Μανώλης Χιώτης - «Τα πρώτα μου τραγούδια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα πρώτα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη κι ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα, με αφορμή την επέτειο γέννησης και «φυγής» του.

Σαν σήμερα…


Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 1970 έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Χιώτης… Μια μέρα δηλαδή πριν τα γενέθλιά του, αφού είχε γεννηθεί στις 21 Μαρτίου 1921 στην Θεσσαλονίκη… (Υπάρχει μια διχογνωμία, όσον αφορά το έτος γέννησης αλλά και τη μέρα θανάτου του. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως γεννήθηκε το 1920, ενώ κάποιες έχουν σαν ημερομηνία θανάτου την 21η Μαρτίου… Δε νομίζω όμως πως έχουν τόση σημασία αυτά…)

Λίγα λόγια για τα πρώτα βήματα…


Στην ηλικία των επτά ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την κιθάρα, ενώ λίγα χρόνια μετά, κοντά στα δώδεκα, πήρε μαθήματα βιολιού στο ωδείο του Ναυπλίου. Παράλληλα, συναναστρεφόμενος με πρόσφυγες μουσικούς, έπιασε στα χέρια του το ούτι… Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’30, στην Αθήνα πλέον, βρέθηκε στο πάλκο του καφενείου του πατέρα του, όπου γνώρισε τον Μπαγιαντέρα. Τότε γνωρίστηκε και με τον Στέφανο Σπιτάμπελο (ή Στεφανάκη), ένα σπουδαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ο οποίος τον φιλοξένησε για τρία χρόνια στο σπίτι του, μεταφέροντας παράλληλα όλες τις γνώσεις του στον νεαρό Χιώτη, σχετικά με το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι της εποχής.

Η καριέρα του Μανώλη Χιώτη ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα στο συγκρότημα του Κώστα Μπέζου. Ακούγοντας όμως το «Σιγά καλέ την άμαξα» του Τσιτσάνη, «μαγεύτηκε» και στράφηκε αμέσως στο μπουζούκι. Η είσοδός του στη δισκογραφία έγινε σαν μουσικός, δίπλα στον Μπαγιαντέρα, ώσπου το 1938 υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia. (1)

Τα πρώτα τραγούδια


Οι πρώτες ηχογραφήσεις δικών του τραγουδιών του πραγματοποιήθηκαν το 1938. Το πρώτο τραγούδι ήταν το χασάπικο «Καινούργια νιώθω τη ζωή», στο οποίο ο Χιώτης συνεργάστηκε με τον Σπιτάμπελο, με ερμηνευτές τον Αθανάσιο Ευγενικό και τον Μανώλη Χιώτη.

Το δεύτερο ήταν το ζεϊμπέκικο «Παλιά μου αγάπη» και πάλι του Χιώτη και του Σπιτάμπελου, με ερμηνευτές τον Αθανάσιο Ευγενικό και τον Χιώτη. Και τα δυο τραγούδια κυκλοφόρησαν σε δίσκο γραμμοφώνου Columbia (DG - 6393). Όσον αφορά την επανακυκλοφορία τους, δεν έχω επισημάνει κάποια συλλογή (lp ή cd) που να συμπεριλήφθηκαν αυτά τα τραγούδια…

Ο Χιώτης έγινε περισσότερο γνωστός σαν συνθέτης, όταν το 1940 ηχογράφησε με τον Στράτο Παγιουμτζή το «Γιατί δε λες το ναι και συ» ή «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», όπως είναι πιο γνωστό. Αυτό ήταν και το τελευταίο προπολεμικό τραγούδι που ηχογράφησε και, πολύ συχνά, αναφέρεται λανθασμένα ως το πρώτο τραγούδι του Χιώτη…

Κι ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα


Στις 26 Μαρτίου 2014 η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης (100,6 Fm) ήταν αφιερωμένη στον Μανώλη Χιώτη. Ο τίτλος της εκπομπής ήταν παρμένος από το τραγούδι του Χιώτη «Παίξε μου Χιώτη μπουζουκάκι».

Πηγή: 1) Μανώλης Χιώτης «Simply the best» (Μονογραφία του Βαγγέλη Αρναουτάκη στο «Όασις» (τεύχος 4, Νοέμβριος 2008)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!