«Ο Ξενάκης στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά»

Μια μουσικο-ιστορική βραδιά στις 24/5
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, το ΕΚΠΑ, το Université Paris 8, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνουν στις 24 Μαΐου μια μουσικο-ιστορική βραδιά, αφιερωμένη στη νεανική δράση του πρωτοπόρου συνθέτη στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, αίθουσα Καυταντζόγλου) και σηματοδοτεί την έναρξη του διεθνούς συμποσίου Ξενάκη που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 29 Μαΐου.

Η εισαγωγή του Ξενάκη στο Πολυτεχνείο τον Οκτώβρη του 1940 συνέπεσε με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στη διάρκεια της Κατοχής, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, μέσα από τις γραμμές της οποίας συμμετείχε στην Αντίσταση στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Τα γεγονότα της Κατοχής και της Αντίστασης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη της πρώτης αναγνωρισμένης μουσικής του (τις Μεταστάσεις, 1953-54), που είναι μουσική «μαζών». Κατά τα Δεκεμβριανά, συμμετείχε ως ομαδάρχης στον λόχο σπουδαστών του ΕΛΑΣ, γνωστό ως λόχο Λόρδος Μπάυρον. Σε μια από τις τελευταίες μάχες των Δεκεμβριανών, στα Εξάρχεια (2-3 Ιανουαρίου 1945), ο Ξενάκης τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο από οβίδα βρετανικού άρματος. Τον Νοέμβρη του 1947, θα φύγει παράνομα από τη χώρα και θα εγκατασταθεί στη Γαλλία. Έχοντας χάσει την ελληνική ιθαγένεια, θα καταφέρει να επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο μετά την πτώση της Δικτατορίας (1967-1974).

Στη μουσικο-ιστορική βραδιά, οι ιστορικοί Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Πετρόπουλος, θα διηγηθούν τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του Ιάννη Ξενάκη αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ενώ ο μουσικολόγος Μάκης Σολωμός θα μιλήσει για το μουσικό έργο του συνθέτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η μουσικολόγος Αναστασία Γεωργάκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία θα παρευρεθεί η κόρη του συνθέτη, Μάχη Ξενάκη, θα παιχτούν, για πρώτη φορά, τρία ανέκδοτα έργα του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!