Ελεύθερη συναυλία «Ηρωέσσα Κύπρος, 204 Πνοές»

Βασικός ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου. Συμμετέχει ο Βασίλης Λέκκας κ.ά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όταν τα τραγούδια γράφουν Ιστορία. Η Μουσική σε πλήρη αρμονία με μεστό στίχο και υπέροχη ερμηνεία συνιστούν διαχρονικό έργο που αναφέρεται στην αγάπη για τη ζωή, την ποίηση, την Ελευθερία.

Αυτά ήταν τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες και οι αγωνιστές του ένδοξου έπους της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959. Παλληκάρια από 18 χρονών έγραφαν ποιήματα για τη ζωή και τον έρωτα μα πάνω από όλα λάτρευαν την Ελλάδα και την Ελευθερία.«Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα» έγραφε σε ποίημα του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το 18χρονο παλληκάρι που προτίμησε την αγχόνη από τη ταπείνωση της σκλαβιάς. «Απ’ τη στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεώς μας, νιώθω την ψυχή μου να είναι γιομάτη από μια αληθινή χαρά…». ««Λυπάμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά.». «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε, πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο».

Τα πιο πάνω λόγια είναι βγαλμένα από τα χείλη παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959 λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.

Ήταν λίγοι εναντίον πολλών. Μα ήταν Έλληνες και οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δίνουν την ίδια τη ζωή τους. Ήταν ένας αγώνας που συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό και νίκησαν. Εκατόν οκτώ αγωνιστές προσέφεραν τη ζωή τους και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το Κυπριακό κράτος Ήρωες.

Σε 52 από αυτούς και στους αγωνιστές του αγώνα αναφέρεται το μουσικό έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου «Ηρωέσσα Κύπρος, 204 Πνοές», τραγούδια από το οποίο θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Η μουσική του συνθέτη Γιώργου Παλαιοκαστρίτη συναρπαστική. Οι βιωματικοί στίχοι του Νίκου Παπακλεοβούλου, στιχουργού και παραγωγού του έργου, συγκλονιστικοί. Βασικός ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου, η καλύτερη επιλογή για την απόδοση του έργου. Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης που συνδυάζει την υποκριτική με την μελωδική φωνή, αποδίδοντας με τον μοναδικό του τρόπο όλα τα συναισθήματα του έργου, χαρά, λύπη, συγκίνηση, περηφάνια. Οι ενορχηστρώσεις έχουν τη σφραγίδα του Άκη Μελή.

Τα σχέδια του έργου, αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.

Τη συναυλία παρουσιάζουν:

Ερμηνευτές (αναγράφονται αλφαβητικά): Κάλλοου Χρήστος, Καμηλάρη Όλγα, Κανελλοπούλου Μαρία, Κωνσταντίνα, Λέκκας Βασίλης, Παπαδοπούλου Νατάσα, Περιβόλας Άρης, Περιβόλας Λευτέρης, Τουρνάκης Νικόλαος

Συμμετέχει η Χορωδία του Μουσικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «SEMITONO», την οποία διευθύνει η Όλγα Καμηλάρη.

Ορχήστρα: Τσοκάνης Γιώργος (Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Ορχήστρας, Πιάνο), Αλεξόπουλος Χρήστος (Τύμπανα), Μπάρλας Γιώργος (Μπουζούκι), Παπαϊωάννου Αλέκος (Μπουζούκι), Τσοκάνη Μαρίνα (Πλήκτρα).

Ηχοληψία: Καραμαζάκης Θωμάς

Αφηγητές: Γιαννικάκης Μιχάλης, Μαραγκάκη Βίκυ και ο μικρός Νικόλας.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Κενεβέζου και συνδιοργανώνεται από: Σπίτι της Κύπρου, Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Ένωση Κυπρίων Ελλάδος, και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Info:


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δευτέρα 23 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη
Για κρατήσεις θέσεων: Τηλέφωνο 210 3418579, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!