Το «μυστήριο» του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το «μυστήριο» με τα δυο ακυκλοφόρητα τραγούδια της πρώτης έκδοσης που λείπουν από τις επανεκδόσεις του έργου.
05/08/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χαμόγελο της Τζοκόντας» - Η πρώτη έκδοση


Τον Απρίλιο του 1965 ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το θρυλικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», σε διεύθυνση παραγωγής του Quincy Jones.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική με δώδεκα τραγούδια - με το label της Fontana - και την ίδια χρονιά στην Ελλάδα από την Columbia, με διαφορετικό εξώφυλλο και χωρίς τα τραγούδια «Οι αθλητές» («Τhe athletes») και «Ο στρατιώτης» («The soldat»).
tsok1
Στο video μπορείτε να ακούσετε τα δυο τραγούδια που υπήρχαν μόνο στην αμερικάνικη έκδοση.

Δέκα τραγούδια που ήταν δώδεκα


Το 1984 κυκλοφόρησε από την Columbia μια κασετίνα με οκτώ δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι, που κυκλοφόρησαν από το 1962 μέχρι το 1975, με τα έργα «Όρνιθες», «Οδός ονείρων», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Ματωμένος γάμος», «Καπετάν Μιχάλης», «Μυθολογία», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Αθανασία» και «Το χαμόγελο της Τζοκόντας».
tsok2
Σε αυτή την επανέκδοση συμπεριλήφθηκαν και τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως στην ετικέτα υπάρχει η σημείωση: «δέκα τραγούδια στο ίδιο κλίμα για ορχήστρα», που υπάρχει και στην πρώτη ελληνική έκδοση του δίσκου.
R 3057375 1406196553 8299.jpeg

50 χρόνια μετά…


Εκτός από την έκδοση του 1984, από το 1965 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πολλές ελληνικές επανεκδόσεις του έργου τόσο σε δίσκο βινυλίου, όσο και σε cd. Το 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη έκδοση του έργου, η Minos - Emi, προχώρησε σε μια επετειακή επανέκδοση, με την προσθήκη ενός δεύτερου cd - ντοκουμέντου, στο οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις παίζει στο πιάνο έξι θέματα από «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», τα οποία ηχογραφήθηκαν στο Παρίσι το 1962.
tsok4
Αυτό που παραμένει μυστήριο, είναι γιατί σε όλες τις επανεκδόσεις του έργου, με εξαίρεση την έκδοση του ’84, συμπεριλαμβάνονται μόνο τα δέκα κομμάτια και λείπουν «Οι αθλητές» και «Ο στρατιώτης»… Νομίζω πως, ειδικότερα στην έκδοση του 2015, θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση για τα όποια προβλήματα ενδεχομένως υπάρχουν (τα οποία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω) και ο δίσκος να επανακυκλοφορήσει πλήρης. Κι αυτό γιατί, εκτός από τα δυο cd, η συγκεκριμένη έκδοση αποτελείται από ένα εξαιρετικό δίγλωσσο ένθετο με τα κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι για τα τραγούδια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα, μεταξύ των φωτογραφιών υπάρχει και το αμερικάνικο οπισθόφυλλο του δίσκου…

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε κάποτε τις αιτίες που αφήνουν τα δυο τραγούδια εκτός των επανεκδόσεων…

Υ.Γ: Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου από τον κ. Χρήστο Ανδρέου, τα δυο κομμάτια συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη έκδοση του έργου σε cd, που πραγματοποιήθηκε το 1987, χωρίς όμως να αναγράφονται στο εξώφυλλο και την ετικέτα του cd.
dds
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates