Tα 45άρια της Άννας Βίσση

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τραγούδια, ετικέτες δίσκων και αναλυτικός κατάλογος δισκογραφίας της ερμηνεύτριας στις 45 στροφές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 20 Δεκεμβρίου 1957 γεννήθηκε στην Κύπρο η Άννα Βίσση. Από τα μικρά της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο της Κύπρου, ενώ σε ηλικία δώδεκα ετών απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό καλύτερης φωνής στη μεγαλόνησο. Αναγκάστηκε μάλιστα να δηλώσει ψεύτικη ηλικία (15 ετών), για να μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Από τότε ξεκίνησε εμφανίσεις στην Κύπρο μαζί με την αδερφή της Λία Βίσση, η οποία έπαιζε πιάνο. Το 1973 η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερης τύχης. (1) 

Τα πρώτα τραγούδια


Πριν ακόμα μπει στη δισκογραφία η Άννα Βίσση τραγούδησε σε ντοκιμαντέρ του Γιώργου Φιλή, για τη ζωή και τη δράση του ήρωα της ΕΚΟΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ένα τραγούδι του Βασίλη Τενίδη και του Γιώργου Φιλή με τίτλο «Αφήνω γεια». Αυτό το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο.

Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έγινε το 1973, όταν έκανε β’ φωνή στον Γιάννη Καλατζή, στο «Λέγοντας και κλαίγοντας» των Βασίλη Δημητρίου και Μάνου Ελευθερίου που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, μαζί με το «Ω! τι κόσμος μπαμπά» με τον Γιάννη Καλατζή.

Την ίδια εποχή μπήκε στο στούντιο για να πραγματοποιήσει τις δυο πρώτες της «σόλο», ηχογραφήσεις σε μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου και στίχους Σώτιας Τσώτου με τα τραγούδια «Το παλιό το αεροπλάνο» και «Σαββατιάτικα». Αυτά κυκλοφόρησαν τελικά σε δίσκο 45 στροφών τον Σεπτέμβρη του 1974, αφού είχαν προηγηθεί τα ντουέτα της με τον Γιώργο Νταλάρα στα «18 Λιανοτράγουδα Της Πικρής Πατρίδας» των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου και οι συμμετοχές της στις «Μικρές Πολιτείες» του Σταύρου Κουγιουμτζή, στο «Άσπρο Μαύρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου - Σώτιας Τσώτου και σε κάποιους «τουριστικούς» δίσκους με επανεκτελέσεις επιτυχιών της εποχής. «Το παλιό το αεροπλάνο»  συμπεριλήφθηκε το 1980 στη συλλογή της Standard «Τα καλύτερα μου τραγούδια», ενώ τόσο αυτό, όσο και το «Σαββατιάτικα» εντάχθηκαν το 2007 στην κασετίνα 4 cd «Complete Emi Years – Back to time» (επιμέλεια Γιώργου Τσάμπρα). Στην κασετίνα αυτή συγκεντρώθηκαν όλες οι πρώτες ηχογραφήσεις της Άννας Βίσση στους δίσκους 45 στροφών αλλά και οι συμμετοχές της, εκείνης της εποχής, στους δίσκους των συνθετών.   

Το 1974 κυκλοφόρησε από τη Minos ο δίσκος του Κύπριου δημιουργού Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου «Χίλια εννιακόσια τίποτα». Τα τραγούδια ερμήνευε ο ίδιος ο Γεωργιάδης, ενώ με δυο κομμάτια συμμετείχε και η Άννα Βίσση. Το ένα ήταν το «Νικήσαμε», ένα ντουέτο της με τον Δώρο Γεωργιάδη. Το άλλο είχε τίτλο «Μη βάζεις μαύρο» (από λάθος στο εσώφυλλο αναγράφηκε ως «Μη βάζεις μαύρα»). Ο δίσκος αυτός δεν κυκλοφόρησε σε cd, αλλά το συγκεκριμένο τραγούδι εντάχθηκε το 1977, σε νέα εκτέλεση και στον πρώτο προσωπικό δίσκο της ερμηνεύτριας, που είχε τον τίτλο «Ας κάνουμε απόψε μια αρχή». Το 1977 το «Μη βάζεις μαύρο» ηχογραφήθηκε σε νέα εκτέλεση από την Άννα Βίσση και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, έχοντας από την άλλη πλευρά το «Ας κάνουμε απόψε μια αρχή» που είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1977. Τα δυο τραγούδια από το «Χίλια εννιακόσια τίποτα» κυκλοφόρησαν το 1975 σε δίσκο 45 στροφών.

