Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Το ‘χω άχτι να ανεβάσω στη σκηνή τον Γιώργο Καζαντζή»

(AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) «Ήτανε αέρας» που έφερε τις «Μέλισσες» στην πλατεία της Καλαμαριάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Τα σπίτια των φίλων» στην Καλαμαριά


Όπως διαβάσατε πριν από λίγες ημέρες στο Ogdoo.gr, με μια μεγάλη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Boğaz Musique στην κατάμεστη Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς, ξεκίνησαν την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις «Παρά θιν’ αλός», που διοργανώνει, με ελεύθερη είσοδο, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς,

Εκτός από το προκαθορισμένο πρόγραμμα η συναυλία έκρυβε και δυο εκπλήξεις. Αρχικά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανέβασε στη σκηνή την Φιλιώ Καζάρα, ερμηνεύτρια από την Καλαμαριά και παλιά φίλη της, για να τραγουδήσουν μαζί δυο ρεμπέτικα τραγούδια, ενώ λίγο πριν το τέλος κάλεσε στη σκηνή τον γνωστό συνθέτη και φίλο της Γιώργο Καζαντζή, για να παίξουν μαζί δυο από τα γνωστότερα τραγούδια του. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ερμηνεύτρια: «Το ‘χω άχτι να ανεβάσω στη σκηνή τον Γιώργο Καζαντζή»!

Όπως ήταν φυσικό ο Γιώργος Καζαντζής δεν αρνήθηκε την πρόσκληση και συνοδεύοντας στο πιάνο την Ελένη Τσαλιγοπούλου, παρουσίασαν, σχεδόν απροβάριστα, το «Ήτανε αέρας» σε στίχους του Γιώργου Χρονά και τις «Μέλισσες» με τα λόγια της Ελένης Φωτάκη. Δυο από τα τραγούδια με τα οποία καθιερώθηκε ο Γιώργος Καζαντζής.

Τους «ακολούθησαν» διακριτικά οι μουσικοί: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα) και Αργύρης Διαμαντής (κρουστά). Υπεύθυνος για τον ήχο ήταν ο Τάκης Σπυρόπουλος και για τους φωτισμούς η Νεκταρία Εμμανουηλίδου.

Όσον αφορά την ιστορία των δυο τραγουδιών, το «Ήτανε αέρας» η Λιζέτα Καλημέρη συμμετείχε το 1996 στο δίσκο «Του ταξιδιού τα κίβδηλα», όπου κεντρικός ερμηνευτής ήταν ο Μιχάλης Παπαζήσης, ενώ η ίδια μουσική, με τούρκικους στίχους, ηχογραφήθηκε το 2001 από την Dilek Koc και συμπεριλήφθηκε στον, οργανικό κατά βάση, δίσκο του συνθέτη «Serra». To 2004 το ξανατραγούδησε ο Ορφέας Περίδης στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Καζαντζή «Του έρωτα και τ’ ουρανού», ενώ οι «Μέλισσες», όπως όλοι γνωρίζουμε, πρωτοδισκογραφήθηκαν το 2008 με τη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου, στον επίσης πολυσυλλεκτικό δίσκο «Ίσαλος γραμμή».

Θα ήταν παράλειψη αν δεν υπενθυμίζαμε πως την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο χώρο εκδηλώσεων του Παλιού Κυβερνείου (Παλατάκι), θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία αφιέρωμα στη δισκογραφική πορεία του Γιώργου Καζαντζή, με οργανικά και τραγούδια του, που ηχογραφήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. Ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει τα νέα τραγούδια από το δίσκο της συνεργασίας τους «Έρωτας ή τίποτα», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ στο τέλος της συναυλίας θα ακουστούν κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Κουγιουμτζή, σαν αφιέρωμα στον ηθικό αυτουργό της συνύπαρξης των δυο καλλιτεχνών και της δημιουργίας αυτού του δίσκου. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν επίσης η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας, η Έλσα Μουρατίδου και η Ναταλία Λαμπαδάκη και θα συνοδεύσουν δεκαμελές οργανικό σύνολο και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!