Τα μοναδικά «Καφενεία της Λέσβου» στην εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα»

(VIDEO & PHOTO) Εστίες πολιτισμού, μουσική, τραγούδια, ανθρώπινα βιώματα, μικρές και μεγάλες στιγμές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» την Τετάρτη 20 Μαρτίου, 17.00, στην ΕΡΤ3τ, μας ταξιδεύει στη Λέσβο για να παρουσιάσει τα μοναδικά καφενεία του νησιού. Τις εστίες πολιτισμού του.

Ένα ταξίδι στο σήμερα, αλλά και πίσω στο χρόνο, που μας αποκαλύπτει τον «καφενειακό» βίο ενός σπουδαίου κόσμου που χάνεται και ίσως αναβιώνει στις μέρες μας, με ένα νέο τρόπο. Μια διαδρομή στους χώρους συναντήσεων και ψυχαγωγίας με ξεχωριστή ομορφιά και αρχιτεκτονική αισθητική και με ιδιαίτερους συμβολισμούς για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο φακός της εκπομπής περιηγείται στους χώρους και ανάμεσα στους ανθρώπους που αποτέλεσαν εστίες κοινωνικότητας, ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών, πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων, λαϊκών συνελεύσεων, μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών, ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εμπορικών συναλλαγών και τόσων άλλων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν στους μοναδικούς αυτούς χώρους.
kafe_lesvos2.jpg
Με σημείο εκκίνησης την παραγγελία του καφέ, ξεδιπλώνεται μια αλληλουχία σχέσεων επικοινωνίας, διαπροσωπικής επαφής και τόσων άλλων αναγκαίων και ευεργετικών εκφράσεων, κάποιες εξ΄ αυτών μάλιστα μέχρις εκρηκτικού σημείου…, που το σύνολο αυτών συμπληρώνει την ανάγκη της εξωστρέφειας των ανθρώπων, θεραπεύοντας την μοναξιά και την απομόνωση...

Στο «Αθανασιάδειο» καφενείο του Πλωμαρίου, στο «Στέκι» ή «τα Εξάρχεια» της Αγιάσου και στο καφενείο των «Εργατών» στο Μανταμάδος, καθρεφτίζονται οι ανθρώπινες κοινωνικές συμπεριφορές και εμφανίζονται ήθη και εικόνες από ένα κόσμο, που βρίσκεται κοντά στην φυσική κλίμακα επαφών και σχέσεων.

Αναδεικνύοντας έτσι, την πολλαπλή συμβολή των καφενείων στην διαμόρφωση της αστικής κοινωνικότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
Η μουσική, τα τραγούδια, τα ανθρώπινα βιώματα, οι μικρές και οι μεγάλες στιγμές σε πρώτο ρόλο, συνοδεύουν την εξερεύνηση και την περιήγησή μας στην μικροκοινωνία, η οποία αποτελεί ορόσημο της κοινωνίας του νησιού.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Στάθης Γαλαζούλας
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
Παραγωγή: filmellon

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!