Τα ρεμπέτικα… «αλλιώς» με τη φωνή του Ψαραντώνη

Ο Ψαραντώνης τραγουδά τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», τη «Φραγκοσυριανή», άλλα ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Ψαραντώνης ξανακάνει δικά του τα ρεμπέτικα τραγούδια

«Γνωρίζοντας και παίζοντας χρόνια με τον Ψαραντώνη, μου ‘χε εκφράσει την επιθυμία να δημιουργήσουμε από κοινού ένα δίσκο με ρεμπέτικα και σμυρναίικα δημώδη τραγούδια. Μου είχε εξιστορήσει ότι ο ίδιος με τα αδέλφια του, τον Νίκο και τον Γιάννη Ξυλούρη, πολλές φορές στα πανηγύρια τραγουδούσαν ρεμπέτικα και ζεϊμπέκικα. Για παράδειγμα το “Δεν ξαναπαίζω ζάρια πια”, την “Φραγκοσυριανή”, “Συννεφιασμένη Κυριακή” και άλλα. Ο Ψαραντώνης μου διηγήθηκε πως ο Στέλιος Φουσταλιέρης γνώριζε πολύ καλά τα ρεμπέτικα τραγούδια και τους συνθέτες καθώς είχε ζήσει χρόνια στον Πειραιά με αυτούς. Δένοντάς τους μια στενή φιλία και παρέα αγάπησε περισσότερο το είδος αυτό και αργότερα στην Πλάκα συνεργάστηκε με τον Ρεμπέτη Γιώργο Μουφλουζέλη. Έτσι ο Ψαραντώνης γνωρίζοντάς με και βλέποντας την αγάπη μου για το Ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι, ήταν πολλές φορές που μέσα από παρέες παίξαμε όλα αυτά τα τραγούδια του δίσκου καθώς και άλλα και θελήσαμε μαζί, να σας δώσουμε ένα δείγμα της φιλίας μας. Πιστεύω ότι ο Ψαραντώνης με τον δικό του μοναδικό τρόπο, σπάει τα στερεότυπα καλούπια και ξανακάνει δικά του τα ρεμπέτικα τραγούδια, τα ρεμπέτικα του Ψαραντώνη.
Καλή ακρόαση».


Λόγια του συνθέτη και μουσικού Γιάννη Παξιμαδάκη στο ένθετο ενός cd που κυκλοφόρησε το 2021, με δική του ενορχηστρωτική επιμέλεια, με έντεκα ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, που ερμηνεύει ο Ψαραντώνης με την ιδιότυπη και χαρακτηριστική φωνή του.

Rempetika-Psarantonis.jpg

Τα τραγούδια του cd

1) Που 'σουν μάγκα το χειμώνα (Γιώργος Μουφλουζέλης)
2) Δεν ξαναπαίζω ζάρια πια (Βαγγέλης Περπινιάδης - Κώστας Φραγκούλης)
3) Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Τα τέσσερα λιοντάρια (Γιάννης Παξιμαδάκης / γ' στίχος: Σπύρος Κρητικός)
5) Εμπερδεύτηκα ένα βράδυ (Χαρίλαος Πιπεράκης)
6) Αραπίνα (Ρόζα Εσκενάζυ)
7) Κάηκε το Γαλαξίδι (Παραδοσιακό)
8) Φραγκοσυριανή (Μάρκος Βαμβακάρης)
9) Και γιατί δεν μας το λες (Παραδοσιακό)
10) Να χαμηλώναν τα βουνά (Παραδοσιακό)
11) Σε καινούρια βάρκα μπήκα (Παραδοσιακό)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Παξιμαδάκης (μπουζούκι, λαούτο, μπουλγαρί, κιθάρα, τζουρά, φωνητικά), Γιώργος Γιανναδάκης (λύρα), Μανώλης Κανακάκης (κανονάκι), Νίκος Κάπλατζης (κρουστά), Φάνης Καρούσος (σαντούρι), Γιάννης Κρητικός (μπαγλαμά), Σπύρος Κρητικός (κιθάρα), Γιώργος Μανωλάκης (λαούτο), Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί), Γιώργος Σταυράκης (κιθάρα).

Το mastering έγινε από τους Σωτήρη Αλεξάκη και Μιχάλη Μπουτσάκη, η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Ηρακλή Μακρυγιαννάκη, το σκίτσο του Γιάννη Παξιμαδάκη και το δημιουργικό του Ανδρέα Αεράκη. Το cd κυκλοφορεί από τις Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον» και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «Αεράκης», που συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια παρουσίας και διάδοσης της κρητικής, μουσικής κληρονομιάς.

Είναι σαφές ότι οι ερμηνείες του Ψαραντώνη δεν μπορούν να μπουν στη «ζυγαριά» της σύγκρισης με τις πρώτες ή τις επανεκτελέσεις των ρεμπέτικων τραγουδιών. Είναι κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, που και μόνο για τη διαφορετικότητά του, αξίζει κανείς να μπει στη διαδικασία για να ακούσει και να μελετήσει. Κάτι που μοιάζει με παλιό απωθημένο ή με ένα χρέος που εκπληρώθηκε με την ηχογράφηση και την κυκλοφορία αυτού του δίσκου…

Στη λίστα μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το cd στο YouTube

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!