Γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια του «Ζορμπά»

Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του «Ζορμπά» (1964), η ταινία προβλήθηκε ξανά στο σημείο όπου γυρίστηκε: στην παραλία του Σταυρού Ακρωτηρίου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Σαββατόβραδο (20 Σεπτεμβρίου 2014) στον Σταυρό Ακρωτηρίου ήταν ξεχωριστό και ιδιαίτερα συγκινητικό. Η εκδήλωση -η οποία, αν και δεν είχε ευρέως διαδοθεί, συγκέντρωσε πολύ κόσμο- πραγματοποιήθηκε στην παραλία, κάτω από την καντίνα της Μαλίκας («Ηλιοβασίλεμα»). Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην παραλία του Σταυρού ήταν επιθυμία του οπερατέρ της, του 87χρονου Γουόλτερ Λάσαλι, ο οποίος ως συνταξιούχος επέστρεψε στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, τον οποίο αγάπησε σαν την πατρίδα του.

Ο κ. Λάσαλι μίλησε με τη Μαλίκα, η οποία οργάνωσε τη βραδιά.

Η εκδήλωση περιελάμβανε εδέσματα, καλό κρασί, αλλά και ζωντανή μουσική, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων συνθετών από ταινίες -και όχι μόνο- εκείνης της εποχής, με τους μουσικούς Ρούσσο Λειβαδιτάκη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου και Γιώργο Κιάσσο.

Ακολούθησε μετά τις 8 το βράδυ η προβολή από τον ίδιο τον Γουόλτερ Λάσαλι, στην παραλία όπου είχαν στηθεί προτζέκτορας και οθόνη. Συγκινημένος ο κ. Λάλασι είπε ότι ήθελε να εορτάσει την επέτειο των πενήντα χρόνων από τα γυρίσματα του «Ζορμπά» στον Σταυρό και η Μαλίκα που φιλοξένησε την εκδήλωση υπογράμμισε ότι ήταν μια όμορφη στιγμή που μένει στην καρδιά.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι είχε έρθει πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Μιχάλη Κακογιάννη, με τον οποίο είχε γυρίσει έξι ταινίες. Στα Χανιά πρωτοήρθε λόγω του «Ζορμπά». Στον Σταυρό Ακρωτηρίου, όπου έγιναν γυρίσματα, κατοικεί από τότε που πήρε σύνταξη, εδώ και δεκαέξι χρόνια.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι γεννήθηκε στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 1926 και μετανάστευσε στην Αγγλία με την οικογένειά του. Το 1964, το γύρισμα του «Ζορμπά» κράτησε δεκαέξι εβδομάδες. Και τις πέντε από τις δεκαέξι οι συντελεστές της ταινίας ήταν στον Σταυρό. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Περίπου τριάντα χρόνια μετά, ο κ. Λάσαλι ως συνταξιούχος επέστρεψε στον Σταυρό. Ξεχωρίζουν στη φιλμογραφία του τρεις ιστορικές ταινίες του Τόνι Ρίτσαρντσον: «Τομ Τζόουνς», με τους Αλμπερτ Φίνεϊ και Σουζάνα Γιόρκ (1963), «Α taste of honey» (1961), με τη Ρίτα Τάνσιγκαμ και «Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων» (1962), με τους Μάικλ Ρεντγκρέιβ και Τομ Κόρτνεϊ.

Υπεύθυνος: Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!