Ποιοι τραγουδιστές ξεκίνησαν την καριέρα τους με τραγούδια του Κώστα Βίρβου;

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Πέντε ξεχωριστοί ερμηνευτές που τραγούδησαν στο ξεκίνημά τους στίχους του Κώστα Βίρβου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…

Στις 6 Αυγούστου 2015 έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός ποιητής και στιχουργός Κώστας Βίρβος…

Τα πρώτα τους τραγούδια….

Πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου της κόρης του στιχουργού Μαρίας Βίρβου, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη από τις εκδόσεις «Παπαζήση», με τίτλο «Κώστας Βίρβος – Εγώ δεν ζω γονατιστός».

Πρόκειται για μια εξαίρετη βιογραφία, με την αναλυτική εξιστόρηση γεγονότων και λεπτομερειών από τη ζωή και τη μεγάλη διαδρομή του Κώστα Βίρβου στο λαϊκό τραγούδι, διανθισμένη από φωτογραφικό υλικό, στίχους ενός μεγάλου μέρους των δισκογραφημένων τραγουδιών του, ακυκλοφόρητους στίχους του, χειρόγραφα και ανέκδοτα ντοκουμέντα.

Μέσα από τη μόνιμη στήλη του Ogdoo.gr «Το πρώτο τραγούδι», έχω αναφερθεί πολλές φορές σε τραγουδιστές που ξεκίνησαν την καριέρα τους με τραγούδια του Κώστα Βίρβου. Όταν διέκρινε κάποιο ταλέντο, ο Βίρβος ήταν πάντα στο πλευρό ενός συνθέτη ή ερμηνευτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συνθετών είναι ο Χρήστος Λεοντής και ο Χρήστος Νικολόπουλος, που αν και είχαν ήδη μπει στη δισκογραφία με τραγούδια άλλων στιχουργών, η φήμη και η καριέρα τους εκτοξεύθηκε με τραγούδια σε στίχους του Βίρβου. Του Χρήστου Λεοντή με τη θρυλική «Καταχνιά», του Χρήστου Νικολόπουλου με το «Νυχτερίδες κι αράχνες». Συνδετικός κρίκος και καταλυτικός παράγοντας και στις δυο περιπτώσεις, ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Διαβάζοντας τις σχετικές αναφορές στο βιβλίο και με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από τη «φυγή» του στιχουργού, σκέφτηκα σήμερα να θυμηθούμε (με χρονολογική σειρά), τα τραγούδια του Κώστα Βίρβου με τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία (σαν πρώτη φωνή) πέντε ξεχωριστοί ερμηνευτές και ερμηνεύτριες (τοποθετώντας και τις σχετικές παραπομπές από τα παλαιότερα άρθρα στο Ogdoo.gr).

Μαρινέλλα & Καζαντζίδης - Τι γυρεύεις από μένα

(Μουσική: Πάνος Πετσάς)

Στις 12 Νοεμβρίου του 1957 η Μαρινέλλα σιγοντάρισε τον Καζαντζίδη σε τρία τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη που ηχογραφήθηκαν στην Columbia. Ήταν τα «Νίτσα Ελενίτσα», «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» και «Οι παντρεμένοι», όπου η φωνή της ακούστηκε για πρώτη φορά ως σεγόντο στο πλευρό του Καζαντζίδη. Τα δυο πρώτα έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

Λίγο αργότερα, την πρώτη Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, η φωνή της Μαρινέλλας ακούστηκε για πρώτη φορά σόλο, μέσα από τα γραμμόφωνα της εποχής, σ’ ένα τραγούδι - διάλογο σε μουσική του Πάνου Πετσά και στίχους του Κώστα Βίρβου με τίτλο «Τι γυρεύεις από μένα», που κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών. Μαζί της τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ενώ μπουζούκια έπαιξαν ο Λάκης Καρνέζης με τον Ανέστη Αθανασίου ή Γύφτο.

