10 πρωταγωνιστές στις πρώτες τους ταινίες

Απ’ ότι θα δείτε οι περισσότεροι ήταν νέα παιδιά όταν ξεκίνησαν, με όνειρα και φιλοδοξίες, που πάλεψαν και τα κατάφεραν
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα άρθρο με 10 μεγάλους Έλληνες πρωταγωνιστές του κινηματογράφου μας στις πρώτες τους ταινίες. Έτσι για να θυμηθούμε ποιες ήταν, μικρές λεπτομέρειες για την εποχή και το σινεμά και για να διαπιστώσουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτοί οι άνθρωποι έριξαν πολύ δουλειά για να γίνουν πρώτα ονόματα.

Ξεκινάμε λοιπόν

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αλεξανδράκης
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σε ηλικία 21 ετών στην ταινία “Δύο Κόσμοι” του 1949. Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ιάσωνα Νόβακ & Γιάννη Φιλίππου και μουσική του 24χρονου τότε Μάνου Χατζιδάκι.

Τα πρώτα ονόματα ήταν η Ίντα Χριστινάκη και ο Νίκος Τζόγιας. Έπαιζαν επίσης οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Σπύρος Πατρίκιος, Κώστας Παπαγεωργίου, Λέλα Πατρικίου, Μαλαίνα Ανουσάκη, Γιώργος Νέζος, Ανδρέας Ζησιμάτος, Δήμος Σταρένιος, με ένα πολύ μικρό ρόλο ο Γιάννης Δαλιανίδης κ.α. Δικαστικό δράμα που έκανε 50.154 εισιτήρια και ήρθε στην 5η θέση μέσα στις 13 ταινίες της χρονιάς εκείνης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Παπαμιχαήλ
22 ετών ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ όταν έκανε την πρώτη του ταινία “Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας” (1956) και με την πρώτη πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα σ’ ένα cast μεγάλων ηθοποιών - Στέλλα Γεωργιάδη, Χριστόφορος Νέζερ, Ανδρέας Φιλιππίδης κ.α. δύο νέα παιδιά στους βασικούς ρόλους. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ρόλο του αγαπητικού και η Καίτη Λαμπροπούλου στο ρόλο της βοσκοπούλας. Εκτός από πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ήταν επίσης η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία και η τέταρτη εκδοχή της "Βοσκοπούλας".

