Μάνος Ελευθερίου & Αγαθή Δημητρούκα μιλούν για τον Νίκο Γκάτσο (2011)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον ποιητή της «Αμοργού».

Σαν σήμερα…


Στις 8 Δεκεμβρίου 1911 γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας ο Νίκος Γκάτσος…

«Έχει γούστο» για τον Νίκο Γκάτσο


Με τη διαχρονική βοήθεια του αρχείου, σήμερα προτείνουμε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 από την εκπομπή «Έχει γούστο» που παρουσίαζε στη ΝΕΤ η Μπήλιω Τσουκαλά.

Καλεσμένοι στο studio ήταν ο Μάνος Ελευθερίου, ο καθηγητής ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Δημηρούλης και η συγγραφέας, στιχουργός και σύντροφος του Νίκου Γκάτσου Αγαθή Δημητρούκα.

Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου και τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένο στη μελέτη του έργου του ποιητή της «Αμοργού», με τίτλο «Ένας χαμένος ελέφαντας» (από το στίχο της «Αμοργού»).

Ο Βασίλης Γισδάκης και η Μάνια Παπαδημητρίου τραγούδησαν μια σειρά από τα μεγάλα τραγούδια με στίχους του Νίκου Γκάτσου, συνοδευόμενοι από την Δέσποινα Στεφανίδου και την Μαρίνα Χρονοπούλου στο πιάνο και τον Τάσο Αντωνίου, που τραγούδησε κι έπαιξε μπουζούκι και κιθάρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα με τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι. Σε ένα από αυτά μάλιστα, ο Νίκος Γκάτσος απήγγειλε τους στίχους του περίφημου «Κεμάλ», τον Δεκέμβρη του 1991, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή…

Η σκηνοθεσία της εκπομπής που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο video ήταν του Χρήστου Φασόη.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates