50 χρόνια δισκογραφίας του Χαράλαμπου Γαργανουράκη σε μια συλλογή

Ένα τριπλό άλμπουμ - ντοκουμέντο με παλιά, καινούργια και ιστορικά τραγούδια του ξεχωριστού λυράρη και ερμηνευτή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 


Σαν σήμερα…

Στις 28 Ιουνίου του 1946 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ερμηνευτής και λυράρης, που στα πενήντα και πλέον χρόνια της πορείας του στο τραγούδι, πάτησε με το ένα πόδι στη μουσική παράδοση της Κρήτης και με το άλλο στο «έντεχνο» τραγούδι…

«Άγια μου πουλιά» κι ιστορικά τραγούδια

Η πρώτη ηχογράφηση του Χαράλαμπου Γαργανουράκη στη δισκογραφία πραγματοποιήθηκε το 1965 σε ένα χανιώτικο συρτό σε μουσική και στίχους δικούς του, με τίτλο «Εχάρισά σου την καρδιά». Λαούτο έπαιξε ο Γεώργιος Ταμιωλάκης και λύρα ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από την μικρή εταιρεία DORE, έχοντας στην άλλη όψη το «Μ’ αγαπάς δεν μ’ αγαπάς» του Γιώργου Ταμιωλάκη με ερμηνευτή τον ίδιο.

Πενήντα χρόνια μετά, το «Εχάρισά σου την καρδιά» συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή τριών cd με ηχογραφήσεις του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, με τίτλο «50 χρόνια δισκογραφίας», που κυκλοφόρησε το 2015 από το «Κρητικό Εργαστήρι» και τις Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον»…

Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης αφιέρωσε τούτη την έκδοση στον ξάδερφό του τον Παττακογιώργη από το Χρωμομοναστήρι που είναι το χωριό της μάνας του, γιατί χωρίς την ευγενική χορηγία του δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αυτή η δουλειά. Επίσης, αφιέρωσε το τραγούδι «Άϊ Αστράτηγος» στον ξάδερφό του τον Παττακομανώλη και την οικογένειά του, γιατί, όπως αναφέρει, ξέρει «ότι δεν κάνει πράμα στον κόσμο αν δεν τον συνεννοηθεί πρώτα».

02.Garganouris.jpg

«Άγια μου πουλιά»

Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Άγια μου πουλιά» αποτελείται από καινούργια τραγούδια σε μουσική και στίχους του Μπάμπη (όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του) Γαργανουράκη κι ένα τραγούδι σε στίχους του Κωστή Παπαγεωργίου.

1) Το μόνο μου παράπονο
2) Άϊ Αστράτηγος
3) Άγια μου πουλιά (στίχοι: Κωστής Παπαγεωργίου)
4) Με μια μαθιά σου
5) Αφού μου κόβεις τα φτερά
6) Τραγούδι τ’ονείρου
7) Στσι χοντρές χορδές
8) Το θεμέλιο (Βεραθιανό συρτό)
9) Κοντυλιές (στίχοι: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, στίχος δ’: παραδοσιακός)
10) Βιολάκι μυρωδάτο (Αγιοβαρβαρίτικο συρτό)
11) Τόσο καιρό που σ’αγαπώ (Ανωμερίτικος συρτός)
12) Μαλεβυζιώτικος (Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
13) Πάλι στα χρόνια τα παλιά
14) Καρδιά μου βάστα δυνατά (Αρδαχτιανός συρτός)

Έπαιξαν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης (λύρα), Κώστας Καλλέργης (λαούτο, μαντολίνο), Κώστας Μαρκάκης (κιθάρες), Γιώργος Τζωρτζάκης (μπάσο – κρουστά), Αλέξης Κριτσωτάκης (νταούλι στο 12).

