4 ιστορικοί & σπάνιοι δίσκοι για πρώτη φορά σε βινύλιο 180 gr

Τέσσερις ιστορικοί δίσκοι από τον κατάλογο της Lyra και της Music Box κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε βινύλιο 180 γραμμαρίων.
Έξι (4+2) συνολικά ιστορικά άλμπουμ που είναι ψηλά στο «χρηματιστήριο του βινυλίου» καθώς θεωρούνται σπάνια και τα αναζητούν μετά μανίας οι συλλέκτες δίσκων βινυλίου επανεκδίδονται και σε συλλεκτικές εκδόσεις των 180 γραμμαρίων:

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ O.S.T.

Τραγουδά ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μουσική επένδυση της ταινίας «Ο Ασυμβίβαστος» («Ο Εύκολος Δρόμος»), κυκλοφόρησε το 1979 από τη Lyra και περιείχε συνθέσεις του Ανδρέα Θωμόπουλου και του Γιώργου Θεοδωράκη, γιου του Μίκη. Περιλάμβανε, επίσης, το τραγούδι των Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Κάποτε θα 'ρθουν». Τα τραγούδια ερμήνευε ο Παύλος Σιδηρόπουλος με την κιθάρα του, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στην ταινία. Το χαμηλών τόνων ύφος των συνθέσεων βρισκόταν σε ευθεία αντίθεση με τις ροκ καταβολές του, και μάλιστα σε μια στιγμή που ο Σιδηρόπουλος είχε μόλις κυκλοφορήσει το καθαρόαιμο ροκ άλμπουμ Φλου με το συγκρότημα Σπυριδούλα. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου και η μπαλάντα «Να μ’ αγαπάς», το οποίο αρχικά δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, αλλά μετά το θάνατο του Σιδηρόπουλου έγινε πολύ δημοφιλές στο ραδιόφωνο και διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες.
asumvivastos.jpg

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ

peloma.jpg
Το περίεργο όνομα τους (ΠεΛοΜα ΜποΚιου) προέρχεται από συλλαβές από τα επώνυμα των ιδρυτικών μελών αυτού του ιστορικού μουσικού σχήματος (Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου).

Το 1970 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά από την LYRA. Ήταν ένα 7" βινύλιο με 2 τραγούδια. Λίγο αργότερα υπήρξαν αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος. Τον Μάρτιο του 1971 φεύγει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και στην θέση του έρχεται ο Λάκης Ζώης και λίγο αργότερα ο Τάκης Ανδρούτσος. Στα μέσα του 1971 έρχεται ο Γιώργος Στεφανάκης στη θέση του Νίκου Λογοθέτη και προστίθεται ο Ηλίας Μαρινάκης στο μπάσο.

Το 1972 κυκλοφόρησαν δύο ακόμα βινύλια 45 στροφών και ακολούθησε ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος. Το ομώνυμο «Πελόμα Μποκιού» κυκλοφόρησε και αυτό από την εταιρεία LYRA και συγκαταλέγεται μέχρι και σήμερα στους βασικότερους δίσκους της ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ – ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΛΟΓΑ

romanos.jpg
Κυκλοφόρησε το 1970 από τη LYRA. Ένας δίσκος - ορόσημο για την ελληνική ροκ μουσική, σε μια εποχή που ο κόσμος ίσως καλά-καλά δεν γνώριζε τον όρο «ροκ», πόσο μάλλον την ψυχεδέλεια, και γι’ αυτό άλλωστε θεωρήθηκε τόσο σημαντικός, μυθοποιήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έφτασε να θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς δίσκους στον χώρο των συλλεκτών.

Περιέχει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ρωμανού (εκτός των «Βασιλιάς της καρδιάς» και «Καραγκιόζη μου, χαρτονάκι μου» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου), ερμηνευμένα από τον ίδιο φυσικά. Αλλά, στην περίπτωση αυτού του δίσκου, μεγάλη σημασία έχει η ενορχήστρωση, του Αλέκου Καρακαντά, ο οποίος μάλιστα παίζει και lead κιθάρα. Στο άλμπουμ περιέχεται και το περίφημο «Ρολόι» που για χρόνια ήταν το σήμα στα ραδιοφωνικά διαφημιστικά της Lyra με τη φωνή του Γιώργου Παπαστεφάνου, και παραμένει σημείο αναφοράς στην καριέρα του τραγουδοποιού.

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ / 2002 – Ο ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

asvstopoulos.jpg
Ο δεύτερος δίσκος του Ηλία Ασβεστόπουλου με το συγκρότημα 2002 - που μετέπειτα μετονομάστηκε σε 2002 GR - με τίτλο «Ο Σιδερένιος Άνθρωπος». Η κυκλοφορία του έγινε το 1975, από το label Pan-Vox της Music Box. Το εξώφυλλο του δίσκου ανήκει στον Θοδωρή Μωραΐτη. Η σύνθεση του γκρουπ στο συγκεκριμένο δίσκο ήταν: Ηλίας Ασβεστόπουλος: Φωνή, Γιάννης Χατζησόγλου: Κιθάρα, Γιάννης Γιοκαρίνης: Πιάνο, Φωνητικά, Στέλιος Καραΐνδρος: Τύμπανα, Κρουστά, Σωτήρης Καραούλιας: Μπάσο

Το τραγούδι «Ο Σιδερένιος Άνθρωπος» είναι μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του γκρουπ 2002 GR. Τους στίχους έγραψε η Σάσα Μανέτα και τη μουσική ο Γιάννης Γιοκαρίνης.

ΤΡΥΠΕΣ & ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ

ksylinaspathia.jpg
Επίσης η MLK σε συνεργασία με την Ano Kato Records κυκλοφορεί σε συλλεκτικό λευκό βινύλιο τους θρυλικούς πρώτους δίσκους που κυκλοφόρησαν 2 κορυφαία συγκροτήματα που καθόρισαν την ελληνική σκηνή. Οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά. Ο λόγος για το «Τρύπες», πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος του Γιάννη Αγγελάκα, Τρύπες που κυκλοφόρησε το 1985 και το άλμπουμ «Ξεσσαλονίκη» του συγκροτήματος Ξύλινα Σπαθιά του Παύλου Παυλίδη που κυκλοφόρησε το 1993 σε λίγα αντίτυπα. Οι δύο δίσκοι που άνοιξαν το δρόμο για μια πολύ πετυχημένη πορεία των δύο αυτών συγκροτημάτων που καθόρισαν την ελληνική ροκ σκηνή στα 80ς και 90ς, αλλά και ως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά άλμπουμ είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στη συλλεκτική έκδοση βινυλίου 180 γραμμαρίων τον Ιανουάριο του 2014, η οποία εξαντλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τώρα η 2η έκδοση σε λευκό βινύλιο 180 γραμμαρίων είναι γεγονός!

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates