Οι Φίλοι της Μουσικής: «Δώστε μας τη Μουσική. Κρατήστε τα συνέδρια»

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» αντιδρά στα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Πολιτισμού και τονίζει ότι το πρώτο κτήριο κατασκευάστηκε με χρήματα που προήλθαν αποκλειστικά από δωρεές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας αιφνιδίασε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» ζητώντας πριν από λίγες μέρες όχι μόνο το δεύτερο, αλλά και το πρώτο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως αντάλλαγμα προκειμένου το Δημόσιο να αναλάβει τα δάνεια του Μεγάρου.

Κι όμως, μέχρι πρότινος φαινόταν πως είχε προταχθεί η λύση της μεταβίβασης στο Δημόσιο μόνο του δεύτερου κτηρίου - η αξία του οποίου (432 εκατομμύρια) υπερκάλυπτε το ποσό των δανείων (245 εκατομμύρια).

Οι νέες αυτές διεκδικήσεις της κυβέρνησης θορύβησαν το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η κουβέντα μας με τον Πάνο Δημαρά, πρόεδρο του συλλόγου, ήταν διαφωτιστική. «Το Μέγαρο Μουσικής», εξηγεί, αναφερόμενος στο παλιό κτήριο, «μέχρι το σημείο που έγινε γιαπί, ήταν έργο καθαρά του συλλόγου μας, ο οποίος δαπάνησε περί τα 2 δισεκατομύρια δραχμές για την ανέγερσή του. Μετά, έγινε η σύμβαση με το κράτος, που ανέλαβε να το αποπερατώσει και να το εξοπλίσει. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε τη δημιουργία του ΟΜΜΑ, στον οποίο μάλιστα μεταβιβάστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου μας».

Τα προβλήματα, κατά τον κ. Δημαρά, απορρέουν από τη δημιουργία του δεύτερου, νεότερου, κτηρίου «που δεν είναι Μέγαρο Μουσικής αλλά συνεδριακό κέντρο». Το κτήριο αυτό άρχισε να χτίζεται το 1997 «αποκλειστικά με χρήματα του Δημοσίου: από τον προϋπολογισμό επενδύσεων του κράτους και από έναν δανεισμό που πήρε ο ΟΜΜΑ με εγγυητή το κράτος. Ουσιαστικά όμως επρόκειτο για δάνειο του κράτους. Ο ΟΜΜΑ είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός που περιμένει να ζήσει από κρατικές ενισχύσεις, χορηγίες και εισιτήρια κι όχι να πληρώνει 15 εκατομμύρια το χρόνο. Εως το 2010 άλλωστε, τα δάνεια αυτά τα εξυπηρετούσε το κράτος. Στις αρχές όμως του 2011 το κράτος επικαλέστηκε την τυπική σχέση και είπε: πληρώστε εσείς!». Κι άρχισε να κατάσχει τις επιχορηγήσεις του Μεγάρου.

Η επιτροπή

Το 2013, «ο κ. Στουρνάρας, θέλοντας να δώσει λύση, έφταξε μια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Πικραμμένο, η οποία εκπροσωπούνταν από όλους (ΟΜΜΑ, Σύλλογος Φίλων Μουσικής, Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου, ΥΠ. ΟΙΚ. και ΥΠΠΟ). Τον Φλεβάρη καταλήξαμε σε μια κοινή συμφωνία: να παραχωρηθεί το Β' Κτήριο στο Δημόσιο. Ηταν δίκαιο, αφού το Δημόσιο πλήρωσε γι' αυτό».

Ο κ. Πικραμμένος, μάλιστα, τον Φεβρουάριο υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου (σχέδιο τροποποίησης της αρχικής συμβάσεως). Στο διάστημα αυτό τα προβλήματα του Μεγάρου γιγαντώθηκαν, και προσωρινή λύση έδωσε η γνωστή τροπολογία που του επιτρέπει έως τις 31 Αυγούστου να εισπράττει, χωρίς ενημερότητα, για να καλύψει κάποιες επείγουσες υποχρεώσεις του (προς Δημόσιο και εργαζομένους).

«Κι εκεί που περιμέναμε να ψηφιστεί το συμφωνημένο απ' όλους σχέδιο Πικραμμένου, στις 18 Ιουλίου λαμβάνουμε μια επιστολή του κ. Τασούλα που ζητεί, πέραν των συμφωνηθέντων, να μεταβιβαστεί και το παλιό κτήριο στο Δημόσιο».

Αμέσως ο κ. Δημαράς και ο γεν. γραμματέας του συλλόγου Γ. Μαρίνος ζήτησαν να μιλήσουν με τον υπουργό, εξηγώντας του πως υπάρχει πρόβλημα και πως πρέπει να κάνουν διοικητικό συμβούλιο και γενική συνέλευση. «Πώς θα μεταβιβάσουμε τα ακίνητά μας έτσι;». Ταυτόχρονα σε επιστολή τους, του εξήγησαν «τι ακριβώς έχει συνεισφέρει σε χρήματα ο σύλλογος, όχι μόνο για την ανέγερση αλλά και για τη λειτουργία του Μεγάρου όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για τεράστια ποσά...».

Νέα επιστολή

Προχθές έγινε ένα μαραθώνιο διοικητικό συμβούλιο. Αλλη μια επιστολή εστάλη στον υπουργό.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε εμπόδια. Ομως διεκδικούμε την υπογραφή της σύμβασης Πικραμμένου». Και ξεκαθαρίζει: «Δεν ζητάμε χρήματα πίσω. Αλλά πώς είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρήματα που μας εμπιστεύτηκαν ιδιώτες για έναν κοινωφελή σκοπό να φέρονται για κάλυψη των απαιτήσεων του δημοσίου χρέους;».

Ρωτάμε τον κ. Δημαρά αν ο κ. Μάνος, ο πρόεδρος του Μεγάρου, συμμερίζεται τις απόψεις τους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, εμφανίζεται θετικός ως προς την παραχώρηση του πρώτου κτηρίου. «Ο κ. Μάνος είναι μέλος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και πρώην μέλος του δ.σ. Θα θεωρήσω ως έγκυρη γνώμη του αυτή που θα διατυπώσει στη γενική συνέλευση».

Πάντως, για τη μεταβίβαση του πρώτου κτηρίου, «κατά τη γνώμη του δ.σ. του συλλόγου υπάρχουν και νομικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Ο σύλλογος θα έπρεπε να έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για όλ' αυτά, δεδομένου πως ήταν αυτός που είχε υπογράψει την αρχική σύμβαση με το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να μας στέλνουν να υπογράψουμε ένα νέο σχέδιο χωρίς να το έχουμε καν συζητήσει!». Και προσθέτει: «Ουδέποτε είχαμε μιλήσει για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του Μεγάρου. Το οποίο παρουσιάζει πολλά προβλήματα».

Κι αν επιμείνει η κυβέρνηση; Τι θα κάνουν; «Πιστεύω πως αν καθίσουμε κάτω και συζητήσουμε, θα βρούμε λύση για όλα. Δεν έχουμε προσωπικό θέμα με κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε πως το πρώτο κτήριο θα λειτουργεί πάντα ως Μέγαρο Μουσικής, σύμφωνα με τους όρους της ιδρυτικής συμβάσεως του ΟΜΜΑ. Είμαστε Φίλοι της Μουσικής κι όχι Φίλοι των Συνεδρίων!»

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Πηγή: http://www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!