Μεγάλο, ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 109 χρόνων από τη γέννηση και 40 από τον θάνατό του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου συμπληρώνονται εκατόν εννέα χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και σαράντα από τον θάνατό του. Με αυτή την αφορμή το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 fm ξεκινά τον κύκλο των μεγάλων αφιερωμάτων του για το 2024 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, που φέρει τον τίτλο «Ό,τι και αν πω δεν σε ξεχνώ» και θα ξεκινήσει από το πρωί της 18ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου:

Από το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, το Δεύτερο εκπέμπει μέρος του προγράμματός του από τα Τρίκαλα και το Μουσείο Τσιτσάνη, στο οποίο διαμορφώθηκε ειδικό studio μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ακούσουμε τον ίδιο τον Τσιτσάνη να αυτοβιογραφείται, θα εμβαθύνουμε στη διαχρονικότητα του έργου του, θα ακούσουμε σπάνια ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αρχείο της ΕΡΤ και θα απολαύσουμε δέκα ερμηνευτές σε πρωτότυπες και αποκλειστικές ερμηνείες / επανεκτελέσεις ισάριθμων τραγουδιών του Τσιτσάνη, που ηχογραφήθηκαν ειδικά για το αφιέρωμα του Δευτέρου Προγράμματος. Ανάμεσά τους η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει ξανά το «Ακρογιαλιές Δειλινά» και ο Μανώλης Μητσιάς την «Αχάριστη».

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-11:00: Η Μαρία Κοζάκου συζητά με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιο Καραγιώργο για το ίδιο το μουσείο, έναν διαδραστικό και αφιερωματικό τόπο για τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη, φωτίζοντας πτυχές της ζωής του.

11:00-12:00: Δέκα νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη, από το Rhythm Section της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κορυφαίους σολίστ του είδους: Γιώργος Παπαχριστούδης - πιάνο / ενορχήστρωση, Αποστόλης Βαλαρούτσος, κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος, ηλ. μπάσο, Νίκος Κασσαβέτης, ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν, Μανόλης Πάππος, μπουζούκι, Γρηγόρης Βασίλας, μπουζούκι.

Ερμηνεύουν: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μάρθα Φριντζήλα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννα Βασιλείου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Βαγγέλης Κορακάκης. Tην επιμέλεια του project έχει ο Νίκος Μακράκης. Ηχοληψία - Ηχογράφηση - Μίξη: Κώστας Γιαννακόπουλος, Edit: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης

12:00-12:30: «Δήμητρα Γαλάνη: Ο δικός μου Τσιτσάνης». Συνέντευξη-podcast στον Φώτη Απέργη. «Εγώ κύριε Τσιτσάνη δεν τραγουδάω λαϊκά» είχε απαντήσει η Δήμητρα Γαλάνη όταν στα 21 της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Τσιτσάνη. «Τραγουδάς μα δεν το ξέρεις», της απάντησε εκείνος.

12:30-14:00: Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει αρχειακά αποσπάσματα όπου ο Τσιτσάνης αυτοβιογραφείται. Aπό τα Τρίκαλα και την κρυμμένη μαντόλα του μπαμπά του μέχρι τις φυλακές στο στρατό και από το «Χάραμα» μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο. Τα λόγια του ίδιου και τα τραγούδια του εξηγούν το «φαινόμενο Τσιτσάνης».

14:00-15:00: Ακούστε από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το αφιέρωμα που παρουσίασε η Σοφία Μιχαλίτση μετά το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη το 1984 και περιείχε μια μοναδική συνομιλία τους, αλλά και τραγούδια που έπαιξε ο Δάσκαλος σε εκπομπή που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το 1976.

15:00-16:00: «Της κοινωνίας η διαφορά/ φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά». Η σκέψη του Τσιτσάνη το 2024. Ο Γιώργος Τσάμπρας συζητά με τον Παναγιώτη Κουνάδη, τον Νίκο Ορδουλίδη και τον Θεόφιλο Αναστασίου για το πώς φτάνουν στο σήμερα τα θέματα, οι στίχοι και οι αναφορές του Τσιτσάνη αλλά και για τους λόγους που οι μελωδίες του κατάφεραν να ξεπεράσουν το χρόνο.

16:00-17:00: Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους. Ο ένας ηχογραφείται τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1954 από ειδικό συνεργείο εξωτερικών ηχογραφήσεων από την Ολλανδία. Πρόκειται για ηχογράφηση στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» (όπου έμπαιναν για πρώτη φορά μπουζούκια), με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την ορχήστρα του και κεντρική ερμηνεύτρια την Μαρίκα Νίνου. Το 1980, με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ηχογραφείται ο διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπου ο Τσιτσάνης παίζει μία σειρά από κλασικά τραγούδια του, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, κερδίζει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας «Charles Cross».

Για τους δύο δίσκους ο Σιδερής Πρίντεζης συνομιλεί με τον μουσικό ερευνητή Θανάση Γιώγλου.

17:00-17:30: Ο Τσιτσάνης στη λόγια μουσική, με την Αλίνα Γιαλίνη ζωντανά από το Μουσείο Τσιτσάνη. Πώς συνδέεται ο Νίκος Σκαλκώτας με το «Θα πάω κει στην Αραπιά»; Πότε ακούσαμε «συμφωνικό» Τσιτσάνη;

17:30-18:00: Φθινόπωρο του 1973 και ο Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί τον Τσιτσάνη στην τηλεοπτική εκπομπή «Η μουσική γράφει ιστορία». Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Τσιτσάνη και τη Μπέλλου μαζί. Πρωτομεταδόθηκε τη μέρα που οι δυο τους ξεκινούσαν την νέα συνεργασία τους στο «Χάραμα».

18:00-20:00: Διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη από διαφορετικά είδη μουσικής σε εύρος χρόνου 70 ετών. Παρουσιάζει η Ελένη Γιαννοπούλου.

20:00-22:00: Συναυλία live από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Ο Παντελής Θαλασσινός συμπράττει με τρικαλινούς σολίστ σε μια συναυλία-απάνθισμα του έργου του Τσιτσάνη, από τη γενέτειρά του. Παρουσιάζει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Παράλληλα:

Παράσταση για τους ακροατές του Δεύτερου: «Σωτηρία με λένε» με την Κάτια Γκουλιώνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου στο θέατρο Μικρό Χορν – Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου στις 20:00. Προσκλήσεις από τις εκπομπές του Δεύτερου, από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και παρουσιάζεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κυριαρχεί το ρεπερτόριο του Βασίλη Τσιτσάνη.

Τέλος, από Δευτέρα 15/01: Διαγωνισμός με βιβλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν κυκλοφορούν πια, σε επιμέλεια της Σύσσυς Καπλάνη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!