60 φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω...»
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης 2 Μαΐου το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» γέμισε ασφυκτικά, για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…», που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μετρονόμος» που εξέδωσε το βιβλίο.

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, η σύζυγος του συνθέτη Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο τραγουδοποιός Στάθης Παχίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του εκδότη του βιβλίου Θανάση Συλιβού και του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, για να ακολουθήσουν οι ομιλίες του τραγουδοποιού Στάθη Παχίδη, του στιχουργού Φίλιππου Γράψα, της συζύγου του Σταύρου Κουγιουμτζή Αιμιλίας και του συγγραφέα. Δυστυχώς, μια ίωση των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψε στον Γιώργο Κούδα να παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με το Λαϊκό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς (ΚΕΔΚΑ), που με τη διεύθυνση του Χρήστου Βερνάρδου και με ερμηνευτές τον Μανώλη Χατζημανώλη και τη Δήμητρα Αντωνακούδη παρουσίασαν μια επιλογή από δέκα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, αλλά και τρία καινούργια που δεν είναι δικά του, αλλά αφιερώθηκαν σε εκείνον.
Στο πρώτο από αυτά, με τίτλο «Φως στις καρδιές», τον Μανώλη Χατζημανώλη συνόδευσε στο πιάνο ο δημιουργός του τραγουδιού Παύλος Τσακαλίδης, στο δεύτερο, με τίτλο «Στους φίλους μου» σε μουσική Χρήστου Βερνάρδου και στίχους Λάκη Τεάζη, που αφιερώθηκε στους Σταύρο Κουγιουμτζή και Δημήτρη Μητροπάνο, έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε ο Χρήστος Βερνάρδος και στις «Ανθισμένες πασχαλιές» του Βαγγέλη Τζίτζη και του Μπάμπη Ανδριανόπουλου τραγούδησε ο Θανάσης Γιώγλου, ο οποίος λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους κάλεσε στη σκηνή τη «μικρότερη μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς», που δεν είναι άλλη από την οκτάχρονη κόρη του Σωτηρία – Κατερίνα, για να τραγουδήσουν μαζί το αγαπημένο τους «Να’τανε το ‘21», του Σταύρου Κουγιουμτζή και της Σώτιας Τσώτου.

Με την ορχήστρα του ωδείου έπαιξαν οι Θάνος Πραξιγάς, Δημήτρης Δέμπας και Στέφανος Σιούτας, Γιώργος Τσιμενίδης (μπουζούκι), Χρήστος Βερνάρδος και Δέσποινα Αρβανιτίδου (κλασική κιθάρα), Αγγελική Βράνη (φλάουτο), Θάλεια Κομόσογλου (βιολοντσέλο), Ελιόνα Σινιάρη (πιάνο), Αλέξανδρος Κατσικάρης (κρουστά) και ο Κώστας Ματσίγκος ο οποίος έπαιξε μπάσο τόσο με την πρώτη, όσο και με τη δεύτερη, λαϊκή ορχήστρα, που αποτέλεσαν οι μουσικοί Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Γιώργος Καραμφίλλης και Γιάννης Κλέοντας (μπουζούκι), Πέτρος Πετράκης (κιθάρα), Πάνος Κοσμίδης (πιάνο) και ο Θανάσης Κουστιάνης (μπαγλαμάς). Με τη δεύτερη ορχήστρα τραγούδησαν ο Ανδρέας Καρακότας και η Σίσσυ Πολυδώρου.

Λίγο πριν το τέλος, ανέβηκε στη σκηνή ο συνθέτης και συνεργάτης του Σταύρου Κουγιουμτζή Γιώργος Καζαντζής, για να συνοδεύσει μουσικούς και τραγουδιστές σε έναν από τους ύμνους του «έντεχνου», λαϊκού τραγουδιού, το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και η γενική γραμματέας του Δήμου Ελένη Φύκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κυρατζής, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Βάσω Νικολέττου, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο πρώην δήμαρχος Πανοράματος Γιώργος Κεδίκογλου, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσαρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμαριάς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αβραάμ Περσίδης, Χρύσα Αράπογλου και Χρήστος Βάρδας.

Παραβρέθηκαν επίσης, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Γιάννης Τσολακίδης, Αναστασία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Νικολούδης, Θανάσης Ρότσκος και ο Σιδερής Πρίντεζης που ταξίδεψε από την Αθήνα αποκλειστικά για την εκδήλωση.

Τo βιβλίο «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…» περιλαμβάνει μια μεγάλη, βιογραφική αφήγηση της συζύγου του Σταύρου Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κείμενα από τις κόρες του Δώρα και Μαρία και την αδελφή του Μαρία, μια αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, μια σπάνια συνέντευξη του Κουγιουμτζή στον Μίμη Πλέσσα, αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της δισκογραφίας του, συνεντεύξεις και κείμενα από συνεργάτες του στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και ανθρώπους της μουσικής δημοσιογραφίας, αναφορά στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, επιλογή από δηλώσεις του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καταλόγους με τα αγαπημένα του τραγούδια, μια σειρά από «σκόρπια» κείμενά του, δημοσιεύματα και δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη μέρα που έφυγε από τη ζωή, αναλυτική δισκογραφία με όλες τις εκτελέσεις των τραγουδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας του video από την εκδήλωση, έχουμε στη διάθεσή σας εξήντα φωτογραφίες, που μπορείτε να δείτε στη Gallery.

-Φωτογραφίες: Κώστας Σιαχπαζίδης (ΚοSi Photography) και Άγγελος Κανλής. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!