Ο Θέμης Καραμουρατίδης συναντά τον Βασίλη Τσιτσάνη

Ο Μανούσος Μανουσάκης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Η Γερμανική κατοχή και μια απαγορευμένη ερωτική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινηματογραφικού ρυθμού που τίθεται από τη μουσική που συνθέτει ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του έργου: ο εμβληματικός Βασίλης Τσιτσάνης» αναφέρει ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Η μουσική της ταινίας, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει ακούσματα από την τεράστια παρακαταθήκη του Βασίλη Τσιτσάνη, αυτά που συνέθεσε στο ιστορικό ουζερί, «παντρεμένα» όμως και με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, με εμπλουτισμένες ενορχηστρώσεις και καινοτομίες στην ποιητική δομή.

Ο ίδιος ο Θέμης Καραμουρατίδης βρήκε τη συμμετοχή του τεράστια πρόκληση, αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη. «Το να υπάρξουν οι δικές σου μουσικές στην ίδια ταινία όπου υπάρχουν οι μουσικές του Βασίλη Τσιτσάνη και παράλληλα να αναβιώσεις μια εποχή, να βγάλεις απ’ τις μουσικές του όλη την ταλαιπωρία που έχουν περάσει και να τις παρουσιάσεις αγνές όπως τότε, τη δεκαετία του ’40, είναι πραγματικά πολύ γοητευτικό» δήλωσε στην κάμερα του ΑΝΤ1.

Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Καβουκίδου, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ κ.ά.

Η ταινία θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!