Πέθανε ο Γουίλκο Τζόνσον, ο κιθαρίστας των Dr. Feelgood και ο «δήμιος» του Game of Thrones

Ήταν 75 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Wilko Johnson, ο εμβληματικός κιθαρίστας που μοιράστηκε το ξεχωριστό του στυλ κιθάρας παίζοντας με τους Dr Feelgood,The Wilko Johnson Band, Ian Dury & the Blockheads και Roger Daltrey, πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο Wilko ήταν 75 ετών.

Ο Τζόνσον ήταν περισσότερο γνωστός ως μέλος του pub-rock συγκροτήματος Dr. Feelgood τη δεκαετία του ‘70, και το στυλ παιξίματός του είχε αναφερθεί ως μια από τις πρώτες επιρροές του βρετανικού πανκ κινήματος ασκώντας βαθιά επιρροή στα θεμέλια του πανκ-ροκ. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, στράφηκε και στην υποκριτική, παίζοντας τον δήμιο Ser Ilyn Payne στις σεζόν 1 και 2 του Game of Thrones.
dsc05363 981 14354308 type15021
Ο Wilko διαγνώστηκε τον Ιανουάριο του 2013 με καρκίνο στο πάγκρεας σε τελευταίο στάδιο με τους γιατρούς να προβλέπουν ότι είχε 10 μήνες ζωής. Ο ίδιος επέλεξε να μην κάνει καμία χημειοθεραπεία. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχε μια λιγότερο επιθετική και πιο θεραπεύσιμη μορφή της νόσου και ο Wilko υποβλήθηκε σε ριζική χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ασθένειάς του.

Υποβλήθηκε σε εγχείρηση 11 ωρών του παγκρέατος, της σπλήνας, μέρους του στομάχου και του λεπτού και παχέος εντέρου και αφαίρεση και ανακατασκευή αιμοφόρων αγγείων που σχετίζονται με το ήπαρ. Ο Wilko ανακοίνωσε ότι ήταν απαλλαγμένος από τον καρκίνο όταν έλαβε το Icon Award και στα Q Awards 2014, του βρετανικού μουσικού περιοδικού.

Ο Τζόνσον δήλωσε τότε ότι ο όγκος που του αφαιρέθηκε ζύγιζε 3 κιλά."Τέλος πάντων, τα πήραν όλα. Με θεράπευσαν", είπε.

Ο κιθαρίστας είπε ότι πέρασε ένα χρόνο «αποδεχόμενος ήρεμα την ιδέα ότι θα πεθάνω», προσθέτοντας: «Αποφάσισα ότι ήταν ο τρόπος να το αντιμετωπίσω - να μην το βρίζω ή να το πολεμήσω ή κάτι παρόμοιο. Απλά προσπαθώ και απολαμβάνω τον χρόνο που μου απομένει. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να αποδεχτείς, ναι, θα πεθάνεις, κάτι που από μόνο του ήταν μια εμπειρία γιατί σου δίνει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να βλέπεις τα πράγματα».

Τη χρονιά αυτή, το 2014, ο Τζόνσον κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ σε συνεργασία με τον Roger Daltrey τον τραγουδιστή των Who που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, το «Goin’ Back Home». Η τελευταία σόλο δουλειά του κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο «Blow Your Mind».
wilco roger lp
Ο Γουίλκο Τζόνσον υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Dr. Feelgood την περίοδο 1971-77. Ο πρώτος δίσκος τους ήταν το «Down By The Jetty» το 1975. Ήταν μαζί τους και στα θρυλικά άλμπουμ «Malpractice» και «Stupidity».

DR. FEELGOOD - BACK IN THE NIGHT LIVE 1975 - VERY GOOD QUALITY - WILKO JOHNSON


Oι Dr. Feelgood σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο Canvey, του Essex, στην Αγγλία, στο μέρος όπου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1947 ο Τζόνσον. Δανείστηκαν το όνομά τους από το ψευδώνυμό του μπλουζίστα Willie Perryman έχοντας βασική επιρροή από το blues. Έγιναν το καλύτερο γκρουπ στο είδος τους (pub-rock) και έπαιζαν με όλη τους τη δύναμη και το ταλέντο δυναμικά rhythm’n’blues. Διέθεταν εκρηκτική σκηνική παρουσία. To πρώτο εκείνο κύμα συναυλιών στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 του έφερε για μια ιστορική στο γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ καθώς είχαν αποκτήσει φανατικό κοινό στη χώρα μας.

Pub Rock: Dr Feelgood & Wilko Johnson / rhythm and blues


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!