Οι «ομορφιές» της Φωτεινής Βελεσιώτου

(VIDEO & PHOTOS) Μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά με τη Φωτεινή & τους φίλους της στο Θέατρο Πέτρας.
Οι «ομορφιές» της Φωτεινής Βελεσιώτου Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια σημαντική αφορμή μας έφερε στο Θέατρο Πέτρας το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου 2016 και δεν ήταν άλλη από τη συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου, που όμως είχε τον τίτλο «Δι’ ασήμαντον αφορμήν».

Στόχος του τίτλου αυτού, ήταν να τονιστεί η σημαντικότητα των δημιουργών (γενικότερα) και των συνεργατών της (ειδικότερα), η συνύπαρξη μαζί τους, αλλά και το πόσο τη βοήθησαν να κρατάει χαμηλούς τόνους, έχοντάς τους ως πρότυπο για χρόνια, όπως εξήγησε η ίδια η ερμηνεύτρια.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου, με τη χαρακτηριστική απλότητά της, τόσο στον τρόπο, όσο και στις ερμηνείες της, μας θύμισε τραγούδια που αγάπησε μέσα στα χρόνια, σαν τα «Ο καφενές» & «Όταν μας κόψαν τα φτερά», αλλά και δικά της που αγάπησε το κοινό, όπως τα «Διόδια» & «Μέλισσες», αλλά κάποια από την τελευταία της δισκογραφική εργασία με το Μίνω Μάτσα & την Ελένη Φωτάκη («Στάχτη» & «Για κοίτα ποιον περίμενα»).

Οι καλεσμένοι της πραγματικά ξεχωριστοί και σημαίνοντες στα μουσικά μας δρώμενα. Ψαραντώνης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Αργύρης Μπακιρτζής, Haig Yazdjian τίμησαν με τη συμμετοχή τους τη βραδιά της Φωτεινής Βελεσιώτου, παίζοντας και τραγουδώντας μαζί της.

Ο Ψαραντώνης, η ιδιαίτερη αυτή μορφή της κρητικής μουσικής, με τη συνοδεία του Βασίλη Ξυλούρη στο λαούτο, έπαιξε και τραγούδησε τα «Πετροπέρδικα», «Ο Δίας» και «Η τίγρη» προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Ο ξεχωριστός Θανάσης Γκαϊφύλλιας, με τη σειρά του, ερμήνευσε τα «Κλυταιμνήστρα», «Πρέβεζα» & «Εκδρομή» με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στη θέση της Μαρίζας Κωχ η οποία συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση, ακολούθησε ο σπουδαίος Haig Yazdjian που έπαιξε το ούτι του και τραγούδησε το δικό του «Η έρημος» (ερμ. Ελευθερία Αρβανιτάκη, στίχοι Νίκος Μωραΐτης), το «Bingeol» (γνωστότερο στο ευρύ κοινό ως «Ξενιτιά μου» με τη φωνή και πάλι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε μουσική Ara Dinkjian) & το «Habrban» και τέλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής των Χειμερινών Κολυμβητών, με την τόσο ιδιαίτερη χροιά, έκλεισε τον κύκλο των συμμετοχών με τα «Κάθε στιγμή η σκέψη μου», «Τίκι τίκι τακ» και «Να πεθάνεις, να πεθάνεις».

Μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου ήταν και ο νέος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς, ο οποίος τραγούδησε, έκανε δεύτερες φωνές και έπαιξε κιθάρα, αφήνοντάς μας πολύ καλές εντυπώσεις, σε μια βραδιά που στο σύνολό της υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική, τόσο λόγω των ερμηνειών και των «ιστορικών» συμμετοχών, αλλά και όσων ανακάλεσαν στις μνήμες μας οι επιλογές των καλλιτεχνών.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η Φωτεινή Βελεσιώτου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά κι από σκηνής το Γιώργο Γκώνια, στιχουργό, αλλά και σταθερό συνεργάτη της τα δύο τελευταία χρόνια στη διοργάνωση συναυλιών, όλα τα στελέχη της Minos, αλλά και τους «φιλοξενούμενούς» της, για καθέναν απ’ τους οποίους είχε φροντίσει να κρατά ένα μικρό, αναμνηστικό δώρο, τους συναδέλφους της που παραβρέθηκαν και όλο το κοινό. Όπως επισήμανε ο φίλος & συνεργάτης Θανάσης Γιώγλου στο δικό του κείμενο εντυπώσεων από την εμφάνιση της Φωτεινής Βελεσιώτου στη Θεσσαλονίκη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τόσο πριν, όσο και μετά τη συναυλία, η ερμηνεύτρια προτίμησε, από το να κλειστεί στο καμαρίνι, να συνομιλήσει με το κοινό της.

Την ορχήστρα που συνοδεύει τη Φωτεινή Βελεσιώτου απαρτίζουν οι: Νίκος Παπαναστασίου: διεύθυνση ορχήστρας, φωνητικά, πιάνο και ακορντεόν, Γιώργος Καραμφίλλης: μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος: κιθάρες, Γιάννης Οικονομίδης: τρομπέτα, φλικόρνο, Διονύσης Μακρής: κοντραμπάσο, Θωμάς Κωστούλας: τύμπανα.

Βίντεο & Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!