O «θεσμός» της προίκας στην εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα

(VIDEO) Ιστορίες από το παζάρι των περιουσιακών στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις και ανατροπές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές για να αναδείξει ένα κοινωνικό θέμα που πρωταγωνιστούσε στις αγροτικές κοινωνίες. Τον θεσμό της προίκας.

Η Προίκα στα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε κορυφαίο ζήτημα για την οικογενειακή δομή στην κοινωνία των ανθρώπων. Στις επαρχιακές κοινότητες, το ζήτημα της προίκας, πολλές φορές καθόριζε την ίδια την σύσταση και την δημιουργία του γάμου.

Ο φακός της εκπομπής προσεγγίζει και ερευνά τρείς κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας, την Αιανή, την Καισάρεια και την Λευκοπηγή του νομού Κοζάνης, για να αναδείξει και να παρουσιάσει τις περιπέτειες των ανθρώπων, όταν σε παλαιότερες εποχές πραγματοποιούσαν την «κοινωνία του γάμου» με την «προσυμφωνία» της «προίκας». Τις εποχές που λάμβανε χώρα με ουσιώδη ρόλο η «προικώα συμφωνία» στην έγγαμη ζωή.
ed2.jpg
Οι ιστορίες από την διαπραγμάτευση, το παζάρι των υλικών περιουσιακών στοιχείων, οι απρόβλεπτες εξελίξεις και οι ανατροπές, οι χαρές και οι λύπες, στο κορυφαίο γεγονός της «συμφωνίας του γάμου», καθρεφτίζουν μια εποχή που η όψη της μοιάζει τόσο παλαιά, όσο και τα μπαούλα της γιαγιάς...

Στις κοινότητες που επισκέφθηκε και εστίασε ο φακός της εκπομπής, εκείνο που θα μας εκπλήσει είναι η προσφορά της «προικώας» συμφωνίας από τους άνδρες προς τις γυναίκες και όχι το αντίστροφο όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Γεγονός σπάνιο και ασυνήθιστο για τη ροή των ιστορικών γεγονότων που αφορούν στο σύμφωνο μεταξύ των οικογενειών με σκοπό το γάμο.

Τα ευτράπελα γεγονότα πρωταγωνιστούν, οι ξεκαρδιστικές σκηνές ξεδιπλώνονται και επιδεικνύονται όπως ο ρουχισμός, τα κλινοσκεπάσματα και οι ποδιές στα προεόρτια… εμφανίζοντας την πίσω όψη της τελετουργίας του γάμου, που αντιμάχεται τα συναισθήματα, τον έρωτα και την αγάπη.

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Τετάρτη 10 Απριλίου, 17:00, στην ΕΡΤ3

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
Παραγωγή: filmellon

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!