δήμητρα Αντωνακούδη
6) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Σταύρος Κουγιουμτζής – Άκος Δασκαλόπουλος) Μανώλης Χατζημανώλης
7) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μανώλης Χατζημανώλης
8) Σου στέλνω χαιρετίσματα (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μιχάλης Μπουρμπούλης) Δήμητρα Αντωνακούδη
9) Στους φίλους μου (Χρήστος Βερνάρδος- Λάκης Τεάζης) Χρήστος Βερνάρδος (ακυκλοφόρητο - αφιερωμένο στους Σταύρο Κουγιουμτζή & Δημήτρη Μητροπάνο)
10) Όμως δεν ξέρω (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μιχάλης Μπουρμπούλης) Δήμητρα Αντωνακούδη
11) Που’ ναι τα χρόνια (Σταύρος Κουγιουμτζής – Άκος Δασκαλόπουλος) Μανώλης Χατζημανώλης
12) Ανθισμένες πασχαλιές (Βαγγέλης Τζίτζης – Μπάμπης Ανδριανόπουλος) Θανάσης Γιώγλου (αφιερωμένο στον Σταύρο Κουγιουμτζή)
13) Να’τανε το ’21 (Σταύρος Κουγιουμτζής – Σώτια Τσώτου) Μανώλης Χατζημανώλης – Θανάσης Γιώγλου και η μικρή Κατερίνα Γιώγλου

Μέρος 2ο


1) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας Καρακότας
2) Χρόνια σαν βροχή (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Σίσσυ Πολυδώρου
3) Βασανάκι, βασανάκι (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας Καρακότας
4) Τα σκούρα μάτια (Σταύρος Κουγιουμτζής – Λευτέρης Παπαδόπουλος) Σίσσυ Πολυδώρου
5) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Σταύρος Κουγιουμτζής- Μάνος Ελευθερίου) Ανδρέας Καρακότας
6) Τα μαύρα κοροϊδεύεις (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Σίσσυ Πολυδώρου
7) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Ανδρέας Καρακότας
8) Tρεις η ώρα νύχτα (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Σίσσυ Πολυδώρου
9) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Σταύρος Κουγιουμτζής -Λευτέρης Παπαδόπουλος) Ανδρέας Καρακότας
10) Έτσι ειν’οι άνθρωποι (Σταύρος Κουγιουμτζής – Σώτια Τσώτου) Ανδρέας Καρακότας
11) Στα χρόνια της υπομονής (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Σίσσυ Πολυδώρου
13) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας Καρακότας
12) Σαν σβησμένο καρβουνάκι (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Ανδρέας Καρακότας – Θανάσης Γιώγλου
14) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι και ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο
15) Καλαμαριά (Σταύρος Κουγιουμτζής – Θανάσης Μαργαρίτης ή Παπαδόπουλος) Όλοι

-Oι φωτογραφίες είναι της Αφροδίτης Μιχαηλίδου, που επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

10.PAROYSIASI GIOGLOU

11.PAROYSIASI GIOGLOU

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!