Μια «Τρίτη ματιά» για τους «Ύμνους» του Κουγιουμτζή

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Όταν οι «Ύμνοι αγγέλων» ακούστηκαν μπροστά σε «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια».

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»


Τον Ιούνιο του 1997 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το εμβληματικό έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τις συμμετοχές της Αιμιλίας Κουγιουμτζή στο τραγούδι, της «Καμεράτα» ορχήστρας των φίλων της μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, της χορωδίας «Fons Musicalis» υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα και του ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού, που διάβασε αποσπάσματα από «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» σε μετάφραση Ντίνου Χριστιανόπουλου, από τον «Ψαλμό ΠΘ 89» («Κύριε καταφυγή») και το τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδας («Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»). Η σκηνοθεσία ήταν του Πάνου Παπαδόπουλου, ενώ στο δεύτερο μέρος ακούστηκε μια επιλογή από τις μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Την Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 1998, το έργο παρουσιάστηκε στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, με τη χορωδία του πολιτιστικού σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη, στη θέση της χορωδίας «Fons Musicalis» και του ηθοποιού Δημήτρη Καρέλλη αντί του Δημήτρη Καταλειφού.

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και το cd με τη ζωντανή ηχογράφηση των «Ύμνων» από τις συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Παρασκευή προβλήθηκε από το Mega το πρώτο μέρος των συναυλιών με τους «Ύμνους», ενώ την Κυριακή του Πάσχα, η εκπομπή της ΕΤ 3 «Βόλτα» με τον Γιάννη Τσολακίδη, ήταν αφιερωμένη στο συγκεκριμένο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή.
kougioumtzsdf456.jpg

«Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια»


Την ίδια περίπου εποχή, ο Σταύρος Κουγιουμτζής μπήκε στο studio του Δευτέρου Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ 3 (9,58 fm), για να αφηγηθεί μια σειρά από σημαντικά περιστατικά της ζωής του, στη δημοσιογράφο Βάνα Χαραλαμπίδου. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς οι αφηγήσεις του συνθέτη αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντευκτηρίου» και το 2001 επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κέδρος».
kougimu.jpg

«Με μια τρίτη ματιά»


Έτσι, φτάσαμε αισίως στη Μεγάλη Εβδομάδα του 1999, όταν στο πλαίσιο της εκπομπής «Με μια τρίτη ματιά» που παρουσίαζε στην ΕΤ 3 ο Κώστας Μπλιάτκας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής παρουσίασε το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», διαβάζοντας παράλληλα αποσπάσματα από τα «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια». Όλα αυτά, διανθισμένα με αποσπάσματα τραγουδιών από τις συναυλίες με τους «Ύμνους» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…

Η σκηνοθεσία της εκπομπής, που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο βίντεο, ήταν της Τάινας Γρηγοριάδου.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!