«Ιστορικά τραγούδια»

Η ενότητα «Ιστορικά τραγούδια» αποτελείται από κομμάτια που βρέθηκαν σε ιστορικά βιβλία και είναι σχετικά με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, αλλά και ντοκουμέντα από άλλα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη. Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν σε δύσκολες αλλά ιστορικές εποχές για την Κρήτη (1770, 1821, 1830, 1866, 1882) κι έτσι η έκδοσή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης τα επένδυσε όλα με δικές του μελωδίες και στο ένθετο της συλλογής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα ιστορικά τραγούδια άρχισα να τα γράφω πριν από 7-8 χρόνια όταν ήμουνα στο μουσικό σχολείο Ηρακλείου.
Σε μια εκδήλωση που κάναμε με τα παιδιά για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα τότε είχα γράψει 2-3 τραγούδια. Περίπου δυο χρόνια είχα πάει στην Κατερίνη στον Κρητικό σύλλογο σε μια εκδήλωση πάλι για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και θυμάμαι ότι είπα 4-5 τραγούδια. Τα υπόλοιπα τραγούδια τα βρήκα από βιβλία ιστορικά και σιγά σιγά άρχισα να τα γράφω με πολλή αγάπη και σεβασμό. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους Καπεταναίους και πολεμιστές που είχαν τη ζωή τους όλη στη διάθεση του Αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και βεβαίως οι περισσότεροι έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι.Αισθάνομαι ευτυχής που μπόρεσα να τελειώσω αυτή τη δουλειά για να θυμόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Τα τέσσερα πρώτα τραγούδια αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου».

1
)Αρκάδι (Ανδρέας Μαρκέλλος)
2 )Χαίρεστε άντρες χαίρεστε
3) Εις την Ιεράν σημαίαν του Αρκαδίου
4) Θάνατος – Τρόμος
5) Ο καταδικασμός τση Κρήτης (1830)
6) Η μάχη στα Μισίρια
7) Δασκαλογιάννης (1770)
8) Πόλεμο κάνουν οι Χριστιανοί
9) Μιχαήλ Κόρακας
10) Ο σηκωμός ταη Κρήτης
11) Το σπήλαιον (Του Σοφοκλή Ν. Καρύδη)
12) Ο θάνατος του Λόγιου (ριζίτικο) (Μουσική – στίχοι: Χαράλαμπος Γαργανουράκης

Έπαιξαν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης (λύρα), Κώστας Μαρκάκης (κιθάρες), Γιώργος Τζωρτζάκης (μπάσο), Νίκος Καραβιράκης (λαούτο – μαντολίνο) και Μανώλης Κλώντζας (κρουστά).

«Επιλογές»

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει επιλογές από γνωστά τραγούδια «σταθμούς» στη διαδρομή του Γαργανουράκη, ανάμεσα στα οποία και η πρώτη του ηχογράφηση.
1) Εχάρισά σου την καρδιά (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
2) Ναυαγός (Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Γιάννης Ξυλούρης)
3) Μοιάζει η ζωή μου μ’όνειρο (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
4) Άστρα μη με μαλώνετε (Μουσική: Ελευθέριος Καμπουράκης, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης / στίχοι: α) παραδοσιακοί, β, γ: Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
5) Τση Κρήτης ο μπαξές (Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Γιάννης Μπενέτος)
6) Ξεπετασάρικο πουλί (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
7) Σούστα (Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
8) Τσ’ανατολής τα ρόδα (αργό) (Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Νίκος Σταματάκης)
9) Στ’άδυτα βάθη τση καρδιάς (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
10) Γύρω απ’την αγάπη σου (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
12) Τση λύρας τα πατήματα (πρώτος συρτός) (Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης / στίχοι: Γιώργος Σηφάκης)
13)Μερακλοπαρέα (Χαράλαμπος Γαργανουράκης) Χορωδία: Γεώργιος Φραγκιουδάκης, Λάμπης Γαργανουράκης
14) Ψηλές κορφές (Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Γιάννης Μπενέτος – Μύρων Σκουλάς)
15) Μαλεβιζιώτικος (Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
16) Με πλάθεις όπως τον πηλό (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
17) Τίνος να πω τον πόνο μου (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)
18) Πεντοζάλης (Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Χαράλαμπος Γαργανουράκης)

Έπαιξαν οι μουσικοί Γεώργιος Ταμιωλάκης (λαούτο), Μιχάλης Φραγκιαδάκης (λαούτο), Κώστας Μαρκάκης (κιθάρα), Αντώνης Φραγκιαδάκης (λαούτο), Ζαχαρίας Δραμουντάνης (μπάσο, κρουστά), Αντώνης Δελαπόρτας (μπάσο, κρουστά), Χρήστος Στιβακτάκης (λαούτο), Μανώλης και Αντώνης Σαλούστρος (λαούτο), Μιχάλης Κλώντζας (κρουστά), Νίκος Καδιανός (λαούτο) και Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα),

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε 32 από τα τραγούδια της συλλογής:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!