Χαράλαμπος Γαργανουράκης - «Το πρώτο μου τραγούδι»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το πρώτο τραγούδι του ερμηνευτή με αφορμή τα γενέθλιά του.

Σαν σήμερα…


Στις 28 Ιουνίου του 1946 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ερμηνευτής και λυράρης, που στα πενήντα και πλέον χρόνια της πορείας του στο τραγούδι, πάτησε με το ένα πόδι στη μουσική παράδοση της Κρήτης και με το άλλο στο «έντεχνο» τραγούδι.

Σταθμός στην καριέρα του Χαράλαμπου Γαργανουράκη (Μπάμπη τον αποκαλούν οι φίλοι του), η συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, που, από το 1973 μέχρι το 1996, αποτυπώθηκε σε δώδεκα δίσκους. Έναν ολόκληρο με τίτλο «Παράθυρο στη Μεσόγειο» το 1983, και πολλά «σκόρπια» τραγούδια, σε πρώτες ή μεταγενέστερες εκτελέσεις, σε ιστορικούς κύκλους τραγουδιών, όπως η «Θητεία», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ο «Θεσσαλικός κύκλος» του Κώστα Βίρβου, το «Οροπέδιο» του Μιχάλη Κατσαρού, το «Αφιέρωμα» και άλλοι.

Με τον Μαρκόπουλο συνεργάστηκε επίσης σαν μουσικός, παίζοντας λύρα σε ορχηστρικούς δίσκους του κορυφαίου συνθέτη… Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε συναυλίες…

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης ηχογράφησε μια σειρά από δίσκους με κρητικά τραγούδια, αλλά και δικές του συνθέσεις βασισμένες στην κρητική παράδοση.

«Το πρώτο του τραγούδι»

garg02
Ακούγοντας σε ηλικία δώδεκα ετών τους ήχους του λαούτου και της λύρας, ο μικρός Μπάμπης έπιασε τη λύρα στα χέρια του κι από τότε δεν την άφησε ποτέ… Η πρώτη ηχογράφηση στη δισκογραφία πραγματοποιήθηκε το 1965 σε ένα χανιώτικο συρτό σε μουσική και στίχους δικούς του, με τίτλο «Εχάρισά σου την καρδιά». Λαούτο έπαιξε ο Γεώργιος Ταμιωλάκης και λύρα ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από την μικρή εταιρεία DORE, έχοντας στην άλλη όψη το «Μ’ αγαπάς δεν μ’αγαπάς» του Γιώργου Ταμιωλάκη με ερμηνευτή τον ίδιο.

Αν δεν έχουν μεσολαβήσει άλλες ενδιάμεσες εκδόσεις, το «Εχάρισά σου την καρδιά» συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή τριών cd με ηχογραφήσεις του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, με τίτλο «50 χρόνια δισκογραφίας», που κυκλοφόρησε το 2015 από τις Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον»…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test603161742