Η… ασύγκριτη φωνή της Sinead O' Connor σίγησε για πάντα

Η θρυλική τραγουδίστρια του "Nothing Compares 2 U"  έφυγε από τη ζωή στα 56 της χρόνια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Θλίψη στην παγκόσμια μουσική σκηνή σκόρπισε η είδηση του αδόκητου χαμού της Ιρλανδής τραγουδίστριας  Sinead O' Connor, ο οποία έδινε χρόνια πάλη με θέματα ψυχικής υγείας σύμφωνα με τους Irish Times.

Ο θάνατος της, σε ηλικία 56 ετών, έρχεται 18 μήνες αφότου ο 17χρονος γιος της, Σέιν, έβαλε τέλος στην ζωή του, τον Ιανουάριο του 2022, όταν και το έσκασε από το νοσοκομείο ενώ παρακολουθούνταν μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου της.

«Με μεγάλη μας θλίψη, ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Σινέντ», αναφέρει η οικογένεια της εκλιπούσης σε μια λιτή ανακοίνωση, ζητώντας παράλληλα από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο το 1990 με τη συγκλονιστική διασκευή της στο Nothing Compares 2 U του Prince.



Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η πρώτη επαφή με τη μουσική

Η Σινέντ Μαρί Μπερναντέτ Ο’ Κόνορ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 στο Γκλέναγκερι του Δουβλίνου.

Οι γονείς της, Σον Ο' Κόνορ και Μαρί Ο' Κόνορ χώρισαν όταν η Σινέντ ήταν 8 ετών. Αυτή και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της μεγάλωσαν με τη μητέρα τους η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες της Σινέντ, τους κακοποιούσε σωματικά. Το τραγούδι της Fire on Babylon αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών.

Ωστόσο, η Σινέντ αποφάσισε το 1979 να ζήσει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο. Λόγω απουσίας από σχολείο με κοπάνες και ληστείες, μεταφέρθηκε στο αναμορφωτήριο Grianán Training Centre.

Εκεί αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη της γραφής και στη μουσική. Το 1983 ο πατέρας της την έστειλε στο Newtown School όπου με την ενθάρρυνση από τον καθηγητή της, για την εκμάθηση της ιρλανδικής γλώσσας, ηχογράφησε μία επίδειξη με δύο δικά της τραγούδια. Στα μέσα του 1984 γνώρισε τον Κόλουμπ Φάρελι και μαζί δημιούργησαν ένα συγκρότημα, το Ton Ton Macoute, με την Σινέντ τραγουδίστρια.

Εκείνη εγκατέλειψε το σχολείο και ακολούθησε το συγκρότημα στο Δουβλίνο. Το 1985 η μητέρα της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και λίγο αργότερα εγκατέλειψε το συγκρότημα. Η μουσική της καριέρα ξεκίνησε όταν το ιρλανδικό συγκρότημα In Tua Nua ανακάλυψε τη φωνή της.

Η καριέρα της και η απογείωση με το "Nothing Compares 2 U"

Η φήμη της ανήλθε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο της άλμπουμ, The Lion and the Cobra, ενώ το 1990 έκανε παγκόσμια επιτυχία με το Nothing Compares 2 U, διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Prince, που κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Grammy συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Άλμπουμ και Καλύτερου Τραγουδιού.

Για έντεκα εβδομάδες βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ιρλανδία όπως και στη Γερμανία. Το βίντεο του "Nothing Compares 2U" κέρδισε το βραβείο MTV για το Βίντεο της Χρονιάς και η Σινέντ ονομάστηκε Καλλιτέχνιδα της Χρονιάς το 1991. Το 1990 συνέβαλε σε μία διασκευή του "You Do Something To Me", αφιέρωμα στο AIDS.



Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου γιου της, που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ Τζον Ρέινολντς τη δεκαετία του '80. Τους μήνες που ακολούθησαν τους πέρασε τραγουδώντας με τον δάσκαλό της Φρανκ Μέριμαν στο Parnell School of Music. To 1995 συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν, όταν έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. 

Το "Faith and Courage" κυκλοφόρησε το 2000 συμπεριλαμβανομένου του single "No Man's Woman". Την παραμονή της κυκλοφορίας του η Ο' Κόνορ ανακοίνωσε πως είναι λεσβία κάτι το οποίο αργότερα ανακάλεσε. Το 2002 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sean-Nós Nuaτο οποίο περιείχε ένα cover από ένα καναδέζικο τραγούδι, το οποίο κατακρίθηκε για ερμηνεία λεσβιακής αγάπης και όχι ετεροφυλικής.



Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της "She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty" και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το μουσικό χώρο.

