Πέθανε η Σίλα Μπρόμπεργκ, η αρπίστρια του “Stg. Pepper's Lonely Hearts Club Band”

Ήταν 92 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/09/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Sheila Bromberg ήταν μια πολυάσχολη άρπτισσα στις βρετανικές συμφωνικές ορχήστρες όταν ένας πράκτορας τηλεφώνησε στις 17 Μαρτίου 1967, για να της προσφέρει ένα τρίωρο εκείνο το βράδυ ως μουσικός στο στούντιο ηχογράφησης EMI στο Abbey Road στο Λονδίνο.

Η αμοιβή ήταν 9 λίρες - περίπου 17 δολάρια. Με τα δύο μικρά παιδιά της , εμφανίστηκε στις 8:30 μ.μ. για να παίξει την άρπα της και της έδωσαν ένα κομμάτι μουσικής. Αργότερα έμαθε ότι οι νότες που έπαιζε θα ήταν η εισαγωγή στο "She's Leaving Home" από τους Beatles. Το τραγούδι κυκλοφόρησε μήνες αργότερα στο «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band », το οποίο το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το 2003 ως Νο 1 από τα 500 μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.
Lonely Hearts Club Band
Η εισαγωγή και ο ρυθμός της άρπας της κυρίας Μπρόμπεργκ, υποστηριζόμενη από ένα πλήρες τμήμα ενχόρδων, έδωσαν τον συγκινητικό τόνο του κομματιού πριν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ (ο οποίος ηχογράφησε ξεχωριστά) ξεκίνησε το στίχο «Τετάρτη πρωί στις 5 η ώρα ξεκινά η μέρα».

She's Leaving Home (Remastered 2009)

To"She She Leaving Home" ήταν ένα από τα λίγα κομμάτια στην καριέρα των Fab Four στα οποία δεν έπαιζαν κανένα όργανο αλλά μόνο τραγουδούσαν.

Είναι «το πιο σημαντικό rock & roll άλμπουμ που έχει γίνει ποτέ, μια αξεπέραστη περιπέτεια σε concept, ήχο, τραγούδι, εξώφυλλο δίσκου και τεχνολογία στο στούντιο από το μεγαλύτερο rock & roll συγκρότημα όλων των εποχών», έγραψε το Rolling Stone για το «Sgt. Peppers".

Η κυρία Μπρόμπεργκ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα μουσικός που ηχογράφησε ποτέ σε άλμπουμ των Beatles, πέθανε στις 17 Αυγούστου σε ένα ξενώνα στο Aylesbury της Αγγλίας. Ήταν 92 ετών και έπασχε από καρδιακές παθήσεις, είπε ο γιος της, Ντέιβιντ Λόρενς, που είναι μουσικό μέλος ορχήστρας επί σειρά ετών. O θάνατός της έγινε σήμερα γνωστός από την Washington Post.

Παρόλο που τα τρεισήμισι λεπτά που έπαιζε στο “She’s Leaving Home” την έφερε ανώνυμα σε εκατομμύρια σπίτια τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η κ. Bromberg θεωρήθηκε από τους κλασικούς παίκτες, μια μουσικός – θαύμα στην εποχή αυτή.

Αναφερόμενη στο ρόλο της στο «Sgt. Pepper » σε συνέντευξή της το 2011 στην εφημερίδα Oxford Mail, είπε: «Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που με επέλεξαν να συμμετέχω σε αυτό. Και αισθάνομαι πολύ περήφανη που αυτό το έργο έδωσε μια τόσο μεγάλη ευχαρίστηση σε όλους. Αλλά αυτό που με εκπλήσσει, από όλη τη μουσική στην οποία έχω ερμηνεύσει, σε όλα τα είδη μουσικής : Το βρήκα λίγο περίεργο».

Έπαιξε άρπα σε δύο πρώτες ταινίες του Τζέιμς Μποντ με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι - «Dr. No»(1962) και «Goldfinger »(1964) - στις παλλόμενες μουσικές παρτιτούρες του John Barry , συνθέτης ταινιών γνωστός για τις ταινίες του Μποντ, πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Έκανε επίσης την σόλο εισαγωγή στο επιτυχημένο ντίσκο single του 1976 "Boogie Nights" των Heatwave, από τις πολύ μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του είδους. Η ζέστη στο στούντιο ήταν τόσο έντονη στο στούντιο στη διάρκεια της ηχογράφησης αυτής , που έπαιξε με τα πόδια της σε έναν κουβά παγωμένο νερό !

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του ’70, ήταν μέλος της ορχήστρας του BBC Top of the Pops, υποστηρίζοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου στο τηλεοπτικό πρόγραμμα με αυτό το όνομα, το πιο δημοφιλές μουσικό σόου της Βρετανίας της εποχής.

Η κυρία Μπρόμπεργκ δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη φροντίδα των παιδιών, θυμήθηκε ο γιος της και μέσω της ορχήστρας της Top of the Pops βρέθηκε δίπλα στον Μάικλ Τζάκσον (τότε μέρος του Jackson Five), τους Osmonds, Shirley Bassey και Tom Jones. «Οι παραγωγοί με άφησαν να πατήσω μερικά από τα κουμπιά ελέγχου», είπε στην Washington Post, «αλλά όχι όταν έπαιζαν ζωντανά».

