Πέθανε ο Βασίλης Τενίδης, την ίδια μέρα με τον Κηλαηδόνη

Κιθαρίστας & συνθέτης του Νέου Κύματος. Έπαιξε στο Μεγάλο Ερωτικό και στο Εκείνο το Καλοκαίρι. Έγραψε το πρώτο τραγούδι της Βίσση.
Ο Βασίλης Τενίδης έφυγε την ίδια μέρα που είπε το αντίο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είχε γεννηθεί στη Λάρισα, στις 11/11/1936. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα κλασσική κιθάρα. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 δημιούργησε τραγούδια και μπαλάντες στο ύφος του Νέου Κύματος. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Γιώργος Ζωγράφος («Τ’ όμορφο νησί», «Μια φλόγα ήσουν»), Μιχάλης Βιολάρης («Ποια γωνιά»), κ.ά. Συνέδεσε το παίξιμό του με κορυφαίους δίσκους όπως Ο Μεγάλος Ερωτικός, Εκείνο το Καλοκαίρι, Το Δωμάτιο κ.ά.

Συνέθεσε μουσική σε όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα: συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για συγκροτήματα Jazz, κινηματογραφική μουσική κτλ.

Ο Βασίλης Τενίδης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο, συνθέτοντας σκηνική μουσική για περισσότερα από διακόσια έργα κάθε είδους, για παραστάσεις ελληνικών θεατρικών θεσμών, όπως: Εθνικό Θέατρο (1974/94), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1979/91), Αμφι-Θέατρο, Θέατρο Τέχνης κ.ά. Παράλληλα διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής. Στις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις του συγκαταλέγονται ο Ύμνος εις στην Ελευθερίαν για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (Νικόλαος Μάντζαρος), η καντάτα Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων (Μίκης Θεοδωράκης), ο κύκλος τραγουδιών Οι γειτονιές του φεγγαριού (Μάνος Χατζιδάκις), σειρά έργων των επτανησίων συνθετών Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ, Ευαγγελάτου, Ξένου κ.ά.

Να σημειωθεί πως πριν ακόμα μπει στη δισκογραφία η Άννα Βίσση τραγούδησε σε ντοκιμαντέρ του Γιώργου Φιλή, για τη ζωή και τη δράση του ήρωα της ΕΚΟΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ένα τραγούδι του Βασίλη Τενίδη και του Γιώργου Φιλή με τίτλο «Αφήνω γεια» που δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο.

Ο Βασίλης Τενίδης δίδαξε σε σχολές, σεμινάρια, ΙΕΚ, έδωσε διαλέξεις, μετείχε σε συνέδρια και συζητήσεις. Έχει δημιουργήσει σειρές εκπαιδευτικών εκπομπών για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΤ. Ήταν αρχιμουσικός στα Μουσικά Σύνολα της και τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε στην μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των έργων: Οι απάχηδες των Αθηνών (1984/85), Θυμήσου εκείνα τα χρόνια (2007/08), Το μικρόβιο του έρωτα (2009/10).

Συγκινητική η ανάρτηση της Μαίρης Δαλάκου μαζί με τη φωτογραφία:
TENIDIS.jpg
Εδώ με τον Βασίλη Τενίδη - πίσω μου ακριβώς - όπου κρατάει ένα από τα μπουζούκια, του Αχιλλέα μάλλον που κάθεται μπροστά μου, χαμηλά.

- ...γιατί ο αγαπημένος Βασίλης ήταν κλασσικός κιθαρίστας ως γνωστό κι αργότερα γνωρίσαμε και τις συνθέσεις του, ανταμώσαμε χρόνια μετά στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα όπου διδάξαμε κι οι δυό... Στο ένα μου πλευρό ο Κώστας Φράγκος στο άλλο, το έτερο μπουζούκι ο Θανάσης... Όλ' αυτά στα χρόνια της "Απανεμιάς" του Σπύρου Καμπάνη που κάθεται εμπρός κι αριστερά. Αχ Βασίλη... δεύτερο χτύπημα σήμερα μας έδωσες... καλό δρόμο ευγενικέ μου φίλε και καλέ συνάδελφε!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates