Δημήτρης Μπαλογιάννης: «Να γράφω τραγούδια μέχρι τα 100 μου»

Μια συνομιλία με αφορμή την κυκλοφορία του νέου προσωπικού άλμπουμ του τραγουδοποιού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο γεννημένος στη Λάρισα Δημήτρης Μπαλογιάννης πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2008 με το τραγούδι «Εκείνη, Εγώ και η Βροχή» και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «8» από την Antelma του Στάθη Δρογώση. Στην πορεία συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Imam Baildi, Φοίβο Δεληβοριά, Μάρκο Κούμαρη, Joanna Drigo Γιάννα Βασιλείου και συμμετείχε ως συνθέτης στα δύο προσωπικά άλμπουμ της Ρένας Μόρφη (Σούλη Ανατολή, Σάμπα Τσικίτα). Τώρα παρουσιάζει το νέο προσωπικό του άλμπουμ «Γενέθλια» σε συνεργασία (παραγωγή & μίξη) με τον Cayetano.

Ευχαριστημένος από την κυκλοφορία του δίσκου;
Πολύ! Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και αρκετό καιρό, πέρασε από διάφορα στάδια ο δίσκος, αλλά νομίζω τελικά ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του Cayetano που ξεκλείδωσε κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Είμαι πολύ χαρούμενος όσον αφορά και το υλικό αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο τίτλος του «Γενέθλια», τι υποδηλώνει;
Ο τίτλος προκύπτει από το ομώνυμο τραγούδι που τραγουδάμε μαζί με τη Joanna Drigo. Η ημέρα των γενεθλίων αποτυπώνει ακριβώς το συναίσθημα του άλμπουμ. Μια μέρα που μπορεί να εξωτερικεύσεις σκέψεις που συνήθως κρατάς για τον εαυτό σου.

Γιατί γράφεις τραγούδια;
Είναι μια διαδικασία που απολαμβάνω. Να σκεφτώ μια μελωδία κι ένα στίχο που να μου βγάζουν κάποιο νόημα, να ακούσω κάτι άλλο, να πάρω επιρροές. Όλα αυτά είναι που μου αρέσουν στη μουσική.

Οι μέρες είναι ζόρικες και στα ντόπια πράγματα και διεθνώς. Θεωρείς ότι αυτό το ζόρι «περνάει» στο τραγούδι. Κι ναι πως; Αν όχι, γιατί;
Οι μέρες όντως είναι ζόρικες, αλλά αυτό το ζόρι δεν «περνάει» πουθενά κι όχι μόνο στη μουσική. Αν θέλουμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να δούμε πρώτα γιατί δεν υπάρχει καμία αντίδραση στη κοινωνία γενικότερα. Όταν παλιότερα υπήρχε πιο έντονα το πολιτικό τραγούδι, υπήρχαν και πιο ενεργά κινήματα. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να εξετάσουμε αυτό το θέμα μόνο μέσα από τη μουσική. Τη σημαία σε αυτό το κομμάτι την κρατάνε ορισμένοι μόνο ράπερς.

Το «λάτιν» μουσικό ύφος σου πως προέκυψε;
Μικρότερος άκουγα αρκετή ροκ μουσική. Κάποια στιγμή όμως ένιωσα ότι ήθελα να ακούσω κάτι καινούργιο και άρχισα να ψάχνομαι με τη βραζιλιάνικη μουσική. Έπαιξε ρόλο κι ότι η συγκεκριμένη μουσική βασίζεται πολύ στη κλασσική κιθάρα που είναι το όργανό μου. Άκουσα τότε Jobim, Baden Powell και αργότερα Caetano Veloso και Jorge Ben όπου και κόλλησα.

Ποιοι καλλιτέχνες σ’ έχουν επηρεάσει;
Από Ελλάδα θα έλεγα τον Βαγγέλη Γερμανό. Τον θαύμαζα και τον θαυμάζω ακόμα. Σίγουρα μέσα στις επιρροές μου είναι και ο Παύλος Παυλίδης και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Άλλωστε το Καλοκαίρι Θα ‘ρθει υπάρχει και σε διασκευή μέσα στον δίσκο όπου γίνεται μια μίξη με αναφορές στον Jorge Ben και τον Caetano Veloso που σου ανέφερα προηγουμένως και είναι επίσης πολύ δυνατές επιρροές για μένα.

Τα σχέδιά σου, τώρα την καλοκαιριά;
Προτεραιότητα μου σε σχέση με τα Γενέθλια είναι να φτιάξουμε κάποια βίντεο όπου θα παίζουμε τον δίσκο live. Έχουμε φτιάξει ένα ωραίο σχήμα με τον Σπύρο Λιγκώνη στα ντραμς και τον Στέφανο Κωνσταντινόπουλο στα πλήκτρα και θέλω επικοινωνήσουμε τον τρόπο που τα τραγούδια αυτά θα παιχτούν ζωντανά.

Ραδιόφωνο ακούς; Τι σ’ αρέσει και τι δε σ’ αρέσει στη σημερινή play list κατάστασή του που δείχνει να γενικεύεται;
Ακούω πολύ συγκεκριμένες εκπομπές στο ραδιόφωνο. Αυτά που δεν μου αρέσουν απλά τα προσπερνάω. Γι’ αυτό και δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να κρίνω. Σίγουρα λείπει ένας καθαρά τζαζ σταθμός. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει χώρος στο ραδιόφωνο για αυτό το είδος και ίσως μόνο η EΡΤ θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια κίνηση σε αυτή τη φάση. Νομίζω μάλιστα ότι πρόσφατα έκανε κάτι τέτοιο διαδικτυακά με το kosmos sjazz web radio.

Μπορεί στις μέρες μας ένας τραγουδοποιός να βιοπορίζεται αξιοπρεπώς εξασκώντας την τέχνη-αγάπη του;
Τις περισσότερες φορές όχι. Ειδικά με τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Όμως είναι μάλλον υποχρέωση να προσπαθήσεις για κάτι τέτοιο.

Το πιο σημαντικό προτέρημα και το πιο «οδυνηρό» ελάττωμά σου;
Είμαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού μου. Δεν έχω καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Μέσα στον δίσκο υπάρχει κι ένα τραγούδι η Διαίσθηση, όπου μιλάω σχετικά με αυτό. Είμαι συχνά σε διαμάχη με τον εαυτό μου και το ένστικτο.

Το πιο πρόσφατο τραγούδι που άκουσες και σου έκλεψε την καρδιά;
Τα Ξεχασμένα Δάκρυα του Φώτη Σιώτα και το Oiseau από Laurent Bardainne.

Σε φοβίζει κάτι;
Άπειρα πράγματα. Από τον πόλεμο και τον θάνατο μέχρι τη Μιούτσια, τη γάτα που φοβόμουν ότι θα μου επιτεθεί στον ύπνο μου.

Βαριά ευχαριστώ που χρωστάς;
Χρωστάω σίγουρα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Cayetano γιατί εκείνες τις στιγμές που κλεινόμουν και με έπιαναν όλες οι ανασφάλειες σε σχέση με τα τραγούδια και τον δίσκο, έβρισκε το τρόπο να με ξεμπλοκάρει και να μου δείξει πως πραγματικά έχει η κατάσταση. Χρωστάω βέβαια πολλά ευχαριστώ και σε πολλούς αλλά για τα Γενέθλια το μεγάλο ευχαριστώ πάει σε εκείνον.

Μια ευχή;
Να γράφω τραγούδια μέχρι τα 100.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!