Αντώνης Ρεπάνης - Το ανώνυμο γράμμα

(Μουσική: Απόστολος Καλδάρας)
Συνθέτης, οργανοπαίκτης και, κυρίως, ερμηνευτής με ξεχωριστή χροιά φωνής, ο Αντώνης Ρεπάνης πραγματοποίησε τις πρώτες ηχογραφήσεις του ως τραγουδιστής το 1958 στα τραγούδια «Τα μάτια μου θα πάρω» του Μπάμπη Μπακάλη και «Το ανώνυμο το γράμμα» των Απόστολου Καλδάρα – Κώστα Βίρβου που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78 στροφών.

Λάκης Χαλκιάς - Παραπονιάρικο

(Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης)

Το 1961 ο Λάκης Χαλκιάς μπήκε στο στούντιο της Columbia για να ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια, σε μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη και στίχους Κώστα Βίρβου, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών με την ετικέτα της Columbia.

Στις 25 Φεβρουαρίου ηχογράφησε το «Παραπονιάρικο», ένα συρτοτσιφτετέλι, με δεύτερη φωνή την Νινή Ζαν, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς τραγούδησε τα «Μ’ έκαψες, μ’ έκαψες» και «Όπου γης και πατρίς» και πάλι των Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου με δεύτερες φωνές την Βούλα Λιάτσου. Αυτά τα δυο κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών His master’s voice.

Δυο τραγούδια με τον Γιώργο Νταλάρα

«Δυο λουλούδια σε μια γλάστρα» και «Ρίξε μες στις φλόγες την αγάπη μου»

(Μουσική: Γρηγόρης Φούντας)

Μετά την αναβολή της ηχογράφησης δυο τραγουδιών του Βαγγέλη Περπινιάδη, εξαιτίας της επιβολής της δικτατορίας, ο Γιώργος Νταλάρας ηχογράφησε την «Προσμονή» σε μουσική Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου, που κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρεία «Αυλός». Ένα τραγούδι που, λόγω των ανατρεπτικών στίχων του, κόπηκε αμέσως από τη λογοκρισία της εποχής, ενώ λίγο μετά έκλεισε και η εταιρεία…

Tο 1968 ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στις τάξεις της εταιρείας Minos. Όπως αναφέρεται στη βιογραφία του Κώστα Βίρβου, ο Γρηγόρης Φούντας ήταν Πειραιώτης με καταγωγή από τα Τρίκαλα και είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Έγραφε μουσική, λαϊκά και ρεμπέτικα, με τη βοήθεια του αδελφού του του Βαγγέλη, ο οποίος είχε σπουδάσει μαθηματικά και έπαιζε όργανα. Αργότερα, ο Βαγγέλης Φούντας έγινε Καθηγητής Πανεπιστημίου στα Μαθηματικά.

Ο Κώστας Βίρβος έδωσε τους στίχους των τραγουδιών «Δυο λουλούδια σε μια γλάστρα» και «Ρίξε μες στις φλόγες την αγάπη μου» στον Γρηγόρη Φούντα, εκείνος με τον αδελφό του τα μελοποίησαν και τα έφεραν στην εταιρεία για να ηχογραφηθούν με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα…


Τα δύο πρώτα της Μαριώς

«Μάχαιραν έδωσες» και «Δεν είσαι ο τύπος μου»

(Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης)

Το 1972, η Μαριώ (κατά κόσμον Μαρία Κωνσταντινίδου) τραγουδούσε στο κέντρο «Καλύβα» της Θεσσαλονίκης. Εκεί την άκουσε ο παραγωγός Διονύσης Μηλιόπουλος, που ξεκινούσε τότε την εταιρεία Federal Gramophone και της πρότεινε να τραγουδήσει σε δίσκο.
Οι πρώτες της ηχογραφήσεις της Μαριώς, χρησιμοποιώντας ακόμα το κανονικό της όνομα, πραγματοποιήθηκαν τελικά το 1975, με δυο τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, που κυκλοφόρησαν σ’ ένα δισκάκι 45 στροφών. Ήταν τo ζεϊμπέκικο «Δεν είσαι ο τύπος μου» και το χασάπικο «Μάχαιραν έδωσες». Μπουζούκια έπαιξαν ο Δημήτρης Χιονάς με τον Χρήστο Ψαρρό, κιθάρα ο Γιάννης Δέδες και μπαγλαμά ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!