Στη μουσική Αθήνα του 1870 με τον Λεμπέση στην «Αρένα της ζωής»

Ο λαϊκός τραγουδοποιός φιλοξενούμενος του Κώστα Χαρδαβέλλα στο Blue Sky
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην Αθήνα του 1870 θα μας μεταφέρει ο Γιάννης Λεμπέσης την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 11.30 το βράδυ και στην εκπομπή «Στην Αρένα της ζωής» που παρουσιάζει στη τηλεόραση του Blue Sky ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Τα καφέ Αμάν που υπήρχαν στην Ιερά οδό (μουσικά καφενεία με ζωντανό πρόγραμμα Ανατολίτικου ύφους και σπουδαίες και πανέμορφες τραγουδίστριες από Τουρκία, Αραβία...) και τα καφέ Σαντάν (μουσικά καφενεία με δυτική μουσική πιάνα, σαξόφωνα και σπουδαγμένες τραγουδίστριες με Γαλλικά και πιάνο) δέσποζαν στη νυχτερινή Αθήνα κατάμεστα από τους λάτρεις του κάθε είδους.

Παράλληλα κάποιοι «μοναχικοί» οργανοπαίχτες περιπλανιόντουσαν στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά στους τεκέδες και στα στέκια των παραβατικών παίζοντας και τραγουδώντας με το μπουζούκι τους όμορφα και μερακλίδικα παραδοσιακά τραγούδια.

Το ρόλο ενός τέτοιου «Μοναχικού Μουσικού» θα ενσαρκώσει το βράδυ της Πέμπτης ο Λεμπέσης στην εκπομπή.

Πρόκειται για «κομμάτι» της μουσικοχορευτικής παράστασης «Καφέ Αμάν-Καφέ Σαντάν-Μοναχικοί οργανοπαίχτες στην Αθήνα του 1870» που παρουσιάζει με τους Μωμόγερους (Σωματείο διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς) στο «Δρόμο του Μεταξιού» (Σοφοκλέους 129 στη Καλλιθέα) με την επιμέλεια του Παναγιώτη Κουνάδη.
Θα παρουσιαστούν σπάνια ντοκουμέντα από το βιβλίο του Νίκου Σπανδωνή με τίτλο «Η Αθήνα μας 1880» με στοιχεία από εφημερίδες της εποχής και θα ακουστούν για πρώτη φορά τραγούδια όπως: Το κακόμοιρα, Αντριάνα, Θάλασσα βαρεί την άμμο…

Ο Λεμπέσης θα αποκαλύψει και το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο «Ας ξανασυστηθούμε» που το έγραψε για τις ανάγκες της παράστασης απαντώντας στην ερώτηση του Κουνάδη «τι θα έγραφε ένας μοναχικός οργανοπαίχτης το 2024».

Η παράσταση «Καφέ Αμάν -καφέ Σαντάν-Μοναχικοί οργανοπαίχτες στην Αθήνα του 1870» οδεύει προς το Μέγαρο Μουσικής και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!