Το 1975 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεργασία της ερμηνεύτριας με τον Νίκο Καρβέλα, όταν συμμετείχε με τέσσερα τραγούδια με στίχους Βαρβάρας Τσιμπούλη, στο κλίμα του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού της εποχής, στο δίσκο «Μια χαρά, μια καημός», μαζί με τον Κώστα Σμοκοβίτη και τον Δημήτρη Κοντολάζο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε μια από τις δυο εκτελέσεις του κύκλου τραγουδιών «Γράμματα από τη Γερμανία» του Μίκη Θεοδωράκη και του Φώντα Λάδη, με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο, αλλά και στο δίσκο «Στα ψηλά τα παραθύρια» του Σταύρου Κουγιουμτζή, με τα «Παραμύθι ξεχασμένο», «Για την αγάπη πες μου» και «Στα χρόνια της υπομονής» με τα σεγόντα του Γιώργου Νταλάρα.

Το 1976 τραγούδησε σε δίσκο 45 στροφών τα «Μια μικρή ψυχούλα» και «Θέλω» σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και στίχους του Λάκη Τεάζη.

Όπως έγραψα παραπάνω, το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος της ολόκληρος δίσκος, που έχει σαν τίτλο το βραβευμένο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τραγούδι «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» με δεκατρία τραγούδια γραμμένα, περίπου, στο ίδιο κλίμα με αυτά που συμμετείχε και στους δίσκους των δημιουργών. Μπαλάντες και «έντεχνα» λαϊκά της εποχής. Το «Γεια σας τριαντάφυλλα» είχε πρωτοακουστεί το 1976 στον ιδιαίτερα σπάνιο δίσκο του Μιχάλη Τερζή «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο & Έξη τραγούδια», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Κωστή Παλαμά αντίστοιχα, με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο.

Όταν «Ο Κος Νόμπελ» έγινε «Τσάρλυ Τσάπλιν»


Το 1978 συμμετείχε στον προκριματικό διαγωνισμό για το 23ο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Ο Κος Νόμπελ» του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου. Τελικά, εξαιτίας κάποιων ενστάσεων μεταξύ του Δώρου Γεωργιάδη και του συνυποψήφιου Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ακυρώθηκε η συμμετοχή και των δύο και τη χώρα εκπροσώπησε η Τάνια Τσανακλίδου με το «Τσάρλυ Τσάπλιν». «Ο Κος Νόμπελ» μαζί με το «Ω Μαρία» των ίδιων δημιουργών κυκλοφόρησαν τότε σε δίσκο 45 στροφών.

Με «Autostop» για την Χάγη…


Ότι δεν έγινε το 1978, έγινε το 1980. Η Άννα Βίσση μαζί με τους «Επίκουρους» εκπροσώπησαν την Ελλάδα με το «Autostop» του Τζικ Νακασιάν και της Ρόνης Σοφού, στον 25ο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας, τερματίζοντας τελικά στη 13η θέση…

«Μόνο η αγάπη» για την Κύπρο


Πολύ καλύτερη τύχη είχε η συμμετοχή της τo 1982 στον 27ο διαγωνισμό της Eurovision, αυτή τη φορά με τα «χρώματα» της Κύπρου και με το τραγούδι «Μόνο η αγάπη» σε μουσική και στίχους δικούς της. Στο Harrogate της Αγγλίας που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, η ερμηνεύτρια απέσπασε την πέμπτη θέση. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και στα αγγλικά, ενώ το 45άρι με την αγγλική έκδοση κυκλοφόρησε παράλληλα στην Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

«Δώδεκα» και… τέλος


Η τελευταία καταγραφή της φωνής της σε μικρό δίσκο 45 στροφών έγινε σε ένα promo δισκάκι με δυο τραγούδια του Νίκου Καρβέλα από το δίσκο «Κάτι συμβαίνει». Το ένα ήταν το «Τι έχω να χάσω», ενώ το άλλο έμελλε να γίνει μια από τις διαχρονικότερες επιτυχίες της καριέρας της. Σε στίχους Φίλιππου Νικολάου η Άννα Βίσση τραγουδούσε: «Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα…»

