Πέθανε ο πιο έγκυρος ιστορικός στη μουσική των τσαρτ, Joel Whitburn

Λέγεται ότι είχε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ηχογραφημένης μουσικής στον κόσμο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Joel Whitburn, o άνθρωπος που κατέγραφε επί σειρά ετών τα τσαρτ του περιοδικού Billboard και έκδωσε μια σειρά βιβλίων που αποτελούν τη βάση δεδομένων στην καταγραφή των μουσικών επιτυχιών, πέθανε στις 14 Ιουνίου 2022, σε ηλικία 82 ετών. Η αιτία και ο τόπος θανάτου δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.

Ο Whitburn επίσης ίδρυσε και διαχειριζόταν την εκδοτική εταιρεία Record Research το 1970.

Τα βιβλία του Whitburn συγκέντρωσαν τα τσαρτ διαφόρων μουσικών ειδών : ποπ, R&B, κάντρι κ.α. και με στενότερη εστίαση, όπως η μουσική μιας συγκεκριμένης χρονιάς ή οι δίσκοι των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, η εταιρεία του Whitburn κυκλοφόρησε σχεδόν 300 βιβλία στη διάρκεια άνω των 50 ετών. Η εταιρεία του είχε έδρα στο Menomonee Falls του Ουισκόνσιν.
whitburn books
Εκτός από τη καταγραφή και δημοσίευση των σχολαστικών ερευνών, ο Whitburn λέγεται ότι είχε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ηχογραφημένης μουσικής στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, ο Whitburn κατείχε ένα αντίγραφο για κάθε τσαρτ Billboard Hot 100 και ποπ σινγκλ (πίσω στο 1936), κάθε άλμπουμ ποπ στα charts (από το 1945) και συλλογές σχεδόν κάθε χώρας που έχει καταγραφεί, R&B, Bubbling Under The Hot 100 And Adult Contemporary records.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1939, στη Wauwatosa του Wisconsin, ο Joel Carver Whitburn, σύμφωνα με το βιογραφικό του site του, «άρχισε να συλλέγει δίσκους ως έφηβος τη δεκαετία του 1950. Καθώς η συλλογή του μεγάλωνε, άρχισε να ταξινομεί, να κατηγοριοποιεί και να καταχωρεί κάθε δίσκο σύμφωνα με την υψηλότερη θέση που έφτασε στα charts του περιοδικού Billboard. Συνέχισε να δημοσιεύει αυτές τις πληροφορίες — πρώτα σε κάρτες μεμονωμένων καλλιτεχνών, μετά σε μορφή βιβλίου το 1970 και έτσι γεννήθηκε μια επιχείρηση».

Billboard Hot 100 Charts
Ένα από τα εκατοντάδες βιβλία που εκδόθηκαν από την Whitburn's Record Research

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Whitburn «και η ομάδα του ερευνούν σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο τα μουσικά charts του Billboard αλλά και αυτά των βιομηχανικών εμπορικών περιοδικών Cash Box, Radio & Records και Music Vendor / Record World. Ευρέως αναγνωρισμένος ως ο πιο έγκυρος ιστορικός στη μουσική charted, ο Joel έχει επίσης συνεργαστεί με τη Warner / Rhino Records για τη δημιουργία μιας σειράς 150 άλμπουμ CD, συν πέντε άλμπουμ CD με την Curb Records.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!