Πέθανε ο επιδραστικός φολκ τραγουδιστής Ίαν Τάισον, του ντουέτου Ian & Sylvia

Τα τραγούδια τους που έχουν διασκευαστεί από καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Neil Young, Judy Collins, Gordon Lightfoot, Johnny Cash κ.α.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της folk / country μουσικής Ian Tyson πέθανε μετά από αλλεπάλληλες επιπλοκές στην υγεία του στις 29 Δεκεμβρίου 2022, στο ράντσο του στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, σε ηλικία 89 ετών.

Ο Tyson, ο οποίος ήταν γνωστός από το διάσημο folk ντουέτο Ian και Sylvia από το 1959-75.
Ian Sylvia
Ο Bob Dylan ηχογράφησε το τραγούδι του Tyson "One Single River" στο Woodstock της Νέας Υόρκης το 1967. Η Judy Collins ηχογράφησε μια εκδοχή του τραγουδιού του "Someday Soon" το 1968. Το 2005, οι ακροατές του CBC Radio One επέλεξαν το "Four Strong Winds" ως το καλύτερο καναδικό τραγούδι όλων των εποχών στη σειρά 50 Tracks: The Canadian Version. Ήταν μια ισχυρή επιρροή σε πολλούς Καναδούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Neil Young, ο οποίος ηχογράφησε το "Four Strong Winds" στο δίσκο του Comes a Time (1978). Ο Johnny Cash θα ηχογράφησε επίσης το ίδιο τραγούδι για το American V: A Hundred Highways (2006).

Ian and Sylvia - Four Strong Winds (CBC TV 1986)


Ο Tyson γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1933 από Βρετανούς μετανάστες στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας και μεγάλωσε στο Dunkan B.C. Πρωτόβγαλτος ακόμη αναβάτης αλόγων στα τέλη της εφηβείας του και στις αρχές της δεκαετίας του '50, έπιασε την κιθάρα ενώ ανάρρωνε από έναν τραυματισμό που υπέστη σε μια άσχημη πτώση στο ροντέο.

Από το νησί του Βανκούβερ έφθασε με ωτοστόπ στο Τορόντο, όπου συνάντησε μια νεαρή τραγουδίστρια Σίλβια Φρίκερ από το Οντάριο του Καναδά. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του ντουέτου Ian και Sylvia, στις αρχές της δεκαετίας του '60.
tyson ian 2
Παντρεύτηκαν το 1964, και ηχογράφησαν μαζί σχεδόν μια ντουζίνα άλμπουμ – τα περισσότερα και κυριότερα στην βαρύτιμη εταιρία Vanguard - που περιείχαν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των "Four Strong Winds" και "Someday Soon" του Ian και το "You Were on My Mind" της Sylvia. Τα τραγούδια τους που έχουν διασκευαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Neil Young, η Judy Collins και ο νεαρός Καναδός τραγουδιστής που καθοδηγούσε το ζευγάρι στα πρώτα του χρόνια, ο Gordon Lightfoot.

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής, ο Ian και η Sylvia εξελίχθηκαν σε πρωτοπόρους του country-rock. Η μπάντα τους, Great Speckled Bird, βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου κινήματος της χώρας.

Ο Tyson υπήρξε επίσης παρουσιαστής καναδικής τηλεοπτικής μουσικής εκπομπής από το 1970 έως το 1975, ώσπου πραγματοποίησε το όνειρό του να επιστρέψει στην καναδική Δύση. Η μουσική και ο γάμος του Ian και της Sylvia είχε τελειώσει. Απογοητευμένος από την καναδική σκηνή της κάντρι μουσικής, ο Tyson αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στην πρώτη του αγάπη - την εκπαίδευση αλόγων στο ράντσο της νότιας Αλμπέρτα.

Early Morning Rain - Ian & Sylvia


Μετά από τρία ειδυλλιακά χρόνια ως καουμπόη στους Rockies στο Pincher Creek, ο Tyson ηχογράφησε το άλμπουμ Old Corrals & Sagebrush, που αποτελείται από τραγούδια για καουμπόη, παραδοσιακά αλλά και καινούργια δικά του. Εν αγνοία του Tyson και των φίλων του, η αναγέννηση των καουμπόηδων επρόκειτο να βρει έκφραση στην εναρκτήρια συγκέντρωση ποίησης Elko Cowboy το 1983. Εκεί μια μικρή ομάδα κατασκευαστών σέλας, καουμπόηδες, ποιητές και συλλέκτες ανακάλυψαν ο ένας τον άλλον σε μια μικρή πόλη με αγελάδες στη βόρεια Νεβάδα. Ο Τάισον προσκλήθηκε να ερμηνεύσει τη «νέα γουέστερν μουσική» του — και έχασε μόνο μία ή δύο συγκεντρώσεις στα 30 και πλέον χρόνια από τότε.

Το 2006, η φωνή του Tyson υπέστη σοβαρή ζημιά μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή παράσταση σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής κάντρι.
Ian Tyson cow
Ο Tyson κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο σινγκλ του "You Should Have Known" τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Stony Plain Records, την εταιρεία στην οποία κυκλοφόρησε 15 άλμπουμ από τη δεκαετία του '80. Το τραγούδι μιλούσε για τη σκληρή καουμπόικη ζωή.

Το 1989 μπήκε στο Canadian Country Music Hall of Fame το 1989 και στο Canadian Music Hall of Fame, με την πρώην σύζυγό του και τραγουδίστρια , Sylvia Tyson, το 1992. Ο Tyson έγινε μέλος του Τάγματος του Καναδά (Order of Canada) το 1994 και το 2003, έλαβε το Βραβείο Guvernor General's Performing Arts και εισήχθη στο Τάγμα Αριστείας της Αλμπέρτα (Alberta Order of Excellence) το 2006.

Ian & Sylvia - You Were On My Mind [HD]



ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!