Κατάλογος δισκογραφίας στις 45 στροφές


Στην παρούσα καταγραφή συμπεριλαμβάνονται μόνο τα 7ιντσα 45άρια και όχι τα διάφορα maxi single που κυκλοφόρησαν, ως promo κυρίως, στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Εξαίρεση το τελευταίο τραγούδι «Για τα παιδιά»…

1) α) Ω! τι κόσμος μπαμπά (Β. Δημητρίου - Κ. Μουρσελάς) Γιάννης Καλατζής
β) Λέγοντας και κλαίγοντας (Β. Δημητρίου - Μ. Ελευθερίου) Γιάννης Καλατζής, β’ φωνή Άννα Βίσση (1973 - Μinos 5484)

2) α) Το παλιό το αεροπλάνο (Σπ. Παπαβασιλείου - Σ. Τσώτου)
β)Σαββατιάτικα (Σπ. Παπαβασιλείου - Σ. Τσώτου) (1974 - Minos 5537)

3) α) Νικήσαμε (Δ. Γεωργιάδης - Σ. Τσώτου) Άννα Βίσση - Δώρος Γεωργιάδης
β) Μη βάζεις μαύρο (Δ. Γεωργιάδης - Σ. Τσώτου) (1975 - Μinos 5583)

4) α) Μια μικρή ψυχούλα (Χρ. Γκάρτζος - Λ. Τεάζης)
β) Θέλω (Χρ. Γκάρτζος - Λ. Τεάζης) (1976 - Minos 5817)

5) α) Aς κάνουμε απόψε μια αρχή (Δώρος Γεωργιάδης)
β) Μη βάζεις μαύρο (Δ. Γεωργιάδης - Σ. Τσώτου) β’ εκτέλεση (1977 - Minos 5839)

6) α) Ω Μαρία (Δ. Γεωργιάδης – Σ. Τσώτου)
β) Ο Koς Νόμπελ (Δ. Γεωργιάδης – Σ. Τσώτου) (1978 – Minos 5844)

7) α) Αutostop (Τζικ Νακασιάν – Ρόνη Σοφού) Άννα Βίσση & Επίκουροι
β) Autostop (Τζικ Νακασιάν – Ρόνη Σοφού) (1980 - Columbia Promo / not for sale)

8) α) Μόνο η αγάπη (Άννα Βίσση) (1982 – Columbia 7YCG 8366)
β) Love is a lonely weekend (Άννα Βίσση) (1982 – Columbia promo 7YCG 8367)

9) α) Love is a lonely weekend (ΝίκοςΚαρβέλας – Άννα Βίσση)
β) I am gonna be a fool for you (Νίκος Καρβέλας – Άννα Βίσση) (1982 - CBS 2364) (Κυκλοφόρησε επίσης στις χώρες Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία)

10) α) Δώδεκα (Νίκος Καρβέλας – Φίλιππος Νικολάου)
β) Τι έχω να χάσω (Νίκος Καρβέλας) (1985 – CBS – PRO 366)

11) α) Για τα παιδιά (Αλέξης Παπαδημητρίου – Φίλιππος Νικολάου)
Χάρις Αλεξίου – Μπέσσυ Αργυράκη – Άννα Βίσση – Τόλης Βοσκόπουλος – Δάκης – Ελένη Δήμου – Λίτσα Διαμάντη – Δούκισσα – Ελπίδα – Αντώνης Καλογιάννης – Αλέκα Κανελλίδου – Μαρινέλλα – Δημήτρης Μητροπάνος – Βίκυ Μοσχολιού – Τάκης Μπινιάρης – Βλάσσης Μπονάτσος – Φίλιππος Νικολάου – Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Γιάννης Πάριος – Πασχάλης – Γιώργος Πολυχρονιάδης - Κώστας Τουρνάς – Τάνια Τσανακλίδου – Χριστιάνα – Χάρης Βαρθακούρης
β) Για τα παιδιά - Oρχηστρικό (Αλέξης Παπαδημητρίου) (1985 - Polygram-884020-1 maxi single)

Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το φίλο Χρήστο Θωμαΐδη για τη βοήθειά του.

Πηγή:1) www.annavissilive.com

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!