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ Λάβαρο
Ο Μάνος Κατράκης ήταν 21 ετών όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά την κινηματογραφική κάμερα παίζοντας στην ταινία του 1929 παρακαλώ, “Το λάβαρο του '21”. Μια ταινία που οι διαφημιστικές αγγελίες υπογράμμιζαν ότι το έργο αποτελούσε «πιστή απεικόνιση» της επανάστασης του 1821, γυρισμένο «στα ιστορικά τοπία των αγώνων του Έθνους» κι ότι η κυβέρνηση είχε διαθέσει «όλα τα άγια κειμήλια του αγώνος». Μεταξύ άλλων παρουσιάζονταν επί της οθόνης: τα βασανιστήρια, το παιδομάζωμα, το χαράτσι, τα κρυφά σχολειά, ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Υψηλάντης, ο Αγραφιώτης, ο γέρο-Δήμος, ο Διάκος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, η Φιλική Εταιρία κ.ά. Έπαιζαν οι: Λέα Λελούδα, Δημήτρης Μπατής, Γιώργος Μούγιος, Νίκος Γεωργαλάς, Παύλος Καταπώδης, Λ. Δαδιανός, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Μπουλάνος και ο νεαρός Μάνος Κατράκης. Οι επόμενες ταινίες του ήταν στην δεκαετία του ’30: “Έτσι κανείς, σαν αγαπήσει” (1931) και “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας” (1932).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
Χορν
Ο Δημήτρης Χορν στα 22 του έπαιξε για πρώτη φορά στο σινεμά, στην ταινία “Η φωνή της καρδιάς” (1943) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, αλλά επειδή ήταν ήδη το νέο μεγάλο ανερχόμενο όνομα στο θέατρο, πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ’ αυτήν την δραματική κοινωνική ταινία πρωταγωνιστές ήταν ο Αιμίλιος Βεάκης, η Καίτη Πάνου και ο Δημήτρης Χορν. Έπαιζαν ακόμα οι: Αλέκος Λειβαδίτης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίτσα Τσαγανέα, Σμαρούλα Γιούλη κ.α. Επίσης ήταν η πρώτη ταινία που έφερε το λογότυπο της Φίνος Φιλμ στην παραγωγή.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Κούρκουλος
Η ταινία “Ο Μπαρμπαγιάννης κανατάς” (1957) ήταν η πρώτη του 23χρονου τότε Νίκου Κούρκουλου πριν καν τελειώσει την δραματική σχολή και πριν καν εμφανιστεί στο θέατρο. Στην ταινία έπαιζαν κάποια μεγάλα ονόματα – όπως οι: Βασίλης Αυλωνίτης (μπαρμπα-Γιάννης), Νίκος Σταυρίδης, Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παΐζη κ.α. αλλά και νέοι όπως οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Κούρκουλος, Κατερίνα Χέλμη, Ανδρέας Ντούζος, Στέλλα Στρατηγού, Στέφανος Ληναίος κ.α.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ
Φέρτης
Ο Γιάννης Φέρτης ήταν 23 ετών όταν πρωτόπαιξε στο σινεμά και έπεσε στα βαθιά. Πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην Τζένη Καρέζη και στον Θανάση Βέγγο, όπου τραγούδησε κιολας ντουέτο με την Καρέζη. Η ταινία “Ποια είναι η Μαργαρίτα” (1961) σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίστηκε στην Κω και είχε το τραγούδι “Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ” του Μίκη Θεοδωράκη που το έλεγε με την Καρέζη. Την επόμενη χρονιά έκανε την δεύτερη ταινία του, όπου ερμήνευσε τον Ορέστη στην “Ηλέκτρα” σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Φέρτης στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΣ
Καρράς
Επίσης στην ταινία “Ποια είναι η Μαργαρίτα” (1961) έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ο 25χρονος Κώστας Κάρρας, αλλά με πολύ μικρό ρόλο. Για να φανταστείτε στις διαφημίσεις δεν τον ανέφεραν. Μετά, όταν έγινε όνομα, τον πρόσθεσαν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ
Μπάρκουλης
Ήταν 21 ετών όταν έπαιξε πρωταγωνιστής στην πρώτη του ταινία “Μαρία Πενταγιώτισσα” (1957) σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη (2η ταινία της) και με ένα εντυπωσιακό υπόλοιπο cast: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Στέφανος Στρατηγός, Θόδωρος Μορίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Βελέντζας, Θόδωρος Έξαρχος κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ
ΧειροκτροτήματαΦΟΥΝΤΑΣ
Ο Γιώργος Φούντας ήταν 20 ετών όταν πήρε μέρος στην ταινία “Χειροκροτήματα” (1944) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστή τον γνωστό συνθέτη Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου). Η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητα με την πραγματική ζωή του πρωταγωνιστή και αξιοσημείωτη είναι η θεματική συγγένειά της με τη γνωστή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν “Τα φώτα της ράμπας”, η οποία βέβαια είναι μεταγενέστερη (του 1952). Στην ταινία πρωταγωνιστούσε ακόμα, ο Δημήτρης Χόρν και η Ζινέτ Λακάζ. Στους υπόλοιπους ρόλους βλέπουμε διάφορα ονόματα – όπως του Αλέκου Αλεξανδράκη – αλλά πουθενά το όνομα του Γιώργου Φούντα. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε την 1η Μαΐου 1944 και 4 μήνες μετά ο Αττίκ πέθανε από τις κακουχίες και τις στερήσεις της Κατοχής. Τα “Χειροκροτήματα” είναι η μοναδική του εμφάνιση στον κινηματογράφο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Καζάκος
Επίσης 21 ετών πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά ο Κώστας Καζάκος παίζοντας στην ταινία “Η αρπαγή της Περσεφόνης” (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου που έπαιζαν ο Ορέστης Μακρής, η Αλέκα Κατσέλη και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Στους υπόλοιπους ρόλους ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Σαπφώ Νοταρά, ο Αλέκος Τζανετάκος και κάτω κάτω ο Κώστας Καζάκος. Η ταινία δεν σημείωσε επιτυχία μια και ο παραγωγός δεν την πίστεψε και της έκανε ελάχιστη διαφήμιση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!