Τα τελευταία τραγούδια του Μάνου Παπαδάκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι δυο τελευταίες ηχογραφήσεις του λαϊκού ερμηνευτή που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή.

«Έφυγε» ο Μάνος Παπαδάκης


Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών, ο σημαντικός λαϊκός ερμηνευτής Μάνος Παπαδάκης.

Η πορεία του Μάνου Παπαδάκη στο λαϊκό τραγούδι, σημαδεύτηκε κυρίως από την επιτυχία που γνώρισαν πολλά από τα τραγούδια που ηχογράφησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα πρώτα χρόνια του ’70 και κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών από τις εταιρείες Odeon - Parlophone και Minos.

Από τότε μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια ηχογραφούσε για τη δισκογραφία πιο επιλεκτικά, άλλοτε ολοκληρωμένους προσωπικούς δίσκους, άλλοτε συμμετέχοντας σε δουλειές άλλων ερμηνευτών ή συνθετών. Από δυο δίσκους που συμμετέχει, προέρχονται και οι δυο τελευταίες ηχογραφήσεις του Μάνου Παπαδάκη…

«Άμα πιάσω μια δεκάρα»


Το 2013 κυκλοφόρησε σε παραγωγή και επιμέλεια του τραγουδιστή και μουσικού Σταύρου Αβράμογλου ο δίσκος «Όπως παλιά», με επανεκτελέσεις δεκατριών μεγάλων επιτυχιών (που πρωτοηχογραφήθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα χρόνια του ’60), από μια ομάδα βετεράνων, κυρίως, λαϊκών ερμηνευτών, όπως ήταν η Βούλα Γκίκα, η Ρία Κούρτη, ο Γιώργος Κοινούσης, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Γιώργος Ταλιούρης, η Μπέμπα Μπλανς, η Ελένη Ροδά, ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Δημήτρης Ξανθάκης, ο Μανώλης Τοπάλης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης o Σταύρος Αβράμογλου και ο Μάνος Παπαδάκης, που ξανατραγούδησε για μια «δεκάρα», λιγότερο γνωστή από τη «δεκάρα» του Βασίλη Βασιλειάδη, με την οποία ο λαϊκός ερμηνευτής σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του το 1969.
1.PAPADAKIS COVER 1
Το «Άμα πιάσω μια δεκάρα», σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μουφλουζέλη, πρωτοηχογραφήθηκε κι αυτό - όπως και το «Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου» - το 1969 με τη φωνή του Μάνου Παπαδάκη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών Minos (5071).

Στη νέα εκτέλεση του 2013 έπαιξαν μπουζούκι ο Πάνος Κωτσοβίλης, κιθάρα ο Νίκος Πρωτόπαπας και μπαγλαμά ο Σταύρος Αβράμογλου.

«Δεν υπάρχει γιατί»


Τρία χρόνια μετά, το 2016, κυκλοφόρησε από τη «Red Fox» και το «Δίκτυο» μια ξεχωριστή έκδοση, με τίτλο «Το τραγούδι το δικό μας», με 15 ανέκδοτα τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτη σε στίχους του Θοδωρή Γραμμένου, τραγουδισμένα από έξι ερμηνευτές, όπως η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Σταύρος Αβράμογλου και ο Μάνος Παπαδάκης.
2.PAPADAKIS COVER 2
Ο δίσκος ξεκινά με ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον ίδιο τον συνθέτη να προβάρει το χασάπικο «Δεν υπάρχει γιατί», για να ακολουθήσει η καινούργια ηχογράφηση του τραγουδιού με τον Μάνο Παπαδάκη και τον Δημήτρη Κοντογιάννη στα σεγόντα…

Έπαιξαν ο Τάσος Παπαδημητρίου, μπουζούκι και ο Δημήτρης Κοντογιάννης, κιθάρα και μπαγλαμά. Αυτή ήταν και η τελευταία ηχογράφηση του Μάνου Παπαδάκη για τη δισκογραφία. Η μοίρα το’ θελε να είναι με το τραγούδι ενός συνθέτη, με τον οποίο συνεργάστηκε τόσο στα χρόνια του ’60, όσο και στη δεκαετία του ’70.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται, εκτός των άλλων ντοκουμέντων και φωτογραφιών κι ένα χειρόγραφο του στιχουργού με τα λόγια του τραγουδιού...
3.Papadakis stixoi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!