Η μητέρα του ήταν επίσης μέλος της ορχήστρας στο βρετανικό «Morecambe and Wise», μια κωμική, χορευτική και γενική ψυχαγωγική εκπομπή το βράδυ του Σαββάτου που ήταν το πρόγραμμα με την υψηλότερη βαθμολογία της εποχής, ενώ οι επαναλήψεις της εξακολουθούν να προβάλλονται τακτικά στα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια. Έπαιξε άρπα σε αμέτρητες διαφημίσεις και jingles και εμφανίστηκε στην κωμική σειρά «Monty Python’s Flying Circus» όταν ο κωμικός της Python John Cleese την έβαλε να παίξει την άρπα της σε καρότσι.

Ο Λόρενς θυμήθηκε τη μητέρα του που διοργάνωνε συνεχώς πάρτι για καλλιτέχνες στο σπίτι τους στο πολυτελές Hampstead του Λονδίνου, φημισμένο για την καλλιτεχνική του κοινότητα. «Σαν παιδιά, η αδερφή μου η Ναόμι και εγώ πηγαίναμε κρυφά κάτω, και ο Ντάντλι Μουρ έκανε γκριμάτσες και έβγαλε μια μελωδία στο πιάνο», είπε. «Είχα το πιο διάσημο αυτόγραφο από όλα τα παιδιά στο σχολείο».
Sheila Bromberg 2
Η Sheila Zelda Patricia Bromberg γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 2 Σεπτεμβρίου 1928, σε μια οικογένεια γεμάτη μουσική από την πατρική της πλευρά.

Ο Ουκρανός παππούς της (την εποχή που η Ουκρανία ήταν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας) ήταν ένας βασικός τρομπετίστας στη συμφωνική ορχήστρα του Κιέβου πριν φύγει από τα αντιεβραϊκά πογκρόμ.

Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ζούσε ελάχιστα παίζοντας σε καφετέριες. Άλλα μέλη της οικογένειας μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας ξάδερφος της κυρίας Μπρόμπεργκ, ο πολυοργανίστας Ντέιβιντ Μπρόμπεργκ, έγινε ένας από τους αγαπημένους κιθαρίστες του Μπομπ Ντίλαν, παίζοντας σε πολλά άλμπουμ του.

Ο πατέρας της, Μάικλ Μπρόμπεργκ, έγινε ορχηστρικός παίκτης βιόλας στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ορχήστρας της Σκωτίας, ενώ η μητέρα της, Ρόουζ Λάιονς, ήταν μοδίστρα.

Η νεαρή Sheila πήρε πρώτα μαθήματα πιάνου από έναν πατέρα από τον πατέρα της που ήταν πετυχημένος κλασικός πιανίστας πριν σπουδάσει άρπα από την ηλικία των 14 ετών στο Royal College of Music στο Λονδίνο.

Αποφοίτησε το 1949 και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Σίδνεϊ Λόρενς, έμπορο παπουτσιών και ιδιοκτήτη αλιευτικού και αθλητικού καταστήματος.

Η κυρία Μπρόμπεργκ έπαιξε άρπα στη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ και την Ορχήστρα Συναυλιών του BBC, μεταξύ άλλων συνόλων.

Έπαιξε επίσης στο ορχηστρικό λάκκο του μιούζικαλ "Phantom of the Opera" κατά τη διάρκεια της μακράς προβολής του στο Λονδίνο.

Κέρδισε μερικά επιπλέον χρήματα ως μουσικός ηχογράφησης όχι μόνο για Βρετανούς καλλιτέχνες αλλά και για ξένους που ήρθαν στο Λονδίνο για να πάρουν την ατμόσφαιρα των «swinging Sixties», συμπεριλαμβανομένων των Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. και Bing Crosby, για τον οποίο έπαιξε σε ένα από τα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ του με τις καλύτερες πωλήσεις.

Ο γάμος της κατέληξε σε διαζύγιο. Εκτός από τον γιο της, οι επιζώντες έχουν μια κόρη, τη Naomi Venables, κορυφαία διοργανώτρια εκδηλώσεων στη Βρετανία και πέντε εγγόνια.

Μετά την αποχώρησή της από τις παραστάσεις, η κυρία Bromberg αφιέρωσε τη ζωή της στη διδασκαλία της μουσικής, τελευταία σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Στα 70 της, πήρε πτυχίο μουσικοθεραπείας από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο και έδωσε «ανθρωπιστική συμβουλευτική» σε παιδιά με ψυχικά προβλήματα στο νοσοκομείο του St. Lawrence στο Caterham, νότια του Λονδίνου, στα 80 της, ενθαρρύνοντάς τα να ανταποκριθούν ενστικτωδώς στο πιάνο ή στην άρπα της.
*Οι πληροφορίες είναι από την διαδικτυακή Washington Post

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!