Πέθανε ο «πρωτοπάνκης» Γουέιν Κράμερ, κιθαρίστας των MC 5

Ήταν 75 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Γουέιν Κράμερ, ο κιθαρίστας που ήταν περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στο επιδραστικό συγκρότημα του Ντιτρόιτ MC5, πέθανε. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της σελίδας του στο Instagram χωρίς να έχει αναφερθεί αιτία θανάτου. Ο Kramer ήταν 75.

Ο Wayne Kramer γεννήθηκε ως Wayne Kambes. Ως έφηβος, αυτός και ο φίλος του Fred "Sonic" Smith δημιούργησαν τους MC5 – τα αρχικά Motor City 5 - στις αρχές της δεκαετίας του '60 : Wayne πρώτη κιθάρα, Mike Davis μπάσο, Dennis Thompson τύμπανα και Fred "Sonic" Smith κιθάρα. Αρχικά ήταν μέλη του κοινόβιου Trans Love. Αν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρει το συγκρότημα μια σταθερή σύνθεση, το 1967, το γκρουπ έγινε η house band στο Grande Ballroom του Ντιτρόιτ. Ο Τζον Σινκλέρ, ποιητής και αριστερός ακτιβιστής, έγινε ο μάνατζερ του συγκροτήματος και το γκρουπ προσάρμοσε μια πολιτική πόζα, ευθυγραμμιζόμενη με την συλλογικότητα των Λευκών Πανθήρων (White Panther Party), η αντιρατσιστική ομάδα που συνίδρυσε ο Σινκλέρ με τους Pun Plamondon και Leni Sinclair στις 1 Νοεμβρίου 1968. Ο ήχος των MC5 ξεκίνησε ως άγριος, παραμορφωμένος garage rock και σταδιακά έγινε ακόμα πιο βαρύς και progressive, καθώς οι Smith και Kramer έψαχναν τρόπους για να ενσωματώσουν επιρροές free jazz.

Το MC5 απέκτησε τεράστια φήμη από τις ζωντανές εμφανίσεις του, παίζοντας στις διαδηλώσεις έξω από το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο του 1968. Υπέγραψαν συμβόλαιο με την Elektra και ηχογράφησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1969 Kick Out The Jams ζωντανά στο Grade Ballroom, δίνοντας ένα άγριο θεαματικό σόου. Το άλμπουμ προκάλεσε διαμάχες, καθώς ξεκινούσε με το επιφώνημα “Kick Out The Jams, motherfuckers!” και επαινώντας τον ρόλο των Μαύρων Πανθήρων (Black Panthers) στις ταραχές του 1967 στο Ντιτρόιτ. Οι MC5 περιόδευσαν με συγκροτήματα όπως οι Cream και Big Brother And The Hold Company και υπήρξαν μέντορες των ροκ εξπρεσιονιστών του Ντιτρόιτ Iggy And The Stooges, οι οποίοι υπέγραψαν με την Elektra κατόπιν σύστασης του Wayne Kramer. Το Kick Out The Jams πούλησε αρκετά καλά για να φτάσει στα chart και άσκησε επιρροή στον κόσμο του punk και του metal.
Μετά από μια δημόσια διαμάχη με το πολυκατάστημα Hudson's του Ντιτρόιτ, το οποίο αρνήθηκε να βάλει τον δίσκο στα ράφια του, η Elektra εγκατέλειψε τους MC5 και υπέγραψαν με την Atlantic. Οι δρόμοι χώρισαν με τον John Sinclair λόγω διαφορών ιδεολογικών πεποιθήσεων, ωστόσο κυκλοφόρησαν δύο ακόμη άλμπουμ, το Back In The USA του 1970 και το High Time του 1971, πριν παίξουν ένα αποχαιρετιστήριο σόου στο Grade Ballroom στις 31 Δεκεμβρίου 1972.

MC5 - Kick Out The Jams (1972)

Μετά τη διάλυση των MC5, ο Fred "Sonic" Smith ξεκίνησε ένα νέο συγκρότημα και παντρεύτηκε την Patti Smith. Πέθανε το 1994. Ο Wayne Kramer προσπάθησε να ξεκινήσει μια νέα σύνθεση των MC5, με τον εαυτό του ως τραγουδιστή. Το 1975, ο Kramer συνελήφθη επειδή πούλησε ναρκωτικά σε έναν μυστικό αστυνομικό και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Μετά την αποφυλάκισή του το 1979, ο Kramer εντάχθηκε στους Was (Not Was) και για λίγο ξεκίνησε ένα συγκρότημα με το όνομα Gang War με τον Johnny Thunders. Για χρόνια, ο Kramer έπαιζε περιστασιακά κιθάρα ενώ εργαζόταν ως ξυλουργός.

Το 1994, ο Wayne Kramer υπέγραψε με την Epitaph Records ως σόλο καλλιτέχνης, όταν αυτή η δισκογραφική εκτόξευσε τη δημοτικότητά της. Στο σόλο ντεμπούτο του το 1995, The Hard Stuff, ο Claw Hammer με την μπάντα του ήταν μαζί του ως υποστηρικτικό συγκρότημα. Ο Kramer κυκλοφόρησε άλλα τρία σόλο άλμπουμ στην Epitaph στη δεκαετία του '90 και ήταν επίσης καλεσμένος στο άλμπουμ Stranger Than Fiction των Bad Religion. Αργότερα, ο Kramer επανένωσε τα επιζώντα μέλη των MC5 και περιόδευσε, με διάφορα ροκ είδωλα που είχαν εμπνεύσει κι έπαιξε μαζί τους, όπως οι Rage Against The Machine και βοήθησε στις παραγωγές: Talladega Nights, Step Brothers και Eastbound & Down. Το 2018, ο Kramer δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τίτλο The Hard Stuff. Τις τελευταίες δεκαετίες της καριέρας του, ο Kramer έκανε άφθονες μουσικές εργασίες για τους έγκλειστους.

MC5 Remastered Tartar Field - Ramblin Rose/Kick Out The Jams/Looking At You - July 1970

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!