Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Neuropsychopharmacology» και μόνο η δοκιμή μιας μικρής ποσότητας μπύρας αρκεί για να ενεργοποιηθεί η έκκριση ντοπαμίνης, δηλαδή του νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για το αίσθημα της ευφορίας.
«Τα φαγητά είναι χημικές ενώσεις που μοιάζουν με τις ενώσεις που βρίσκονται στον εγκέφαλό μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σκέψεις και στη διάθεσή μας» δηλώνει ο Gary Wenk, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Ohio State University.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.
Ας δούμε μερικές από αυτές:
1) Ο καφές
Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης που προκαλούν ευεξία. Αντίστοιχες ιδιότητες έχει και το πράσινο τσάι.
2) Οι ξηροί καρποί
Μία χούφτα ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τριπτοφάνες, δηλ. αμινοξέα που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.
3) Ο σολωμός και η σαρδέλα
Πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
4) Οι φακές
Η πρόσληψη περισσότερων από 240 mg φολικού οξέως, που υπάρχει στις φακές, μειώνει μέχρι και 78% τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
5) Η μαύρη σοκολάτα
Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά στοιχεία που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.
6) Οι μπανάνες
Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες Α, Β6 και C, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υδατάνθρακες, που βοηθούν στην θετική διάθεση και επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψη και του άγχους.
7) Η βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, απελευθερώνει αργά ενέργεια στον οργανισμό, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και επίσης περιέχει σελήνιο, που ενισχύει τη διάθεση.
8) Το σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, το οποίο μειώνει το αίσθημα κούρασης και συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.
«Τα φαγητά είναι χημικές ενώσεις που μοιάζουν με τις ενώσεις που βρίσκονται στον εγκέφαλό μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σκέψεις και στη διάθεσή μας» δηλώνει ο Gary Wenk, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Ohio State University.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.
Ας δούμε μερικές από αυτές:
1) Ο καφές
Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης που προκαλούν ευεξία. Αντίστοιχες ιδιότητες έχει και το πράσινο τσάι.
2) Οι ξηροί καρποί
Μία χούφτα ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τριπτοφάνες, δηλ. αμινοξέα που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.
3) Ο σολωμός και η σαρδέλα
Πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
4) Οι φακές
Η πρόσληψη περισσότερων από 240 mg φολικού οξέως, που υπάρχει στις φακές, μειώνει μέχρι και 78% τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
5) Η μαύρη σοκολάτα
Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά στοιχεία που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.
6) Οι μπανάνες
Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες Α, Β6 και C, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υδατάνθρακες, που βοηθούν στην θετική διάθεση και επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψη και του άγχους.
7) Η βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, απελευθερώνει αργά ενέργεια στον οργανισμό, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και επίσης περιέχει σελήνιο, που ενισχύει τη διάθεση.
8) Το σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, το οποίο μειώνει το αίσθημα κούρασης και συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.