Στο άλμπουμ της Collaborations, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005, συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ύστερα από μία μικρή χρονική περίοδο αδράνειας ανακοίνωσε σε μία συνέντευξή της ότι η αποχώρηση της αφορούσε αποκλειστικά την ποπ και ροκ μουσική και ότι ήθελε να δοκιμάσει και άλλα είδη. 

Όταν ασπάστηκε το Ισλάμ και εξόργισε τους Καθολικούς

Σε ηλικία 51 ετών και μετά από έναν εξαιρετικά σοβαρό νευρικό κλονισμό αποφάσισε να αλλάξει θρησκεία, να ασπαστεί το Ισλάμ και να μας επανασυστηθεί ως Σουχάντα Νταβίτ.

Το γεγονός είχε κοινοποιήσει τότε η ίδια με αναρτήσεις στους λογαριασμούς της στα social media.

"Με περηφάνια ανακοινώνω ότι έγινα μουσουλμάνα. Αυτή είναι η φυσική κατάληξη του ταξιδιού ενός νοήμονος θεολόγου. Όλη η μελέτη των Γραφών οδηγεί στο Ισλάμ. Κάτι που καθιστά περιττές όλες τις άλλες γραφές", έγραψε στην πρώτη της ανάρτηση με το εν λόγω όνομα.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια είχε ανέκαθεν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με το ζήτημα της θρησκείας. Το 1992 είχε προκαλέσει την οργή των Καθολικών, σχίζοντας κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, λέγοντας τη φράση "Πολεμήστε τον αληθινό εχθρό".

Έκτοτε η ζωή της ακολούθησε παράξενα μονοπάτια. Η καριέρα της πήρε την κατιούσα, ενώ και η προσωπική της ζωή αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.

Το 1999 γίνεται εκ νέου είδηση, καθώς χειροτονείται ιέρεια. Αν και ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Καθολική Εκκλησία, η ίδια έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις ντυμένη ως ιερέας.

Ο θάνατος του γιου της που την κλόνισε

Αν και γενικότερα αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, η κατάστασή της χειροτέρεψε μετά την αυτοκτονία του 17χρονου γιου της, Σέιν πριν από ενάμιση χρόνο.

Ο γιος της είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες, ενώ ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2022 από την ίδια την τραγουδίστρια.

Με μία ανάρτησή της στο Twitter είχε αποχαιρετήσει τον καρπό του έρωτά της με τον τραγουδιστή Ντόναλ Λάνι. «Ο υπέροχος γιος μου, το φως της ζωής μου, αποφάσισε να τελειώσει την επίγεια μάχη του σήμερα και βρίσκεται με τον Θεό. Ελπίζω να αναπαυτεί εν ειρήνη και κανένας να μην ακολουθήσει το παράδειγμά του. Μωρό μου, σε αγαπώ τόσο πολύ. Σε παρακαλώ, μείνε εν ειρήνη», έγραφε.

γιος.webp

Eκπρόσωπος της οικογένειας είχε δηλώσει για τον θάνατό του: «Δυστυχώς, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο του Σέιν Ο’ Κόνορ. Ευγενικά ζητούμε για σεβασμό και εκτίμηση προς την Σινέντ, τον πατέρα του Σέιν και την οικογένειά του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του, η τραγουδίστρια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

Κάποια tweet που ανέβασε, προτού τα σβήσει στη συνέχεια, μαρτυρούν πως οδηγήθηκε εκεί, καθώς είχε αυτοκτονικές τάσεις.

«Δεν έχει νόημα να ζω χωρίς αυτόν. Ό,τι αγγίζω, το καταστρέφω, έμενα μόνο για εκείνον και τώρα εκείνος έφυγε. Κατέστρεψα την οικογένειά μου. Τα παιδιά μου δεν θέλουν να με ξέρουν πλέον», έγραψε χαρακτηριστικά ενώ λίγη ώρα αργότερα, κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο.

Έναν μήνα αργότερα, η Σινέντ Ο'Κόνορ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη μουσική βιομηχανία, καθώς δεν έβρισκε όπως έλεγε, νόημα σε τίποτα.

Με μία δημοσίευσή της στο Twitter, η τραγουδίστρια ενημέρωσε το κοινό της πως δεν θα τη δει ποτέ ξανά να τραγουδάει. «Απλά για να σας ενημερώσω, οι υπαινιγμοί για πιθανές εμφανίσεις μου φέτος ή τον επόμενο χρόνο ή γενικά καποια στιγμή είναι λανθασμένοι. Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι, για το οποίο θα τραγουδήσω», έγραψε η Σινέντ Ο' Κόνορ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!