Τα τραγούδια του Μίκη σε συναυλίες στη Θεσσαλονίκη

10+1 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όπως ακούστηκαν σε τέσσερις πρόσφατες συναυλίες στο Επταπύργιο και στη Μονή Λαζαριστών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Σήμερα συμπληρώνονται 98 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη…

Από το Γεντί Κουλέ στη Μονή Λαζαριστών…

Μέσα στον Ιούλιο είχα τη χαρά να παρακολουθήσω και να γράψω για τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, συνειδητοποιώντας παράλληλα, ότι σε καμιά από αυτές δεν έλειψαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Κάτι που συνέβη επίσης μόνο με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Ειδικότερα στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Επταπύργιο, το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ρεσιτάλ κιθάρας με 8 φωνές»

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα, αντί για οποιοδήποτε άλλο θέμα, να συγκεντρώσω κάποια από αυτά, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από δικές μου ερασιτεχνικές μαγνητοσκοπήσεις, ξεκινώντας από τη συναυλία του κιθαρίστα, συνθέτη και καθηγητή Κώστα Ματσίγκου στις 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Επταπυργίου, που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συναυλία ξεκίνησε με την «Άρνηση» ή – αν προτιμάτε - «Στο περιγιάλι το κρυφό», από τα «Επιφάνια» σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και αποδόθηκε από τους συμμετέχοντες τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Νάνα Μπινοπούλου και η Μαρίνα Ματσίγκου.

Το δεύτερο τραγούδι του Μίκη που ακούστηκε στη συναυλία του Κώστα Ματσίγκου ήταν το «Βραδιάζει» σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, από τον κύκλο «Πολιτεία Β’», με ερμηνευτή τον Παντελή Θαλασσινό.


«60 χρόνια τραγουδάω»

Με δυο sold out συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο και πάλι του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου, η Μαρία Φαραντούρη γιόρτασε εξήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι.

Την συνόδευσαν η Εύη Σιαμαντά και οι μουσικοί Αχιλλέας Γουάστωρ (ενορχηστρώσεις, πιάνο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), David Lynch (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) και ο Βασίλης Κουτσονάνος (κοντραμπάσο). Η σκηνοθετική επιμέλεια τόσο σε αυτήν, όσο και στη συναυλία του Κώστα Ματσίγκου, ήταν της Παυλίνας Χαρέλα.

Δεκαέξι από τα εικοσιεπτά τραγούδια ήταν σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Τα περισσότερα από αυτά ηχογραφήθηκαν σε πρώτη εκτέλεση από τη Μαρία Φαραντούρη, ενώ επιλέχθηκαν και κάποια που πρωτοδισκογραφήθηκαν από την Ντόρα Γιαννακοπούλου, τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον ίδιο τον Θεοδωράκη.

Με τέσσερα τραγούδια του Μίκη ολοκληρώθηκε η συναυλία, τρία από τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στο video που ακολουθεί… Το «Διότι δεν συνεμορφώθην» σε στίχους δικούς του από τα «Τραγούδια του αγώνα» και δυο από τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. «Ο ταμένος» και «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις».


«Με την Ελλάδα καραβοκύρη»

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου ο Μανώλης Μητσιάς και η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Χαραλαμπίδου, παρουσίασαν μια σειρά από κλασικά τραγούδια, τα περισσότερα από αυτά σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια συναυλία με τίτλο «Με την Ελλάδα καραβοκύρη».

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ήταν του Αχιλλέα Γουάστωρ, τραγούδησε σόλο η Εύη Κουτσαυτάκη και στο πρώτο μέρος έπαιξαν οι μουσικοί: Μανώλης Ζαχαρίου (μπουζούκι), Δημήτρης Θεοδωράκης (βιολί), Χριστίνα Κεραμέα (ακορντεόν), Κωνσταντίνος Γκαρίπης (πιάνο), Θανάσης Μυλώπας (κιθάρα), Φώτης Τερζής (κλαρινέτο) και Νίκος Φουντουκίδης (ντραμς). Στο δεύτερο μέρος με τον Μανώλη Μητσιά, στην ορχήστρα προστέθηκαν και οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν) και Σταύρος Καβαλλιεράτος (ηλεκτρικό μπάσο).

Ας ακούσουμε πέντε από τα τραγούδια του Μίκη που ακούστηκαν στη συναυλία της Σταυρούπολης. Δυο από το «Άξιον Εστί», ένα από την «Όμορφη πόλη», ένα από τα «Επιφάνια» και ένα από τις «Μπαλάντες».

1) Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης)

2) Της αγάπης αίματα (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης)

3) Τραγούδι της ξενιτιάς (Μίκης Θεοδωράκης – Ερρίκος Θαλασσινός)

4) Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό) (Μίκης Θεοδωράκης – Γιώργος Σεφέρης)

5) Δρόμοι παλιοί (Μίκης Θεοδωράκης – Μανόλης Αναγνωστάκης)


«Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη»
Το τελευταίο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη είναι παράλληλα και το τελευταίο λαϊκό τραγούδι από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και προέρχεται από τη δεύτερη συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη, με τίτλο «Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη»,  που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου, ρίχνοντας έτσι την αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης και ο Δημήτρης Οικονομίδης, στη συναυλία συμμετείχε το συμφωνικό σύνολο εγχόρδων «Jovenata ensemble», υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού, το λαϊκό μουσικό σύνολο «Πριγκηπέσσα», η «Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης» που διηύθυνε η Μαίρη Κωνσταντινίδου και η «Χορωδία Ωδείου Νικόπολις», υπό τη διεύθυνση της Νικολέτας Παπόγλου.

Εκτός από τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας και τους χορωδούς, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη πλαισίωσαν ο Παναγιώτης Κουτσούρας (τρίχορδο μπουζούκι), ο Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο), ο Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα – programming), ο Στέλιος Φράγκος (ηλεκτρικές κιθάρες), ο Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα) και ο Δημήτρης Οικονομίδης (πιάνο). Την ορχήστρα της «Πριγκηπέσσας» στελέχωσαν ο Δημήτρης Σφίγγος (τραγούδι, κιθάρα), ο Τριαντάφυλλος Χαλκιάς (μπουζούκι), ο Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραμπάσο), ο Κώστας Ράπτης (ακορντεόν) και ο Χρήστος Μαστέλος με τη Μαρία Φραγκούλη που τραγούδησαν…

-Στην κεντρική φωτογραφία ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου 2011 (φωτογραφία: Βασίλης Βερβερίδης).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!