«Chick Corea: The Montreux Years» από το αρχείο του Μοντρέ

Η δισκοθήκη του Μοντρέ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ζωντανής μουσικής στον κόσμο, με πάνω από 5.000 μεμονωμένες παραστάσεις
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το διπλό βινύλιο περιλαμβάνει κομμάτια από 9 παραστάσεις του Corea στο Montreux, που χρονολογούνται από το 1981 έως το 2006.

Το τελευταίο άλμπουμ της εκπληκτικής σειράς επίσημων εκδόσεων ιδιωτικής συλλογής του Claude Nobs προερχόμενο από τα αρχεία του The Montreux Jazz Festival. Το Chick Corea: The Montreux Years κυκλοφορεί από τις 23 Σεπτεμβρίου σε 2πλό βινύλιο 180g μέσω της BMG, το οποίο κατασκευάστηκε στη Γερμανία, στο Optimal.
0923.apreview.ChickCoreaPlayingD
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Claude Nobs (ο οποίος πέθανε σε ηλικία 76 ετών το 2013) ήταν ο ιδρυτής του The Montreux Jazz Festival που διεξάγεται εδώ και 55 προσελκύοντας περίπου 250.000 λάτρεις της μουσικής ετησίως από όλο τον κόσμο.

Το Ίδρυμα Claude Nobs επιβλέπει την επιμέλεια και τη συντήρηση των ακουστικών και οπτικών αρχείων του Claude Nobs, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο ηχογραφήσεων «ζωντανής» μουσικής — όλες οι οποίες ηχογραφήθηκαν στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ (Ελβετία) από το 1967.

Το Chick Corea: The Montreux Years είναι απλά μια μοντέρνα έκδοση με ωραίο ήχο που προσφέρει στους ακροατές μια συναρπαστική και συνεπή ηχητική εμπειρία. Περιλαμβάνει κομμάτια από 9 παραστάσεις του Corea στο Montreux, που χρονολογούνται από το 1981 έως το 2006.

Έχοντας ξεκινήσει το διάσημο φεστιβάλ με επίκεντρο την τζαζ 55 χρόνια, εμπλουτίστηκε με νέα είδη μουσικής που κυμαίνονται από μπλουζ και ροκ, μέχρι ραπ, σόουλ, λάτιν και πολλά άλλα… Σήμερα η δισκοθήκη του Μοντρέ έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες αρχειοθετήσεις ζωντανής μουσικής στον κόσμο, με πάνω από 5.000 μεμονωμένες παραστάσεις. Η συλλογή είναι απαράμιλλη και έχει παγκόσμια σημασία για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε την ποικιλομορφία των μορφών εγγραφής που χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και επομένως το τεράστιο εγχείρημα που εμπλέκεται στη διατήρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανή αποκατάσταση — αρχειακών εγγραφών αυτής της φύσης.

Οι πωλήσεις δίσκων έχουν φθάσει τα 20 εκατομμύρια, 20.000 μουσικοί έπαιξαν έως σήμερα στο Montreux Jazz Festival και πάνω από 5 εκατομμύρια θεατές το έχουν παρακολουθήσει από το '67 έως σήμερα.

0923.apreview.ChickCoreaPackaging

Επιστρέφοντας στο νέο σετ Chick Corea: The Montreux Years αναφέρεται ότι το Mastering πραγματοποιήθηκε από τον Tony Cousins στα εμβληματικά Metropolis Studios του Λονδίνου, ενσωματώνοντας το MQA για να συλλάβει τον αυθεντικό ήχο των ειδικών ζωντανών παραστάσεων με στόχο την συνέπεια στη διαδικασία μεταφοράς. Ο κωδικοποιητής MQA λέγεται ότι «αποθολώνει» την εγγραφή από διάφορους ήχους που μπορούν να εισαχθούν στη διαδικασία μεταφοράς. Στη συνέχεια, η αποκωδικοποίηση και απόδοση MQA στο DAC λέγεται ότι παρέχει μια καθαρή διαδρομή στον αναγολικό ήχο, χωρίς νέους ήχους που ενδεχομένως επανεισαχθούν κατά τη μετατροπή.

0923.apreview.ChickCoreaHypeSticker

Οι ερμηνείες του Chick Corea (που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών το 2021), εδώ είναι υποδειγματικές. Μερικοί από τους μουσικούς που τον συνοδεύουν σε αυτό το άλμπουμ, είναι οι μπασίστες Gary Peacock John Patitucci, Avashai Cohen και Christian McBride, οι ντράμερ Roy Haynes και Dave Weckl. και οι σαξοφωνίστες Joe Henderson, Kenny Garrett, Eric Marienthal και Bob Berg . Επίσης υπάρχει ένα κομμάτι με τη Βαυαρική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου.

0923.apreview.ChickCoreaPlayingE

Στο Chick Corea: The Montreux Years περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υπέροχη διασκευή του 1981 του Chick στο "Trinkle Trinkle" του Thelonious Monk. Αναμφίβολα, αποτίοντας φόρο τιμής στην κλασική έκδοση της Jazzland Records που ηχογράφησε ο Monk με τον John Coltrane, αυτή η ερμηνεία με τον Joe Henderson στο σαξόφωνο κρατά κατά κάποιο τρόπο την αίσθηση του Monk, αλλά ακούγεται ξεκάθαρα ο ήχος του Chick Corea.

Eπίσης περιέχει ένα όμορφο επικό σόλο μπάσου από τον Gary Peacock. Στο "Interlude" (από μια παράσταση του 2004 από την Chick's Elektric Band) ο Chick προσελκύει με τις μελωδικές γραμμές του. Το "Bud Powell" είναι ένα κλασικό του Corea και το "Quartet No. 2 (Part 1)" των The Chick Corea Akoustic Band είναι ηχογραφημένο το 1988.

0923.apreview.ChickCoreaBackCoverArt

CHICK COREA
THE MONTREUX YEARS

Side A
1. Fingerprints (Live – Montreux Jazz Festival 2001)
2. Bud Powell (Live – Montreux Jazz Festival 2010)

Side B
1. Quartet No. 2 (Pt.1) (Live – Montreux Jazz Festival 1988)
2. Interlude (Live - Montreux Jazz Festival 2004)

Side C
1. Who’s Inside The Piano (Live – Montreux Jazz Festival 1993)
2. Dignity (Live – Montreux Jazz Festival 2001)
3. America (Continents Pt. 4) (Live - Montreux Jazz Festival 2006)

Side D
1. New Waltz (Live – Montreux Jazz Festival 1993)
2. Trinkle Tinkle (Live – Montreux Jazz Festival 1981)
*Πληροφορίες από το www.analogplanet.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!