Η πρώτη ραδιοφωνική παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

Δυο εκπομπές σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης με εκπλήξεις και μεγάλα τραγούδια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω...»

Σήμερα το βράδυ στις 8 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» παρουσιάζεται το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, η σύζυγος του συνθέτη Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο τραγουδοποιός Στάθης Παχίδης.

Τo βιβλίο περιλαμβάνει μια μεγάλη, βιογραφική αφήγηση της συζύγου του Σταύρου Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κείμενα από τις κόρες του Δώρα και Μαρία και την αδελφή του Μαρία, μια αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, μια σπάνια συνέντευξη του Κουγιουμτζή στον Μίμη Πλέσσα, αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της δισκογραφίας του, συνεντεύξεις και κείμενα από συνεργάτες του στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και ανθρώπους της μουσικής δημοσιογραφίας, αναφορά στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, επιλογή από δηλώσεις του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καταλόγους με τα αγαπημένα του τραγούδια, μια σειρά από «σκόρπια» κείμενά του, δημοσιεύματα και δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη μέρα που έφυγε από τη ζωή, αναλυτική δισκογραφία με όλες τις εκτελέσεις των τραγουδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης.

Στην παρουσίαση στην Καλαμαριά θα μιλήσουν η Αιμιλία Κουγιουμτζή, ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργος Κούδας, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο Στάθης Παχίδης και ο συγγραφέας.

Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς (ΚΕΔΚΑ) υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Βερνάρδου και επταμελής Λαϊκή Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου, θα παρουσιάσουν ένα απάνθισμα από τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Θα τραγουδήσουν ο Ανδρέας Καρακότας, ο Μανώλης Χατζημανώλης, η Δήμητρα Αντωνακούδη και η Σίσσυ Πολυδώρου, ενώ θα συμμετάσχει εκτάκτως, παίζοντας πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής.

Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κόσμου για την εκδήλωση της παρουσίασης ήταν τέτοια, με αποτέλεσμα όλα τα δελτία εισόδου που διατέθηκαν από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς που διοργανώνει την εκδήλωση να εξαντληθούν.

Η έκδοση του βιβλίου και η εκδήλωση της παρουσίασης έδωσαν την αφορμή για την πραγματοποίηση δυο εκπομπών σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Απριλίου, στην εκπομπή του Γιάννη Τσολακίδη «Τεχνηέντως» στον 9,58 fm της ΕΡΤ 3, με καλεσμένο τον συγγραφέα Θανάση Γιώγλου, ο οποίος επιφύλαξε ξεχωριστές εκπλήξεις στον δημοσιογράφο, ενώ στη διάρκεια της εκπομπής οι δυο τους συνομίλησαν τηλεφωνικά με τη σύζυγο του Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία.

Νομίζω πως αξίζει να μεταφέρουμε ένα σχόλιο του Γιάννη Τσολακίδη στη σελίδα του στο facebook, λίγο μετά το φινάλε της εκπομπής:

«Σπάνια γράφω κάτι αμέσως μετά μια εκπομπή, όμως εδώ είναι απαραίτητο. Πολλά ευχαριστώ στην Αιμιλία για την αμεσότητα και το συναίσθημα του λόγου της, όπως και στον Θανάση, πάντα πανέτοιμος, οργανωμένος και με 2-3 πραγματικές εκπλήξεις στο «στικάκι του» (..όπως λέμε, στο τσεπάκι του) με συγκινητικά αποσπάσματα από την πρώτη συνέντευξη που έκανα με τον Γιώργο Νταλάρα, το μακρινό Αύγουστο του 1990, αλλά και με την Αιμιλία το 1994. Είναι μοναδικός συλλέκτης και αρχειοφύλακας! Πάντα γερός και πάντα με έργο και επιτυχίες!»

Ακολούθησε μια τηλεφωνική συνομιλία του συγγραφέα με τον Θανάση Ρότσκο την Κυριακή 30 Απριλίου στο πλαίσιο της εκπομπής του δεύτερου «Κυριακή μεσημέρι» στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!