Πέθανε ο βιρτουόζος οργανίστας Dr. Lonnie Smith

Ήταν 79 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/09/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Dr. Lonnie Smith, ο βιρτουόζος των οργάνων Hammond B-3, ο οποίος ονομάστηκε "NEA Jazz Master" το 2017, πέθανε στο σπίτι του στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, σε ηλικία 79 ετών.

Η Blue Note Records επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας ότι η αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία.
dr lonnie smith der musiker bei einem auftritt 2017 in berlin
Ο γλυκύτατος μουσικός και συνθέτης με του τουρμπάνι που ήταν το σήμα κατατεθέν του ήταν από τους τελευταίους μεγάλους οργανίστες της jazz που σύνδεσε την πιο δημιουργική πορεία του με την ιστορική ετικέτα της Blue Note. Τον είχαμε θαυμάσει και στην Ελλάδα στις κατά καιρούς εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, τόσο με το κουαρτέτο του, αλλά και με τον παλιό του συνεργάτη Lou Donaldson. Διέθετε ένα χαρακτηριστικό γλυκό βαθύ ήχο στο παίξιμό της και σε συνδυασμό με τη φυσική παρουσία του ήταν πραγματικά απολαυστικός. Ένας αληθινός δάσκαλος του Hammond organ που επηρέασε πολλούς, μεταξύ αυτών και τον Έλληνα οργανίστα Γιάννη Μόνο με μακρά θητεία στο blues, ιδρυτή των Blues Family και Hot Organic Trio.

Dr. Lonnie Smith's "In The Beginning" Octet: "Psychedelic Pi"

Ο Smith γεννήθηκε στο προάστιο Buffalo της Lackawanna της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε δοκιμάζοντας το χέρι του σε πολλά όργανα. Στη δεκαετία του 1960, του δόθηκε ένα όργανο Hammond και χάραξε μια καριέρα ως μουσικός. Ήταν στενός συνεργάτης του George Benson τη δεκαετία του ’60 και κυκλοφόρησε μουσική ως αρχηγός μπάντας στην Columbia Records. Επίσης προσλήφθηκε από τον σαξοφωνίστα Lou Donaldson για να ερμηνεύσει το επιτυχημένο τραγούδι του "Alligator Boogaloo".
Dr. Lonnie Smith Iggy Pop
Υπέγραψε συμβόλαιο με την Blue Note ως διευθυντής ορχήστρας το 1968, όπου Smith κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ για την εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70. Ενώ θα συνέχιζε να παίζει και να ηχογραφεί για πολλές δεκαετίες, τελικά επέστρεψε στη Blue Note το 2016. Τα τελευταία του άλμπουμ ήταν το All in My Mind (2018) και σε παραγωγή του Don Was το Breathe (2021) στο οποίο συνεργάστηκε με τον Iggy Pop.
Dr. Lonnie Smith - Why Can't We Live Together (Feat. Iggy Pop)

«Ο Ντοκ ήταν μια μουσική ιδιοφυΐα που διέθετε ένα βαθύ, funky groove και ένα πονηρό, παιχνιδιάρικο πνεύμα», δήλωσε ο Don Was, συνεργάτης του Smith και πρόεδρος της Blue Note. «Η κυριαρχία του στα πλήκτρα ισοδυναμούσε μόνο με τη ζεστασιά στην καρδιά του. Ήταν ένας όμορφος τύπος και όλοι εμείς στην Blue Note Records τον αγαπήσαμε πολύ».dr lonnie smith

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!